http://www.sklep.swiatkwiatow.pl/photo/ ... 6e7004.jpgAisyrk pisze:Piszą Państwo o dalii kołnierzykowej. Jakoś nie mogę skojarzyć jak ona wygląda. Czy mogę prosić o zdjęcie?
Dalie z nasion cz.1
dziękuje tak zrobię... czyli jeszcze jakiś czas muszą się podusić w ciasnej doniczce... że też wszystkie wylazły ;)GERTRUDA pisze:LaPasion - pikujemy w momencie gdy roślinka wypuszcza chociaż jeden malutki właściwy listekPrzy pikowaniu pamiętaj aby roślinki zagłębić w ziemi aż po liścienie - będą wtedy mocniejsze . Pozdrawiam - ja też uwielbiam wszelakie dalie - mój kot wczoraj wywrócił pojemniczek z siewkami i została tylko jedna [ pomidory też poleciały - ale więcej uratowałam ]
Jutro szybko pogalopuję do sklepu i dokupię paczkę nasion .
Nazwa Gatunkowa: Magdziorek
Rząd : Leniwce ;)
Rząd : Leniwce ;)
Ja tez kupiłam dalie kołnierzykowe z informacja, że są jednoroczne... i tak się zastanawiałam, czy na jesień będą karpy...
Więc bardzo mnie ucieszył ten wątek, jutro chyba dokupię jeszcze parę odmian, skoro piszecie, że tak dobrze wschodzą i kwitną:)
Więc bardzo mnie ucieszył ten wątek, jutro chyba dokupię jeszcze parę odmian, skoro piszecie, że tak dobrze wschodzą i kwitną:)
pozdrawiam Katarzyna
Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha. ? Johann Wolfgang Goethe
Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha. ? Johann Wolfgang Goethe
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 maja 2007, o 13:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w zeszłym roku zasiałam moje dalie w kwietniu do inspektu - rama wykonana z desek przykryta oknami, bardzo ładnie powschodziły i kwitły do przymrozków. Bulwy takich dalii można po pierwszych przymrozkach wykopać i przechować w piwnicy. W tym roku również mam zamiar zasiać te kwiaty. Są przepiękne, różnokolorowe, przyciągają mnóstwo motli. Pozdrawiam 

Ja posiałam, jednak nie zmieściły mi się wszystkie
Miałam tylko 4 doniczki, wprawdzie dosyć duże, ale jednak zostało mi sporo nasionek. Myślicie, że jak posieję je prosto do gruntu to wzejdą i zdążą zakwitnąć? Oczywiście posieję je jak już będzie ciepło 

pozdrawiam Katarzyna
- eukomis
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja sieję dalie co roku, nie wykopuję ich bo nie mam gdzie przechowywać nnatomiast zbieram nasiona z tych najpiękniejszych i co roku mam swoje, piękne odmiany i kolory, Część nasion wysiewam na parapecie a część do gruntu i te siane do gruntu czasami wcześniej zakwitną niż te siane w domu. Wszystkie kwitną długo aż do mrozów polecam.
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie - kupiłam sobie coś, co sie nazywa "Dalie pełne i półpełne - roślina jednoroczna" - czy one są rzeczywiście jednoroczne, czy tak jak ktoś pisał - wytworzą bulwy, które można przechować przez zimę?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Wszystkie dalie tworzą bulwy, które można na jesień wykopać, te również. Jednoroczne będą tylko jeśli ich na zimę nie wykopiesz ;-)
A swoją droga polecam tę mieszankę. Ja co roku sieję nasiona, a potem na jesień wykopuję kilka bulw które najbardziej mi się podobały a resztę wyrzucam ;-)
A swoją droga polecam tę mieszankę. Ja co roku sieję nasiona, a potem na jesień wykopuję kilka bulw które najbardziej mi się podobały a resztę wyrzucam ;-)
Pozdrawiam,
Aleksandra
Aleksandra