Mam do Was pytanie??? Moim wielkim wyzwaniem w tym roku i marzeniem( co prawda jednym z wielu) jest zakup passiflory. Czy macie jakieś doświadczenia z tą rośliną?? warto ją kupic? Czy łatwo kwitnie ? Jest trudna/łatwa w uprawie?
Z góry wielkie dzięki
Witaj MONS , jak zdążyłaś zauważyć na moim wątku,mam w ogrodzie passiflorę -męczennicę, kupiłem ja 3 lata temu jako małą sadzonkę w sklepie Biedronki. Pierwszego roku , rosła w ogrodzie jako roślina doniczkowa i i sporo urosła, do jej zimowania( i innych kilku roślin) zbudowałem w niedużej szklarni rodzaj piwniczki ze styropianu i tam po skróceniu pędów przezimowała ( wyczytałem że ten rodzaj co ja mam wytrzymuje spadki temperatury do - 6). Wiosną( w maju) 2007 roku przesadziłem ją do plastikowego wiadra 12 litrowego( ziemia normalna ,ogrodowa), zrobiłem kilka dużych otworów w tym wiaderku i zakopałem w ziemi przy drewnianej pergoli. Passiflora wytwarza pąki kwiatowe na bocznych pędach( pęd główny skróciłem do ok 50-70 cm przed zimą) i całe lato pięknie się wiła po pergoli i obficie kwitła. Co 10-14 dni podlewałem ją wodą z 5-litrowej banieczki w której była rozpuszczona łyżka stołowa nawozu 'Azofoska". Jesienią , po niedużych przymrozkach wykopałem ją z wiaderkiem , skróciłem pędy ( już kilka pędów) do długości 50-70 cm i ponownie schowałem do mojej przechowalni ( widnej- przeszklonej ,zakrywałem ją tylko styropianem jak nadchodziły większe mrozy), by wiosną 2008 roku przesadzić do większego wiadra( oczywiście z dużymi dziurami, by korzenie mogły się wydostać z wiadra na zewnątrz) i ponownie zakopać przy pergoli. Poza moją "piwniczką ze styropianu" nie mam innych widnych ,chłodnych pomieszczeń, gdzie mógłbym bez przeszkód przechować wrażliwe na większe mrozy rośliny. Mam nadzieję że i tej zimy moja passiflora bez przeszkód przezimuje i będzie cieszyć oczy pięknymi kwiatami, warto się trochę potrudzić, bo to naprawdę piękne kwiaty.
Witaj sąsiadko!
Twój ogród zapowiada się fantastycznie tym bardziej,że nie brak Ci zapału i entuzjazmu.A to połowa sukcesu.Rośliny,które prezentujesz - godne uwagi.Powodzenia.
Pozdrawiam.
Maria.
Mons, fajnie, że dołączyłaś do nas
Witam Cię bardzo serdecznie i zapraszam do dodawania zdjęć swojego ogrodu.
Byłoby miło, gdybyś zdjęcia dodawała w większym rozmiarze, wtedy lepiej się je ogląda
Mons witam serdecznie na forum.Od wyliczania twoich roślin aż w głowie
się kręci.Gdy będą na wiosnę kwiatki oczy będą się radować.Do wiosny już
niedługo dwa miesiące.
dziękuję Ci bardzo Tadeuszu za sczegółową poradę fachowca!. Dla mnie ważne są właśnie praktyczne informacje a nie te książkowe. Z zawodu jestem farmaceutką i chciałabym, aby w moim"ogrodzie" dominowały rośliny lecznicze a zarazem ozdobne. Kwiaty passiflory są po prostu przecudowne. Mam jeszcze do Ciebie prośbę, gdybyś dysponował zdjęciem to byłabym wdzięczna gdybyś wkleił je właśnie w moim temacie. Widziałam je kiedys u Ciebie , ale teraz trudno mi je odszukac.
Jesienią posadziłam też sadzonkę cytryńca chińskiego. Osoba , która mi ją podarowała mówiła, że badzo trudno się przyjmuje, doglądam go co jakiś czas i wygląda na żyjącego
Zobaczymy wiosną.
A zdjęcia oczywiście będę załączac większe.
Danutkob tych moich roślin to faktycznie sporo na kartce , ale w rzeczywistosci to nie jest tego tak dużo. Spora częśc to iglaki na tym skupiłam się w pierwszym roku moich prac. Po pierwsze chciałabym , aby iglaki w niektórych miejscach utworzyły zwarty żywopłot , bo u nas dośc mocno wieje i boję się o niektóre roślinki np magnolię czy młodziutkiego klona, z którymi wiatr robi co chce.
Po drugie to zeszłej jesieni miałam tyle pracy przy wykańczaniu domu, że postawiłam na iglaki ; po porstu wkopac i podlewac.
Bardziej kolorowo mam nadzieję zrobi się w tym roku-już doczekac się nie mogę
Pozdrowienia dla Halinki i Marpa!!!!! Witam i liczę na częste odwiedziny
Mons witaj na forum.Fajna praca przed Tobą.Planowanie i urządzanie ogrodu to bardzo twórcza i przyjemna praca.Piszesz że chciałabyś mieć lecznicze rośliny.To może założysz w części ogrodu( na wzór przyklasztornych)obsadzony bukszpanem lub lawendą ogródek ziołowy.
Życzę powodzenia i czekam wiosna na zdjęcia.
Kaśka