Świętokrzyskie ogrody - larix

Zdjęcia naszych ogrodów.
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj GÓRALU NISKOPIENNY :D

daj Boze! wszystkim takie "zwykłe wiejskie ogrody" :shock:

rewelacyjne załozenie :D i wcale nie takie nowe :? .......nowy to jest WZÓR NA FORUM :lol:

gratuluje i uprzedzam ze będę czestym gosciem
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Kontakt:

Post »

Justyno- ma wsi pigwa, dwa olbrzymie stare krzaki, rośnie na takiej glebie jaka tam jest czyli cieżka i gliniasta. Ma się dobrze pięknie kwitnie choć owocuje średnio. Na działce u rodziców, gdzie jest piasek i licha ziemia krzak pigwy nie jest tak dorodny ale ma za to więcej owoców. Z moich doświadczeń słońce i średnio żyzna ziemia. To krzew wyjątkowo tolerancyjny. Poczekaj aż się rozkrzewi i zobaczysz że bedzie miał i dużo kwietów i owoców.
mini smoku - wiejski ogód rzeczywiście nie jest nowy ale przez dwa lata nikt w nim nic nie robił i strasznie zarósł chaszczami, zachowałem część roślin które udało mi sie w morzu chwastów znaleźć a cześć jak funkie czy żurawki posadziłem sam. Generalnie staram sie niewiele zmieniac choć i tak roboty jest ogrom. Mam go od 2 lat i wciąż amm wrażenie że jestem na początku. Cieszę się że Ci się podoba :wink:
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Mam pytanie masz może więcej zdjęć tej pigwy :?: :roll:
Patrząc na kwiaty odnoszę wrażenie że to pigwowiec jest :)
Bardzo podobają mi się te kamienie, super będą się prezentowały
no i naparstnica piękne ma kwiaty :D
Serdecznie pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
szafir44
500p
500p
Od: 28 paź 2008, o 19:21

Post »

No,no to będzie co oglądać jak prace będą postępować i będzie czym nacieszyć oczy,
a może i podpatrzyć małe co nie co.Piękne wapienie jurajskie.Powodzenia
Pozdrawiam, Małgorzata
Zapraszam.
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Krzysiek -oczywiście to jest pigwowiec japoński Chaenomeles japonica a nie pigwa wielkoowocowa Cydonia oblonga, przepraszam jeśli kogoś wprowadziłem w bład. Bierzę się to z tego że w moich stronach mówi się na niego pigwa. Sam pigwowiec jest w Polsce zdecydowanie bardziej popularny niż pigwa, którą spotyka się rzadko. Pigwa najczęściej służy jako podkładka do szczepienia na niej szlachetnych drzew owocowych. Wykorzystanie owoców pigwy i pigwowca niczym się nie różni a jeśli chodzi o wymagania to nie odbiegają one znacznie od siebie.
Małgorzacie dziękuję za miłe słowa, które są też zachętą do tego by się starać

"Gdy wiatr powieje mienią się ogrody
Jak wielkie, ciche i łagodne morza,
Piana po liściach przebiegnie, a potem
Znowu ogrody i zielone morza"
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ale nie masz za co przepraszać :D Tak to już bywa,
w różnych regionach te same rośliny nazywa się inaczej :D
W każdym razie Twój pigwowiec miał wspaniałe kwiaty.
Mam nadzieję że zobaczymy jeszcze więcej zdjęć :D :wink:
Pozdrawiam :roll:
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Odwiedziłem wczoraj moje wiejskie strony w poszukiwaniu wiosny. Niestety jeszcze trzeba na nią poczekać. Zresztą ponieważ dom i sad leżą u podnóża północnego stoku pasma jeleniowskiego wiosna przychodzi dwa tygodnie później niż w innych okolicach. Ale za to widok z sadu na pobliski Święty Krzyż dalej jest piękny.

Obrazek

Jedynym malutkim znakiem, że jednak nadchodzi wiosna jest zagubiona w trawie stokrotka

Obrazek

i pszczoły u sąsiada, które słońce i ciepło zachęciło do wyjścia z uli

Obrazek

w lesie mchy niezależnie od pory roku są pełne uroku ale by to zobaczyć potrzebna jest inna perspektywa.

Obrazek

Choć to trudne, przyszło cierpliwie czekać na pierwsze wiosenne uśmiechy ale to już niedługo.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No a w telewizji mówili że już dzikie gęsi przylatują z zimowisk :D
A gdzieniegdzie pojawiły się kwiaty przebiśniegów :)
Urszula B
500p
500p
Od: 27 sty 2009, o 08:21

Post »

hmm..fantastyczne miejsce i wielkie możliwości, bardzo mi się u ciebie podoba
pozdrawiam
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Krajanie! Piękne ogrody, piękne zdjęcia i bliski sercu styl urządzania ogrodów. Uchyl rąbka tajemnicy i napisz coś więcej o swoich ogródkach, pierwszy z nich o ile dobrze zrozumiałam leży w Paśmie Jeleniowskim, a drugi?
Pozdrawiam, będę śledzić wątek Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Witaj Krajanko- to miłe spotkać na forum kogoś z rodzinnych stron. Cieszę się że podoba Ci się styl, a raczej jego zaczątek, moich ogrodów. Oglądam właśnie Twój "ogród za borem" i jestem pełen uznania ale o tym napiszę w Twoim wątku. Działka o którą pytasz leży w Mójczy, jest niewielka bo tylko 1200 m/kw ale za to 5 km. od centrum Kielce gdzie mieszkam. Miejsce z ładnymi widokami, kawałek za wsią, wokół na razie pola. Działka u ponóża Góry Jeleniowskiej to prawdziwa wieś daleko od asfaltowej drogi z Nowej Słupi do Ostrowca Św. Dziko, cicho, piękna i bujna przyroda Świetokrzyskiego Parku. Podlewać jej nie trzeba bo jest gliniasta, za to jesienią i zimą błoto okrutne. Ale coś za coś. Wiosna niemal tuż, tuż wiec postaram się byś zaglądając do mnie znajdowała ładne fotki. Zapraszam
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Witaj w świecie forumków Larix, rzeczywiście ogrom pracy jeszcze przed Tobą. Też zaczynałam od zwożenia z całej Polski kamieni, niestety trochę innych gabarytowo, bo dysponowałam jedynie osobówką i własnymi łapkami.
Cieszę się, że postanowiłeś zachować pierwotny charakter wiejskiego ogrodu, nie wszyscy to czują. Czekam z niecierpliwością na dalsze fotki. Powodzenia :D
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Larix
Sporo kolorków masz w swoim ogrodzie .No i oczywiście piękne otoczenie.
Genia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Link działa. A niezapominajki mają niebywały turkusowy kolor, chyba,że to przekłamanie aparatu fotograficznego?Będę tu częściej zaglądać.
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Fajnie że wpadłaś z wizytą. A niezapominajki rzeczywiście maja taki kolor. To jedna z roślin które pozostały po poprzednich gospodarzach, podobnie jak języczki przewalskiego, pierwiosnki i pare innych "wiejskich" kwiatków które lubię. Myśle, że odpowiada im żyzna, gliniasta ziemia. Intensywność koloru kwiatów często zależy właśnie od warunków w jakich rosną.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”