Strzałkowiec grzechotkowy(Beloperone guttata)

Rośliny doniczkowe
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Z tego co kojarzę to KARO swojego grzechotka obcięła jakis miesiąc temu a teraz już ma nowe grzechotki.SPIDERDUST też z różnych przyczyn skracała gałązki więc może coś w tym jest ,że cięcie pobudza tzw.pąki śpiące .Poprawcie mnie jeśli się mylę ale takie są moje spostrzeżenia .
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ratunku, mój strzałkowiec na potęgę zrzuca liście :!: :!: :!:
Poradźcie ,proszę co to może być
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Gosiu,czy nie przesuszyłaś go :?: Może wilgoci wokół daj mu więcej.!J
Obejrzyj jak wygladają pędy,ziemia! Bo może cos go" trawi.", a nie widzisz tego.
Obejrzyj dokładnie i pisz. :(
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Z tego co kojarzę to lekko roślinkę przesuszyłam przez nieuwagę potem zaś obficie podlałam i po tygodniu zauważyłam ,że po prostu rzuca liśćmi na prawo i lewo. :cry: :roll: Powietrze w domu mam suche .
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Gosiu,ja skrócilabym mocno wszystkie pędy,zostawiła w tym samym miejscu co stoi i zwiększyła troche wilgotność.Juz nie przelewaj ale popilnuj,żeby nie przesechł.
Ja długo czekałam na nowe przyrosty po obcięciu niektórych pędów,poczekaj i Ty cierpliwie,wierzę,że on odżyje a jak pisała Spiderdust wyżej on nie jest kłopotliwy w uprawie.
Pisz o wszystkim bo jestem bardzo ciekawa doświadczeń,przecież i mnie może to spotkac. :(
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

KaRo pisze:Gosiu,ja skrócilabym mocno wszystkie pędy,zostawiła w tym samym miejscu co stoi i zwiększyła troche wilgotność.Juz nie przelewaj ale popilnuj,żeby nie przesechł.
Ja długo czekałam na nowe przyrosty po obcięciu niektórych pędów,poczekaj i Ty cierpliwie,wierzę,że on odżyje a jak pisała Spiderdust wyżej on nie jest kłopotliwy w uprawie.
Pisz o wszystkim bo jestem bardzo ciekawa doświadczeń,przecież i mnie może to spotkac. :(
No to przycięłam roślinkę bo wyglądała biednie bez liści (prawie szystkie opadły).
:cry:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Moja roślinka wygląda całkiem całkiem po tym przycięciu.
Nawet zaczynają jej się wybarwiać grzechotki.Były dotychczas zieloniutkie jak pistacja.
Obrazek
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

KaRo czy to jest roślinka ogrodowa czy pokojowa :oops:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Tarasowo-doniczkowa.Lato spędza w ogrodzie,ale nie w beżpośrednim słońcu,zimą byłoby najlepiej 15-18oC,ale u mnie stoi w ciepłym pokoju na wschodnim oknie.
Pochodzi z Meksyku i tam jest krzewem zaroślowym,podobno i u nas ma szansę wyrosnąć na dużą roslinę,ale ja nie mam jeszcze takich doświadczeń. :D
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

KaRo pisze:Moja roślinka wygląda całkiem całkiem po tym przycięciu.
Nawet zaczynają jej się wybarwiać grzechotki.Były dotychczas zieloniutkie jak pistacja.

Obrazek
Krysiu ,ja mam nadzieję ,że mój grzechotek po cięciu :cry: tez odzyska grzechotki,Twój się prezentuje całkiem do rzeczy :wink: :D
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu- KaRo - widzę, że naprawdę masz rękę do kwiatów. Twoje zawsze są piękne i widocznie twoja wiedza im służy, bo my mamy kłopoty z kwiatkami- a twoje zawsze ładne !

Gratuluję! Czy wiedza nabyta w praktyce amatorskiej - czy też pracowałaś w ogrodnictwie ?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Moja wiedza wiedza bierze się z "doświadczeń na żywym organiźmie".
Byłam urzędasem Nelu,którego ciarki przechodziły na konieczność zebrania truskawek z grządki nie mówiąc o grzebaniu w ziemi,wyjeżdżającym w każdy niemalże weekend za miasto.
Mój ogród uprawiam od ok.10 lat bo trudno określić kiedy weszłam w to dokładnie.Cały teren to była trawa i drzewa owocowe.
Już pisałam gdzieś - dobrze,że zmądrzałam na "starość". :D :D :D :D

Kłopoty z kwiatkami to i ja mam - jak każdy!
Awatar użytkownika
pszubart
100p
100p
Od: 20 cze 2006, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Strzałkowiec grzechotkowy (Beloperone guttata), zwany jest Chmielikiem pokojowym, ze względu na swoje szyszki-grzechotki, przypominające szyszki Chmielu. Jest uroczą rośliną, która świetnie rośnie i prezentuje się posadzona w doniczce na oknie lub w skrzynce, na balkonie obok innych roślin, np. Niecierpka (Impatiens) lub Begonii stale kwitnącej (Begonia semperflorens). Jedyną wadą Strzałkowca, jest to, że sypią się z niego przekwitające, rurkowate kwiatki wyrastające z kolorowych przykwiatków. Ceglasto-czerwone grzechotki-szyszki utrzymują się na roślinie cały rok, więc roślina ta zachowuje swoje walory dekoracyjne nawet zimą. Łatwo się rozmnaża, szybko rośnie. Należy go podlewać, kiedy zaczyna wysychać podłoże. Oprócz klasycznej formy o czerwono-ceglastych szyszkach, istnieje odmiana Strzałkowca o żółto-cytrynowych przykwiatkach.
:)
Pozdrawiam wszystkich.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
scarab
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sty 2008, o 15:54

Proszę o identyfikację roślinki :) (Pachystachys lutea)

Post »

witam, byłbym wdzięczny za rozpoznanie kwiatuszka :)

Obrazek
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pachystachys lutea
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”