Czosnek niedźwiedzi(Allium ursinum) cz.1
Ja również uprawiam czosnek niedxwiedzi od paru lat. Z moich doświadczeń wynika, że lubi cień i wilgotno. Najlepsze na początek są cebulki - wysadzane na wiosnę. Po kwitnięciu kwiecień/ maj liście marnieją ale około sierpnia odbijają mi na nowo. Cebulki - a raczej jeden ząbek - ukorzenia sie bardzo głęboko. Nigdy mi nie wymarzł 
Nie wyobrażam sobie już teraz kuchni bez tego czosnku
Tym bardziej, że w sklepach mamy do wyboru chiński bez smaku i z wątpliwym aromatem.

Nie wyobrażam sobie już teraz kuchni bez tego czosnku

Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Mój ogród
- carterka
- 500p
- Od: 29 sie 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Kurcze Gosiu, ale mi narobiłaś smaku
. Dla mojego mam już wypatrzone miejsce
, no ale poczeka na właściwy czas.
Pozdrawiam
Agata

Pozdrawiam
Agata
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
mój wątek - Moja zieleń
Sprzedawca w instrukcji dołączonej do nasion zaleca stratyfikację dość skomplikowaną ( 4 tyg. w temp. pokojowej, potem 4-6 tyg. w lodówce). Nie wiem też kiedy nasiona zostały zebrane. Czy masz Pawle własne doświadczenia w sianiu czosnku niedźwiedziego? Radzisz trzymać się instrukcji, czy po prostu posiać - wg. tego co piszesz teaz jest odpowiednia pora. Pozdrawiam, Bogna.
Re: Czosnek niedźwiedzi
Cebulki czosnku niedźwiedziego możemy sadzić właściwie całorocznie. Oczywiście nie należy tego robić gdy ziemia jest zamarznięta. Jeżeli odpowiednio szybko wysadzimy nasze cebulki do ziemi przed zimą będziemy mogli otrzymać świeże liście jeszcze na wiosnę.
Sadzimy cebulki w kępkach, 1 kępka może liczyć od 2 do 5 cebulek. Odległości między kępkami powinny wynosić ok. 25-30 cm. Wysadzone cebulki powinny być przekryte 1-2 cm warstwą ziemi.
Zapraszam na stronę internetową www... Można tu znaleźć wiele informacji na temat czosnku niedźwiedziego (allium ursinum). Gdzie kupić nasiona, cebulki, świeże liście.
Pozdrawiam
Zmoderowałem autoreklamę. Bishop
Sadzimy cebulki w kępkach, 1 kępka może liczyć od 2 do 5 cebulek. Odległości między kępkami powinny wynosić ok. 25-30 cm. Wysadzone cebulki powinny być przekryte 1-2 cm warstwą ziemi.
Zapraszam na stronę internetową www... Można tu znaleźć wiele informacji na temat czosnku niedźwiedziego (allium ursinum). Gdzie kupić nasiona, cebulki, świeże liście.
Pozdrawiam
Zmoderowałem autoreklamę. Bishop
W czerwcu obiecałam, że poinformuję czy coś wyrosło. Niestety sprawdziły się ostrzeżenia, że nasiona czosnku mają krótką żywotność. Nic nie wyrosło z siewu do gruntu, ani z siewu po stratyfikacji !
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A jak powinien o tej porze roku wyglądać czosnek niedźwiedzi? Mój, jak przepadł latem, tak się jeszcze nie pokazał.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."