Odmiany klonów palmowych
- zocha
- 100p
- Od: 2 maja 2011, o 18:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Odmiany klonów palmowych
Naprawdę nikt się nie zna,nie wierzę...
Witamzocha pisze:![]()
Ja także mam problem.Mam dwa klony czerwone,nie wiem jak się nazywają,jeden przeżył pierwszą zimę bez okrywania,nawet sarny go zimą ogryzły ale ładnie się odbudował,zeszłego lata,przesadziłam go w bardziej cieniste miejsce ,bo słońce mu trochę szkodziło.
W szkółkach rośliny pojemnikowe rosną pod folią albo pod cieniówkami, potrzebują trochę czasu aby się przyzwyczaić do pełnego słońca. Wytworzenie odpowiednio dużego systemu korzeniowego zajmuje sporo czasu - dużym ze trzy sezony nawet.
Na słoneczne stanowiska nie nadają się odmiany o liściach z białymi i różowymi przebarwieniami ( części z niedoborem chlorofilu będą się "przypalać") oraz różne bardzo powcinane "Dissecta". Na otwartych stanowiskach gdy jest gorąco i suche powietrze brzegi liści zasychają, jeśli blaszka liściowa jest duża i masywna nawet tego nie zauważymy. Listki tych najbardziej strzępiastych klonów palmowych zbudowane są w zasadzie z samych brzegów i w niesprzyjających warunkach (wiatr, słońce, suche powietrze) zasychają zupełnie.zocha pisze:![]()
I teraz właśnie ten problem-chciałabym więcej klonów japońskich ale na miejsce zupełnie słoneczne,czy są takie klony
Sadź klony o większych liściach, siewki lub w ostateczności szczepione, nie z sadzonek (mają słaby układ korzeniowy). Małe sadzonki szybciej się zaaklimatyzują, większe przez pewien czas będą " biedne" ale też się przyzwyczają.
Pozdrawiam
Jurek
- zocha
- 100p
- Od: 2 maja 2011, o 18:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję Jurku,myślę,że jednak coś dla siebie w takim razie znajdę,na pewno zaryzykuję eksperymenty 

- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też sobie kupiłam klon palmowy- Atropurpurea. Bardzo mnie zafascynowało zestawienie czerwonolistnego klona palmowego z wiązem Wredei, do tego stopnia,że zdecydowałam się na kupno tego delikatnego drzewa. Jaką zachować odległość między tymi roślinami? Oba są teraz małe, może dosadzę im jeszcze wiąz Jacqueline Hillier... Będzie trójkolorowa kompozycja.
Pozdrawiam - BabajAGA
- vojtekk1993
- 50p
- Od: 22 maja 2012, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam chciałbym dowiedzieć się jak pielęgnować tą odmianę klonu
Myślałem o odcięciu części gałęzi, by wyeksponować pień Czy są jakieś sposoby na jego pogrubienie ?

Przepraszam za słabą jakość zdjęcia
Takie jesienne

Myślałem o odcięciu części gałęzi, by wyeksponować pień Czy są jakieś sposoby na jego pogrubienie ?

Przepraszam za słabą jakość zdjęcia

Takie jesienne

Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.