Dalie z nasion cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
LaPasion
100p
100p
Od: 13 mar 2007, o 06:48

Post »

Aisyrk pisze:Piszą Państwo o dalii kołnierzykowej. Jakoś nie mogę skojarzyć jak ona wygląda. Czy mogę prosić o zdjęcie?
http://www.sklep.swiatkwiatow.pl/photo/ ... 6e7004.jpg
Nazwa Gatunkowa: Magdziorek
Rząd : Leniwce ;)
Awatar użytkownika
LaPasion
100p
100p

Post »

GERTRUDA pisze:LaPasion - pikujemy w momencie gdy roślinka wypuszcza chociaż jeden malutki właściwy listek :wink: Przy pikowaniu pamiętaj aby roślinki zagłębić w ziemi aż po liścienie - będą wtedy mocniejsze . Pozdrawiam - ja też uwielbiam wszelakie dalie - mój kot wczoraj wywrócił pojemniczek z siewkami i została tylko jedna [ pomidory też poleciały - ale więcej uratowałam ] :roll: Jutro szybko pogalopuję do sklepu i dokupię paczkę nasion . :lol:
dziękuje tak zrobię... czyli jeszcze jakiś czas muszą się podusić w ciasnej doniczce... że też wszystkie wylazły ;)
Awatar użytkownika
Candida
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2009, o 12:38

Post »

Ja tez kupiłam dalie kołnierzykowe z informacja, że są jednoroczne... i tak się zastanawiałam, czy na jesień będą karpy...
Więc bardzo mnie ucieszył ten wątek, jutro chyba dokupię jeszcze parę odmian, skoro piszecie, że tak dobrze wschodzą i kwitną:)
pozdrawiam Katarzyna
Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha. ? Johann Wolfgang Goethe
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję, teraz już wiem jak wyglądają dalie kołnierzykowe. Do tej pory nazywałam je - pojedyncze. Moje nasionka Mignon posiane w czwartek już wychodzą zziemi. NIESAMOWITE!
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
botanik1
200p
200p
Od: 21 lut 2009, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie wytrzymałem i pobiegłem dzisiaj do ogrodniczego :lol: Kupiłem m. in. paczkę nasion dalii pełnych i półpełnych :lol:
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Ja dostalam bulwy Dalii od sasiada w zwszlym roku.Rozdzielilam je i pieknie zakwitly.Na zime zakopalam w szklarence,a w kwietniu znowu wkopie na miejsce wlasciwe :) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
LaPasion
100p
100p

Post »

Jak wasze dalie? Moje już popikowane, wyszło 150 roślinek :O ciekawe ile z tego sie utrzyma, czy macie może jakieś sprawdzone zeszłoroczne informacje na ten temat? Tak z 50 bym chętnie dohodowała...
albi
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 maja 2007, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja w zeszłym roku zasiałam moje dalie w kwietniu do inspektu - rama wykonana z desek przykryta oknami, bardzo ładnie powschodziły i kwitły do przymrozków. Bulwy takich dalii można po pierwszych przymrozkach wykopać i przechować w piwnicy. W tym roku również mam zamiar zasiać te kwiaty. Są przepiękne, różnokolorowe, przyciągają mnóstwo motli. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Candida
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2009, o 12:38

Post »

Ja posiałam, jednak nie zmieściły mi się wszystkie :( Miałam tylko 4 doniczki, wprawdzie dosyć duże, ale jednak zostało mi sporo nasionek. Myślicie, że jak posieję je prosto do gruntu to wzejdą i zdążą zakwitnąć? Oczywiście posieję je jak już będzie ciepło :)
pozdrawiam Katarzyna
Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha. ? Johann Wolfgang Goethe
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

ja w zeszłym roku siałam w maju do gruntu. z około 10 zakwitły tylko 3 i miały tylko po 2 czy 3 kwiatki, no i przyszły przymrozki :( ale karpy wykopałam i w tym roku będę się nimi cieszyć dłużej :)
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Ja sieję dalie co roku, nie wykopuję ich bo nie mam gdzie przechowywać nnatomiast zbieram nasiona z tych najpiękniejszych i co roku mam swoje, piękne odmiany i kolory, Część nasion wysiewam na parapecie a część do gruntu i te siane do gruntu czasami wcześniej zakwitną niż te siane w domu. Wszystkie kwitną długo aż do mrozów polecam.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Czy wszystkie dalie wytwarzają nasiona? Te stare, tradycyjne też? Jakoś nigdy nie pomyślałam o nasionach usuwając przekwitłe kwiaty. A na pewno łatwiej przechować nasiona niż bulwy.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam pytanie - kupiłam sobie coś, co sie nazywa "Dalie pełne i półpełne - roślina jednoroczna" - czy one są rzeczywiście jednoroczne, czy tak jak ktoś pisał - wytworzą bulwy, które można przechować przez zimę?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
shami
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 maja 2007, o 08:45

Post »

Wszystkie dalie tworzą bulwy, które można na jesień wykopać, te również. Jednoroczne będą tylko jeśli ich na zimę nie wykopiesz ;-)

A swoją droga polecam tę mieszankę. Ja co roku sieję nasiona, a potem na jesień wykopuję kilka bulw które najbardziej mi się podobały a resztę wyrzucam ;-)
Pozdrawiam,
Aleksandra
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zdecydowanie czas na nowe lokum . Ale moje lenistwo nie zna granic i te dalie kołnierzykowe przeprowadzę po świętach :wink:

Obrazek
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”