Marysiu - te liliowce są wszystkie moje i rosną u mnie w ogródku. A w tym roku jeszcze przybędzie trochę, tak, że moja kolekcja się powiększy. Oczywiście możesz się przypomnieć jesienią o sadzonki tych pięknych kwiatów. Niestety nie znam wszystkich odmian, bo mam je już dość długo, ale kilka z nich to: Kwanso,Athena, Varsity, Tejas, Franz Hals, Lady Maria, Arctic Snow, Knighthood. Przybędą też nowości z ostatnich 5 lat, więc myślę, że powstanie z nich piękna łąka kwiatowa - taka jaką sobie wymarzyłam.
Pomysł z solą jest dobry ale tylko częściowo, gdyż sól rozpuszczając się w ziemi / po pierwszym deszczu / skaża glebę a mało roślin jest na nią tolerancyjnych. Więc jeśli już to trzeba to robić z wielkim umiarem a w pobliżu nie sadzić roślin - mogą zginąć.Lepsze są trociny - sprawdziłam i działają.Zamiast soli za płotem możesz użyć też czarnej folii, okrywając pasem o szerokości 70 cm do 1 m. Rośliny pod folią zgniją bez dostępu światła wraz z kiełkującymi nasionami i ziemia pod folią po 3 m-cach będzie czysta. To sprawdzony, dobry i ekologiczny sposób na oczyszczenie ziemi bez chemii. Można potem w tym miejscu wysypać korę lub posadzić zadarniające rośliny. Można też na stałe zostawić folię. Ale wybór metody należy do Ciebie.
Co do komputerowych wstawek zdjęć, to już chyba masz odpowiedż. Wcale nie jesteś głupia, tylko jeszcze nie poznałaś tej techniki tak jak wielu forumowiczów, którzy zaczynali. Ja też wszystkiego nie wiedziałam i nie wiem do dzisiaj. Więc się nie przejmuj tylko pytaj a dostaniesz odpowiedż .
Czekam na następne twoje zdjęcia.