Mieczyki w donicach,skrzynce i innych pojemnikach

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
MARGARITA19
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 mar 2009, o 15:04

Byliny w donicach

Post »

Mam pytanie, zakupiłam cebulki bylin wieloletnich kwitnących latem i jesienia, okazałosię ,że nie mogę ich w tym roku posadzić do gruntu, więc przygotowałam donice z ziemią, nie wiem jednak jak się uda ten eksperyment , czy te rośliny przeżyją zimę w doniczkach, czy będe musiała je jakoś zabezpieczyć przed mrozem? aha i jeszcze jedno, kiedy moge najwcześniej posadzić zakupione cebulki, słyszałam, ze dopiero w kwietniu się sadzi, a jak je przechować do tego czasu? :roll: [/b]
lukasz4511
100p
100p
Od: 5 mar 2009, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć. Zależy jakie cebulki kupiłaś.
MARGARITA19
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

witam! kupiłam piwonie, astry,tawułki,liliowce,lilie,wiazówki,łubin,trojeść rozesłana,hortensja,pigwowiec,funkje,malwe,przegorzan,floks,kosaćce,zawilce,dzielżan,jaśmin.
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Liriope pisze:Jak będą podpędzone, to chyba powinny wcześniej zakwitnąć.
Ostatnio pokazywali tą metodę w TV, w programie ogrodniczym, chyba "rok na działce" czy coś takiego. Pan zachęcał do sadzenia mieczyków w donicach i oczywiście pokazywał jak się to robi :D
Hmmm, może ja też się skuszę, ładnie wygladają a tego już nie pokazali w TV.
Ja właśnie po tym programie posadziłam moje mieczyki do donicy...Nie podlewałam...../ale nie wiem czy to dobrze czy źle :oops: / Postawiłam z dala od okna.... Dzisiaj zajrzałam do donicy a tam zielone czubeczki ok 4cm.. :shock:
Co dalej robić????Wystawić do światła???? Zostawić w domu czy lepiej w piwnicy?????Czy podlewać????
MARGARITA19
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Moje mieczyki stoją przy oknie i są podlewane , jak na razie tez widać czubki wyrastajace z ziemi nie stosowałam jeszcze żadnego nawozu, pozdrawiam. :P
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Te piękne cebulowe kwiaty, sadzę trochę gęściej niż w gruncie, ale nie bliżej siebie niż co 4-5 cm. Dobrze podlewam i nawożę. W moim ogrodzie mieczyki zawsze są palikowane, przywiązane w 2, czasem nawet 3 miejscach. Inaczej się kładą lub łamią , jak pada i kwiaty są rozwinięte - to nawet przywiązane się łamią. Donica przeznaczona do uprawy gladioli musi być duża i stabilna. Jak chcecie podsadzić je bluszczem, czy kocankami ,można liściaste posadzić razem z plastykowymi doniczkami, żeby utrudnić wrastanie ich korzeni w cebulki mieczyków. Pozdrawiam. :D :P
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
lukasz4511
100p
100p
Od: 5 mar 2009, o 17:54

Post »

kiedy sadzi sie mieczyki do gruntu
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja co roku wsadzałam do gruntu razem z daliami czyli tak około przełomu kwietnia i maja, choć są tacy, co wysadzają później. Niestety w zeszłym roku mieczyki mi nie zakwitły!!! Zatrzymały się w fazie pąka i lekko podeschły. Miały być piękne i wydałam kupę kasy na cebule. Może to jakiś szkodnik? Wkurzyłam sie i nawet nie wykopałam cebul!
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

kiedyś dawno w audycji "Rok na działce" mówiono, że aby uniknąć wylegania mieczyków trzeba je sadzić głęboko. Opóźni to trochę kwitnienie, ale podobno nie kładą się i nie wyłamują.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

takasobie pisze:Ja co roku wsadzałam do gruntu razem z daliami czyli tak około przełomu kwietnia i maja, choć są tacy, co wysadzają później. Niestety w zeszłym roku mieczyki mi nie zakwitły!!! Zatrzymały się w fazie pąka i lekko podeschły. Miały być piękne i wydałam kupę kasy na cebule. Może to jakiś szkodnik? Wkurzyłam się i nawet nie wykopałam cebul!
Wciornastek mieczykowiec - mały skurczybyk. Szkoda, że zostawiłaś cebule w gruncie, na wiosnę przed sadzeniem wystarczyłoby je wykąpac w mydlinach i pozbyłabyś się robali. Wypróbowałam!
nata133
100p
100p
Od: 1 lut 2009, o 13:26
Kontakt:

Post »

Super ! Tak mi sie podobaja te w donicach! ;:11

A ja glupia posadzilam tylko jeden mieczyk, myslalam ze bedzie ciasno jeśli posadze wiecej.
Elżunia 1187
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 00:32

Post »

A mnie ten eksperyment się nie powiódł.Wsadziłam cebulki mieczyków do dużej donicy i każdy kwitł w innym terminie i nie wyglądało to za ciekawie.A chciałam mieć taką ładną kompozycję
Miłośniczka wszystkich kwiatów
nata133
100p
100p
Kontakt:

Re: Mieczyki w donicach

Post »

No i doczekaliśmy się wiosny!

3 dni temu wsadziłam mieczyki w donice, - ile się dało tyle posadziłam. Zobaczę , co z tego będzie. Na rabacie mi kwitły mniej więcej w tym samym czasie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
wanderka
200p
200p
Od: 26 cze 2008, o 22:57

Post »

dzis posadzilam do gruntu, nie przesadzilam - za wczesnie?
nata133
100p
100p
Kontakt:

Post »

Wanderko, nie martw się na zapas ! Co do cebulek to nic im nie będzie..Wiesz co ? Parę dni temu przekopywałam kwietnik i wykopałam 2 cebulki mieczyków ( zostały mi na zimę w gruncie ), nic im nie jest, maja się super! Ja je zostawiłam, jestem ciekawa co dalej ? Ale myślę, gdy w nocy będą przymrozki, to nadziemna cześć mieczyków ( gdy już wykiełkują) obawiam się , ze może zmarznąć...ale nie koniecznie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”