oliwka pisze:.... moja natomiast to jakieś za przproszeniem zechlaki Wytwarzają sporo cebul przybyszowych, ale kwitnąć za bardzo nie chcą W ubiegłym roku 1 nędzny kwiatostan nad kępą liści.
....
Pozwolę sobie zwrócić uwagę na treści info u Grandiflory -to chyba jest warunkiem kwitnienia cebul kamasji:!:
Grandiflora pisze:
.....mam kamassje kilka lat,ale ciągle je wykopuję i wsadzam z powrotem,ponieważ bardzo mocno się rozrastają i trzeba je przerzedzić,.....
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
pelagia72 pisze:Mam 2 kamasje, blado-niebieskie, rosną sobie obok żółtych tulipanów. Nelu, czy Twoje w donicy się udają? Ile sztuk tam rośnie? Pozdrawiam. ;:66 ;:61
Moje są dopiero pierwszy rok, więc nie wiem czy wyjdą z ziemi i jakie będą... Ale na pewno pokażę
Donica stoi na balkonie zapatulona.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Przypuszczam,że jesienią bedę znow dzieliła,chętnie sie podzielę ,bo nieraz muszę je wciskać znajomym i przekonywać jaki to ładny kwiat,nie jest zbyt znana.
Grandiflora pisze:
Przypuszczam,że jesienią bedę znow dzieliła,chętnie się podzielę ,bo nieraz muszę je wciskać znajomym i przekonywać jaki to ładny kwiat,nie jest zbyt znana.
Proszę serdecznie o zrobienie listy na wymianę kamasjami- zapisuję się
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Choćby jedną cebulkę jeśli nieśmiało mogę poprosić , jeśli coś zostanie.Też oczywiście za wymianą Camasje mam tylko białą (ta mi rośnie bez problemu), niebieskiej szukam, nawet raz kupiłam, ale mi nie wyrosła na wiosnę Może Twoja jakaś bardziej żywotna pozdrawiam
fox pisze:Grandifloro, Peonio, lub inne forumki, czy macie w swoich ogródkach Kalochortus ? jesienią kupiłem kilka cebul, a nie miałem z tym w ogóle doczynienia :
(
Nie, nie znam tej rośliny,
Mark Twain
Czy cebule kamasji są w menu tego czorta- turkucia podjadka?
Macie jakieś doświadczenia w tym temacie, bo to że zjada mi cebule tulipanów , to już od dawna pewne
Mark Twain
oliwka pisze:Moich nic nie zjada.
Peonio, a czy też swoje wykopujesz co roku?
Nie, czekałam trzy - cztery lata by zakwitła mi wreszcie, ale widzę, ze ma blisko siebie przyrosty, i chce tak zrobic , by mieć swoje doświadczenia i zdanie na ten temat.
Ruszyły sie pędy.
(przepraszam a słaba jakośc, jedyne dziś zrobione,m a szkoda)
Mark Twain