Mieczyki w donicach,skrzynce i innych pojemnikach
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 mar 2009, o 15:04
Byliny w donicach
Mam pytanie, zakupiłam cebulki bylin wieloletnich kwitnących latem i jesienia, okazałosię ,że nie mogę ich w tym roku posadzić do gruntu, więc przygotowałam donice z ziemią, nie wiem jednak jak się uda ten eksperyment , czy te rośliny przeżyją zimę w doniczkach, czy będe musiała je jakoś zabezpieczyć przed mrozem? aha i jeszcze jedno, kiedy moge najwcześniej posadzić zakupione cebulki, słyszałam, ze dopiero w kwietniu się sadzi, a jak je przechować do tego czasu?
[/b]

-
- 100p
- Od: 5 mar 2009, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 0p - Nowonarodzony
Ja właśnie po tym programie posadziłam moje mieczyki do donicy...Nie podlewałam...../ale nie wiem czy to dobrze czy źleLiriope pisze:Jak będą podpędzone, to chyba powinny wcześniej zakwitnąć.
Ostatnio pokazywali tą metodę w TV, w programie ogrodniczym, chyba "rok na działce" czy coś takiego. Pan zachęcał do sadzenia mieczyków w donicach i oczywiście pokazywał jak się to robi![]()
Hmmm, może ja też się skuszę, ładnie wygladają a tego już nie pokazali w TV.

Co dalej robić????Wystawić do światła???? Zostawić w domu czy lepiej w piwnicy?????Czy podlewać????
-
- 0p - Nowonarodzony
- pelagia72
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Te piękne cebulowe kwiaty, sadzę trochę gęściej niż w gruncie, ale nie bliżej siebie niż co 4-5 cm. Dobrze podlewam i nawożę. W moim ogrodzie mieczyki zawsze są palikowane, przywiązane w 2, czasem nawet 3 miejscach. Inaczej się kładą lub łamią , jak pada i kwiaty są rozwinięte - to nawet przywiązane się łamią. Donica przeznaczona do uprawy gladioli musi być duża i stabilna. Jak chcecie podsadzić je bluszczem, czy kocankami ,można liściaste posadzić razem z plastykowymi doniczkami, żeby utrudnić wrastanie ich korzeni w cebulki mieczyków. Pozdrawiam.
:P

-
- 100p
- Od: 5 mar 2009, o 17:54
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja co roku wsadzałam do gruntu razem z daliami czyli tak około przełomu kwietnia i maja, choć są tacy, co wysadzają później. Niestety w zeszłym roku mieczyki mi nie zakwitły!!! Zatrzymały się w fazie pąka i lekko podeschły. Miały być piękne i wydałam kupę kasy na cebule. Może to jakiś szkodnik? Wkurzyłam sie i nawet nie wykopałam cebul!
- Aska
- Od: 13 kwie 2006, o 14:36
Wciornastek mieczykowiec - mały skurczybyk. Szkoda, że zostawiłaś cebule w gruncie, na wiosnę przed sadzeniem wystarczyłoby je wykąpac w mydlinach i pozbyłabyś się robali. Wypróbowałam!takasobie pisze:Ja co roku wsadzałam do gruntu razem z daliami czyli tak około przełomu kwietnia i maja, choć są tacy, co wysadzają później. Niestety w zeszłym roku mieczyki mi nie zakwitły!!! Zatrzymały się w fazie pąka i lekko podeschły. Miały być piękne i wydałam kupę kasy na cebule. Może to jakiś szkodnik? Wkurzyłam się i nawet nie wykopałam cebul!
-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 100p
- Od: 1 lut 2009, o 13:26
- Kontakt:
Re: Mieczyki w donicach
No i doczekaliśmy się wiosny!
3 dni temu wsadziłam mieczyki w donice, - ile się dało tyle posadziłam. Zobaczę , co z tego będzie. Na rabacie mi kwitły mniej więcej w tym samym czasie.
3 dni temu wsadziłam mieczyki w donice, - ile się dało tyle posadziłam. Zobaczę , co z tego będzie. Na rabacie mi kwitły mniej więcej w tym samym czasie.
dzis posadzilam do gruntu, nie przesadzilam - za wczesnie?
-
- 100p
- Od: 1 lut 2009, o 13:26
- Kontakt:
Wanderko, nie martw się na zapas ! Co do cebulek to nic im nie będzie..Wiesz co ? Parę dni temu przekopywałam kwietnik i wykopałam 2 cebulki mieczyków ( zostały mi na zimę w gruncie ), nic im nie jest, maja się super! Ja je zostawiłam, jestem ciekawa co dalej ? Ale myślę, gdy w nocy będą przymrozki, to nadziemna cześć mieczyków ( gdy już wykiełkują) obawiam się , ze może zmarznąć...ale nie koniecznie.