Turzyca prosowa, t. wiechowata(Carex paniculata )- ciekawostka przyrodnicza

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

KaRo pisze::shock: :shock: :shock:
Oglądałam to zdjęcie już dawno temu w Twojej Encyklopedii ,
byłam święcie przekonana,ze poche sąodzi z Waszych wojaży po świecie :roll: :lol:
Nauczka to dla mnie, by rozmawiać ,pytać przede wszystkim zadawać pytania jeśli coś nas interesuje ,nurtuje.
Mariuszu napiszesz coś bliższego ,w jakich naszych okolicznych lasach mogę zobaczyć te kępy?
Czy są tu powszechne czy muszę ich wypatrywać?
Dzięki i pozdrawiam :D

Może nie częsta, bo potrzebuje specyficznych stanowiska ale to nie rzadkość w Polsce. Oczywiście nie wiem jak często zdarzają się tak okazałe kępy. Tych dużych jest kilka i trudno się do nich dostać nie ryzykując życia. To mnie zreszta cieszy, bo mam nadzieję, że porosną jeszcze tam dość długo. Ale obok jest kilka sporych, które postaram się sukcesywnie zagospodarować :wink:

Gdzie są to wiedza tajemna :lol: wyślę Ci instrukcje na PW :lol:

Pważnie, nie chcę podawać publicznie dokładnej lokalizacji bo nie chciałbym aby były piękną ozdobą jakiś ogrodów. Wolę, by urzekały w dziczy.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Awatar użytkownika
liria1
50p
50p
Od: 18 sie 2008, o 11:24

Post »

Wzdłuz mojej działki tj 100m jest stary rów melioracyjny porośnięty tym trawskiem istna plaga co roku staram sie to zniszczyć bez skutku, Niestety nie mam jak wkleić zdjęć ale okazy takie jak na tym zdjeciu jest to uciążliwe jak wszystko w nadmiarze
liria1
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To jest roślina kępowa, więc nie może być uciążliwa. Podejrzewam, że mylisz ją jakąć inną, rozłogową turzycą.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Na kanwie wypowiedzi poprzedniczki co do uciążliwości turzyc pozwolę sobie na taką trochę moralizatorską pogadankę :lol: .

Szanujmy, oszczędzajmy i doceniajmy miejsca lokalnie zawilgocone. Po pierwsze jest to ostoja rzadkich gatunków roślin i zwierząt, po drugie grozi nam stepowienie - to miejsca lokalnie zbierające wodę. Po trzecie to wizualnie interesujące miejsca. Nie chcę popadać w patos, ale bioróżnorodność to nie tylko moda ale i potrzeba.
W minionych latach katastrofalnie zmniejszyliśmy ilość takich mikrosiedliskaki. Osuszano i uproduktywniano wszystko na siłę - na łąkach, polach i lasach. Sam jestem byłym leśnikiem - obserwowałem to wielokrotnie. Podczas przemian z przełomu lat 80/90 brakło pieniędzy na konserwację rowów odwadniających, zmieniła się tez świadomośc ekologiczna. I chwała tym, którzy sie do tego przyczynili. Bo ocalono od zagłady wiele cennych przyrodniczo miejsc. Nie wracajmy już do przeszłości :cry:
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
liria1
50p
50p

Post »

Właśnie ten rów ciągnął się przez kilka kilometrów został zaorany przez rolników z racji braku funduszy został tylko ten fragment wzdłuż mojej działki . Mówiłam o uciążliwości ale to nie tak dosłownie jestem pewna że to ta roślina ale między nią rosną jeszcze np pokrzywy ogólnie wygląda to jak zaniedbana część działki jedynie co mi sie podoba to te boki tego rowu ta trawa porasta je kaskadowo rów nie jest głęboki ma ok 1 m głębokości ale poprzednia właścicielka posadziła wzdłuż niego drzewa owocowe między polem a tymi dzewami mam właśnie ścieżkę którą zaczynają zarastać te trawy a są trudne do koszenia dosłownie "wychodzą już z rowu " i to mi przeszkadza na wiosnę ten rów wygląda super ale późnym latem to nie ciekawie jak zapuszczone mokradło . Nie chcę się pozbywać go bo wiele razy podczas opadów moja działka była sucha podczas gdy sąsiedzi pompowali wodę z piwnic i te żaby które zjadają mi truskawki a nie wspomnę o ślimakach których niestety on jest siedliskiem :?
liria1
Awatar użytkownika
liria1
50p
50p

Post »

Chciałabym dodać że oprócz tej trawy jest kilkanaście innych traw które ochoczo mi się sieją w warzywniaku obok. Może do lata dorobię się aparatu to prześlę wam zdjęcia
liria1
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Liria, żaby nie jedzą truskawek, polują na ślimaki, owady, chrząszcze, dżdżownice itp.
saklawi
50p
50p
Od: 1 maja 2010, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Turzyca

Post »

Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej o tej roślinie. Jak sprawdza w ogrodzie, jak szybko się rozrasta, czy nie przemarza? Czy są z nią problemy? Jakie odmiany polecacie?

Pozdrawiam, Rafał
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Re: Turzyca

Post »

Ozdobnych turzyc jest kilkadziesiąt gatunków... Musisz napisać o jaką Ci chodzi.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
saklawi
50p
50p
Od: 1 maja 2010, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

np.:
Carex comans Amazon Mist
Carex comans Frosted Curls
Carex dolichostachya Gold Fountain
Carex elata Aurea (Bowles Golden)
Carex Gold Fountain
Carex grayi
Carex morrovi Ice Dance
Carex morrowii Silver Sceptre
Carex muskardi Little Midge
Carex oshimensis 'Evergold'
Carex oshimensis. J.S. Greenwell ...
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Poczytaj w encyklopedii traw ozdobnych na http://www.trawy.eu . Nie będę siebie przepisywał.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Zaczynam swoja przygodę z trawami. Na dobry początek kupiłam turzycę babkowatą, turzycę Evergold i jeszcze jakąś trawkę, ale jest NN - pytanie moje brzmi: co się robi z trawami zimą - ścina czy zostawia??
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Zostawia! Są piękną ozdobą zimowego ogrodu. Ścinamy na wiosnę, zanim zacznie wypuszczać świeże liście!
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Lorrie pisze:Zostawia! Są piękną ozdobą zimowego ogrodu. Ścinamy na wiosnę, zanim zacznie wypuszczać świeże liście!
Bardzo Ci Lorrie dziękuję :D A może poleciłabyś jakąś trawę dla początkującego....taką, która nie rośnie za wysoko i ładnie wygląda przez cały rok.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”