Napisałem, że to jednoroczne pnącze, ale ma bardzo duże przyrosty i może zacząć zarastać inne rośliny oraz na drugi rok samo się rozsiewa (w pewnym sensie jest dość wygodnechatte pisze:Kolczurka?!! Przecież to jednoroczne pnącze. Jak sie go juz nie chce, to wystarczy powyrywać siewki które same wzeszły i po wszystkim.
Co najlepiej puścić po ogrodzeniu dla ozdoby ?
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum

- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Myslę, Karo, że to jest rzecz gustu
Ja lubię to pnacze głównie ze względu na jego bardzo przyjemnie pachnące kwiaty, no i szybkość wzrostu. Nieestetycznie może wyglada, jeśli jest rzadko posadzone albo rosnie na słabej glebie, ale w sprzyjajacych warunkach wygląda ładnie. To z kolei jest moje prywatne zdanie 

- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
To prawda Izo i tak też napisałam wyżej "to moja prywatna opinia"
Januszu,mogę Ci nawet podać link na forum, gdzie zażarcie dyskutowano ze mna na ten temat,sugerując,że robi si.e nawet wino z osnówki cisa!!!Tylko tam, właśnie ja , wdając się w szczegóły,udawadniałam wszystkim dyskutującym,że osnówka nie jest trująca!
Tylko jakie ma to znaczenie,gdy po ogrodzie hasają małe dzieci?
Czy one zjedzą piekną czerwoną osnówkę a wyplują trujące śmiertelnie czarne nasionko????!!!!!!
Pozdrawiam serdecznie!
Januszu,mogę Ci nawet podać link na forum, gdzie zażarcie dyskutowano ze mna na ten temat,sugerując,że robi si.e nawet wino z osnówki cisa!!!Tylko tam, właśnie ja , wdając się w szczegóły,udawadniałam wszystkim dyskutującym,że osnówka nie jest trująca!
Czy one zjedzą piekną czerwoną osnówkę a wyplują trujące śmiertelnie czarne nasionko????!!!!!!
Pozdrawiam serdecznie!
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
od jednego nasionka nic nie będzie(już mi się parę razy zdarzyło),przy trzech mogą już być objawy działania taksyny [Wskazana izba przyjęć]KaRo pisze:To prawda Izo i tak też napisałam wyżej "to moja prywatna opinia"
Pozdrawiam serdecznie!
-
goni@k
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Kontakt:
Karo ,trafiłaś w samo sednoKaRo pisze: Tylko jakie ma to znaczenie,gdy po ogrodzie hasają małe dzieci?
Przeżyłam chwile grozy kiedy niedawno zobaczyłam jak mój synek zrywał sobie "fajne kulki" z krzaczka w ogródku.Na szczęście zdążyłam zareagować zanim je włożył do ust.Pomysłowość dzieci nie zna granic (myślał ,że to tittacki).Wwielkiej desperacji oberwałam wszystkie owoce i wyrzuciłam.Na szczęście część upraw ogrodowych mam odgrodzoną (zabezpieczenie przed psami) i tam synek wchodzi tylko ze mną.
Ja też staram się sadzić kolczurkę w miejscach mało widocznych.KaRo pisze:Ale nie nadaje sie do eleganckich przydomowych ogrodów.
Wybaczcie mi tę obcesowość, ale liście tego pnącza przypominają do złudzenia liscie ogórków.Cała roslina jest nieestetyczna można nia osłaniac kompostownik lub ogrodzenie z tyłu budynku gospodarczego. To moja prywatna opinia.:x
- wronek89
- Przyjaciel Forum

- Od: 12 mar 2006, o 13:40
Co nieco o winobluszczu trójklapowym: http://gardener.republika.pl/rosliny/in ... apowy.html
-
Reposit-10
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
Timka