Witajcie Protalinki obecne i przyszłe
Powiem, krótko, jestem na diecie
PROTAL od 4 stycznia i schudłam na razie 7kg, a mam jeszcze do zrzucenia ok. 20.
Przed rozpoczęciem diety radzę jednak przeczytać książkę dr. Dukana.
Ja do rozpoczęcia swojej przygotowywałam się ok 10 dni, tzn. najpierw czytałam, potem opracowałam sobie plan, że oprócz diety również przydałyby się jakieś ćwiczenia, suplementy, harmonogram dnia.
Dokładnie wbiłam sobie do głowy jakie na początku mogę jeść produkty, tzn. najczystsze proteiny na początek.
Najważniejsze aby wybrać produkty wysokobiałkowe jak najmniej przetworzone, czyli:
-mięso chude(kurczak, indyk bez skóry, chuda wołowina, cielęcina)
-ryby(wędzone, smażone bez tłuszczu, pieczone, gotowane, surowe)
-jaja
-chude mleko, chudy twaróg, chude serki odtłuszczone, jogurty naturalne typu bałkański light albo grecko light
-podroby
-owoce morza
A więc u mnie każdy dzień zaczyna się od śniadania,które jadam ok 10 godz.
pół godziny przed śniadaniem i obiadem posiłkiem biorę dwie kapsułki suplementu diety, wspomagającego spalanie tłuszczu.
Ja biorę kapsułki
Olimp Therm Line Forte.
Wypijam kawę z chudym mlekiem i słodzikiem.
Następnie przygotowuję sobie
placuszki otrębowe wg, przepisu dr Dukana:
Jem je codziennie na śniadanie, dzięki czemu nie mam problemu z zaparciami.
-2 łyżki stołowe otrąb owsianych
-1 łyżka stołowa otrąb pszennych
-1 jajko
-1 łyżka jogurtu greckiego light lub odtłuszczonego serka
Wszystko razem mieszam i smażę na patelni bez tłuszczu, wychodzą mi z tego 4 placuszki.
Czasem robię je na słono, polewając sosem czosnkowo koperkowym(czyt. chudym jogurtem z koperkiem i czosnkiem), lub sosem pomidorowym, zrobionym z koncentratu i ziół z odrobinką soli.
A czasem jem na słodko polewając jogurtem ze słodzikiem i posypane cynamonem, pychaaa

Popijam ziołową herbatką.
Po śniadaniu zazwyczaj ćwiczę na siłowni, na nogi, brzuszki, na klatkę plus rowerki.
Ćwiczenia zajmują mi ok 40 minut.
Ja swoje posiłki jadam regularnie co 4 godziny, więc obiad przypada na 14:00.
Pieczony udziec z indyka
Do obiadu herbatka ziołowa,
Po obiedzie czas na kolejne ćwiczenia na siłowni(mój brat ma ławeczkę ze sztangą, hantlami i jeszcze jakimiś bajerami, więc chodzę do niego ćwiczyć, a że mieszka piętro niżej, to daleko nie mam ;) ), ok pół godziny.
Kolacja o 18:00,
Przykładowo mogę polecić moją przerobioną
sałatkę z tuńczyka:
Do kolacji herbatka ziołowa.
Po kolacji przeznaczam pół godziny na pas wibracyjny: uda, pupę i boczki, co by je troszkę ujędrnić.
Każda partia po 10 min.
Rano i wieczorem stosuję naprzemienny prysznic(ciepły/zimny) i wcieram serum do biustu a na nogi, brzuch i pośladki krem z mocznikiem, wbrew pozorom najskuteczniejszy i stosunkowo tani.
Ujędrnia i nawilża skórę, spłyca rozstępy, pomaga w redukcji cellulitu i poprawia koloryt skóry.
Ja po tygodniu widziałam już efekty a powiedzmy sobie szczerze, że cellulit i rozstępy to również okropna zmora osób z nadwagą
Dodam, ze dodatkowo piję ok.1,5 litra wody mineralnej dziennie, najlepiej zimnej z lodówki, wtedy organizm również musi spalić kalorie aby podgrzać wodę do temperatury ciała.
Można też pic Colę light lub zero, czasem sobie na nie pozwalam, ale przeważnie piję ze 3 kubki zielonej herbaty.
Ważne, by osoba chcąca schudnąć, a tym samym stosować tą dietę, stosowała się ściśle do jej zasad.
Żadnych odstępstw, żadnych "grzeszków", bo im więcej będziemy sobie pozwalać tym efekty będą mizerniejsze.
No i przede wszystkim najadać się do syta produktami dozwolonymi.
Wiele pokus na nas czyha, a gdy żołądek jest zapełniony, łatwiej nam się oprzeć pokusie ;)
Jeśli nie macie gdzie, ćwiczyć, nie chce Wam się, lub nie macie na to zbyt dużo czasu, polecam odśnieżanie.
Zima jest wprost idealna na dietę, a ćwiczeń można sobie wiele wymyślić, które w rzeczywistości są zwykłymi codziennymi czynnościami.
Ja już trzeci dzień odśnieżam, bo u nas opady śniegu niesamowite, i mimo iż czuję się zmęczona, to zadowolona, bo kalorie spalone a i pobyt na świeżym powietrzu jest wskazany
Niektóre przepisy ze zdjęciami będę zamieszczała również w moim wątku kulinarnym, więc zapraszam:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2&start=42
Pozdrawiam serdecznie i życzę wytrwałości, na pewno będę stałym gościem tego wątku