Wszystko o rodzaju Paeonia,identyfikacja cz.II
- peonia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mam nadzieję, ze ktoś nam podpowie, a fachowców od siewek piwonii na naszym Forum jest kilku

Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
- Cynthia
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam serdecznie
Mam pytanie- w tamtym roku w lipcu sąsiadka doradziła mi żebym przesadziła peonie.Kazała mi je wkopać na ok. 60 cm.(bo im głębiej tym lepiej)
Dopiero co kupiliśmy działkę a ona wciąż nam coś doradzała więc zrobiłam co kazała
Dopiero potem poczytałam w domu,popytałam innych no i zdałam sobie sprawę ,że już chyba nie mam peonii
Do jesieni z pod ziemi nie wyszedł nawet listek.....Nie wiem teraz co robić
Jeżeli jakimś cudem na wiosnę odbiją to kiedy je wykopać ,żeby wsadzić płycej??? Czy może je zostawić tak jak są
Proszę pomóżcie bo nie wiem co robić
Na 100% już nie będę słuchać "rad" sąsiadki........
Pozdrawiam

Mam pytanie- w tamtym roku w lipcu sąsiadka doradziła mi żebym przesadziła peonie.Kazała mi je wkopać na ok. 60 cm.(bo im głębiej tym lepiej)

Do jesieni z pod ziemi nie wyszedł nawet listek.....Nie wiem teraz co robić

Proszę pomóżcie bo nie wiem co robić

Na 100% już nie będę słuchać "rad" sąsiadki........
Pozdrawiam

Pozdrawiam słonecznie - Baśka 

- peonia
- Kontakt:

Zażądaj od niej piwonii za niedokończoną w wyjasnieniu radę- dołek taki 60 x60 , trzeba było wypełnić przygotowanym humusem,
Mark Twain
Mark Twain
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
Ja bym zaryzykowała i wykopała -jeśli są kłącza-nie zgniły- posadziła płycej.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
jak się tylko zrobi wczesna wiosna to wykop wszystko od nowa i posadź na normalną głębokość,nadzieja w tym ze zimą była wstrzymana wegetacja i w sumie karpy mogły wejść w stan spoczynku
Dodam od siebie ze u mnie na ciężkich lessowo-gliniastych glebach roślinki rosną bardzo płytko karpy są pod samą powierzchnią gleby
Piwonie bardzo to lubia i czesto sie spotyka stare pozostalości po zabudowaniach gdzie nie ma juz ani sladu po budynkach poza ogródkami w których rosną liliowce i piwonie

- peonia
- Kontakt:
słów kilka co do sprawy sadzenia i przesadzania piwonii
i przypadku odkrycia wyrastania pędów z pozostawionych bulw piwonii lekarskiej- majówki
Po wykopanej karpie majówki zostały bylwy, po dwu latach wyrosło to.

Póżną jesienią 2006r.- podjęłam się ryzyka zakupu i zasadzenia jeszcze w tym okresie piwonii.
Sadzonki przyszły o doskonałej jakości i świetnej kondycji, lekko zasuszone karpy namoczyłam przed ich posadzeniem.
Latem prawie wszystkie sadzonki wydały kwiat.

Podbieranie sadzonki jeszcze w pażdzierniku - odgarnęłam sporo ziemi z boku karpy , zlałam mocno wodą , by zobaczyć gdzie widać dwa- trzy pąki na bulwie, i ciach..

i przypadku odkrycia wyrastania pędów z pozostawionych bulw piwonii lekarskiej- majówki
Po wykopanej karpie majówki zostały bylwy, po dwu latach wyrosło to.

Póżną jesienią 2006r.- podjęłam się ryzyka zakupu i zasadzenia jeszcze w tym okresie piwonii.
Sadzonki przyszły o doskonałej jakości i świetnej kondycji, lekko zasuszone karpy namoczyłam przed ich posadzeniem.
Latem prawie wszystkie sadzonki wydały kwiat.

Podbieranie sadzonki jeszcze w pażdzierniku - odgarnęłam sporo ziemi z boku karpy , zlałam mocno wodą , by zobaczyć gdzie widać dwa- trzy pąki na bulwie, i ciach..

Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
"Mutabilis plena"peonia pisze:słów kilka co do sprawy sadzenia i przesadzania piwonii

Dawno temu trwała zażarta dyskusja o barwy i kwiat odmian majówek -'Mutabilis plena'-półpełnej
i "Rosea plena"-pełna.
Tu jest w spisie z foto odmiana "Rosea plena", która jest różna od mej łososiowobiałej "Mutabilis plena"
http://www.cgf.net/plants.php?genus=PAEONIA
Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:

Pewna koleżanka, dawno temu, przysłuchując się naszej ogrodowej rozmowie o sadzeniu piwonii, przytoczyła nam w dwu zdaniach 20- letnią praktykę jej męża związaną z sadzeniem dzielonych karp piwonii wiosną.
I wychodziło takie spostrzeżenie z jej słów, jak powiedział pewien człowiek:
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.'
Albert Einstein
Tu pewnie nie byłaś , przeczytaj , proszę:Ada pisze: Tu na tym forum,ale teraz nie wiem gdzie,wyczytałam,ze piwonie sadzone wiosną długo nie kwitną.Czy to prawda?
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... c&start=56
Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
Liscie piwonii
Liście piwonii są bardzo ważnym czynnikiem w rozpoznawaniu z jakim gatunkiem czy
odmianą mamy do czynienia.

Mozna je śmialo łączyć w rabacie, stają się ładnym elementem dekoracyjnym w grupie roślin.
Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
To zdjęcie nie jest jednoznaczne, bym mogła powiedzieć, ze to jest mieszaniec "Red Charm"!:roll:misia pisze: Czy ta piwonia Red Charm ze szkółki w Czarni to jest tak jak tu na zdjęciu?
Pytam bo podobno, zalicza się ją do pojedynczych.
Pozdrawiam
Beata

To równie może być tu pokazana p.officinalis "Rubra plena".
No i oczywiste one obie nie są pojedynczej formy piwonie, bo jedna z nich jest rodzicem drugiej.
Pozdrawiam serdecznie, Beata
Masz tej piwonii "Red Charm" zdjęcia z ze starszymi czasowo kwiatami?
Mark Twain
Mark Twain
- misia
- 500p
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To zdjęcie pochodzi ze strony http://kolekcjaroslin.fotosik.pl/
Są tam też inne ujęcia tej piwoni.
Pozdrawiam
--
Beata
Są tam też inne ujęcia tej piwoni.
Pozdrawiam
--
Beata