Halina Kwak pisze:Ewo, i ja wpadłam popodziwiać Twój ogród
Jestem zachwycona Twoimi skarbami ogrodowymi

... pięknie prowadzonym ognikiem i irgą Zabella.
Zainteresował mnie jeszcze jeden śliczny krzew z czerwonymi owocami, proszę, powiedz, co to jest

Witaj Halinko!
Na tym zdjęciu jest
Irga pomarszczona- Cotoneaster bullatus- rośnie dość luźno do 2 m, łukowo przewieszające się pędy obsypane koralowymi owocami. Kuleczki trzymają się do wiosny, chętnie objadane przez ptaki

.
Młode pędy są lekko owłosione.Jesienią liście są żółte i czerwone, w zależności od miejsca, na jakim rośnie. Książki podają, ze czasem może przemarzać w ostre zimy, jednak u mnie się to jeszcze nie zdarzyło od 10 lat. Nie potrzebuje okrycia na zimę. Co kilka lat wycinam przy gruncie najstarszą gałąź. Wypuszcza wtedy nowe od samego dołu.
To kolejny niezawodny krzew, który polecam na suche i piaszczyste gleby! Moja opieka nad nim ogranicza się do podsypywania 2x w roku kompostem i na wiosnę 1x azofoska (1-2 garści rozsypuję po obrysie korony krzewu).
Dodam jeszcze, że jest dostępna w krakowskiej szkółce roślin
Pod spodem rośnie azalia Irene Koster- moja ulubienica, pachnie intensywnie goździkami!!!

. Poszperam gdzieś, może mam zdjęcie z kwiatami

Dziękuję wszystkim za odwiedziny

. Też spaceruję po Waszych ogrodach i nie mogę się nadziwić! Każdy inny i piękniejszy