Liliowce-Hemerocallis cz. III

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p
Od: 14 mar 2008, o 19:16

Post »

Kogra jesteś geniusz. Tak zrobię , butelkowy krąg , o to mi chodziło.Pojawiły sie też różne kolory butelek.

zdjęcie kwiatuszka , którego chciałam kupić w Hortulusie.Był w ofercie , ale nie było go akurat tego dnia , gdy byłam.
To miniaturka Jockey Club
wersja pierwsza
Obrazek

i wersja druga - pełna
Obrazek
http://mothersearthgreenhouse.com/Peren ... ockey_Club
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażko 2 - to nie geniusz ale potrzeba chwili ;:113 Zawsze najpierw myślę jak zrobić coś samodzielnie wykorzystując odpady a potem dopiero kupuję jeśli nie mam pomysłu lub nie wypalił. Taka już jestem. :wink: :lol:
Miniaturki są dobre do hodowania w donicach ale w ziemi ogrodowej a nie kupnej - w tej nie zawsze się udają. Pięknie też wyglądają na skalniakach.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Kontakt:

Post »

A możecie zdradzic, jaki jest cel zastosowania takej 'tortownicy', albo wykładania dołu pod liliowca folią? Bo jeśli gra jest warta 'świeczki', to sobie zmajstruję taką obręcz, może właśnie z butelek, jak radzi kogra ;:109
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Longfields Twins powoli kończy już kwitnienie, został mu tylko jeden pączek :cry:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje liliowce Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No nieee....., nie mogę się oderwac od monitora, a miałam już wszystko wyłączać :shock: :shock: :shock: Śliczności :shock: :shock: :shock:
Może dodałabyś ich nazwy, dla jasności?
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Elu -wiesz ,jak jest z tymi nazwami :? Częśc z nich mam zapisane ,ale reszta to NN.W wolnej chwili popiszę :D
A juz jestem chora na to cudeńko co wyzej pokazałaś :evil: Jest przesliczny!!!!!
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

Ela, twój Longfields Twins jest przepiękny!!
Anulka, imponująca kolekcja :)
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

anulka - Wiem, wiem, będę czekała na nazwy tych, które pamietasz :D Ja też mam 'chrapkę' na kilka Twoich ślicznotek, więc......? ;:109 :wink:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

MałaRybka dziękuję ;:168
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ellaa - "tortownica" zapobiega wzajemnemu przerastaniu się odrostów liliowców oraz ułatwia wykopywanie karp w celu podziału bez uszkadzania korzeni . Tą samą rolę spełnić może grubsza folia. :wink: :lol:

Anulko - a jak się nazywa ten ostatni liliowiec. Czy ma w naturze taki sam kolor ?

A teraz pokażę wszystkie moje tegoroczne rarytasy. Większość pochodzi z tegorocznych zakupów. ;:80

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p
Od: 14 mar 2008, o 19:16

Post »

Ellaa pisze:A możecie zdradzic, jaki jest cel wykładania dołu pod liliowca folią?
Trzyma wilgoć. Woda tak szybko nie ucieka, a one lubią wodę, nawet część ludzi sądzi , ze są to rośliny tylko do oczek wodnych. Z tym ,że w wodzie to one nie mogą rosnąć.

Kiedyś moje liliowce rosły wśrod innych roślin , gdy przekwitły , ścinałam je i pozwalałam królować innym . Jednak eksperymenty pokazały , że wolą mieć przestrzeń wolną obok siebie.
Dlatego moje młode dostaną kręgi do chwili , gdy będą juz mocne i nie trzeba będzie się z nimi cackać. Szczególnie chodzi też o podlewanie nawet pod koniec zimy bez śniegu , gdy brak wody w glebie.Ogólnie łatwiejsza pielęgnacja.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kogra - dziękuję za odpowiedź, ja mam tak posadzone trawy, żeby zanadto się nie rozlazły. Zastosowanie takich 'ograniczników' zapewne się przydaje w przypadku dosc gęstego nasadzenia, zwłaszcza roślin młodych i takich, które mają tendencję do przyrastania w rozpierzchły sposób (u mnie tak rośnie 'rudzielec', chyba mu 'podaruję' taką obręcz ;)) Ja posadziłam swoje liliowce w dużych odstępach od siebie, a niektóre rosną samotnie pomiędzy hostami. Mają więc dużo swobody i mogą sobie rosnąc jak chcą :wink: Z tym uszkadzaniem korzeni przy wykopywaniu też chyba nie jest tak strasznie. Ostatnio kupiłam liliowce 'luzem' i wszystkie miały przyciete korzenie, więc jeśli się przy wykopywaniu przytnie je szpadlem, to i tak rośliny przeżyją :wink: :D
Grażynko, liliowce boskie :shock: :shock: :shock: Niektóre znajomo się do mnie 'uśmiechają' :wink: :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Graszka 2 pisze:Trzyma wilgoć. Woda tak szybko nie ucieka, a one lubią wodę. ..... i nie trzeba będzie się z nimi cackać.
Dziękuję za wyjaśnienie :D U mnie przed wysychaniem chroni rośliny ściółka z trocin. Sprawdza się doskonale, prawie w ogóle nie podlewam, bo nie muszę :D Ziemia pod nią nie wysycha, a ślimaki mają baaardzo utrudniony dostęp :wink: :D O lilowcach słyszałam opinię, że to rośliny typu: 'wsadzic i zapomniec'. Na niektórych zdjęciach w Internecie widac całe łany liliowców, a i ziemia nie wygląda na jakąś 'super', więc o jakim 'cackaniu' tu mowa? Nie chce mi się też wierzyc, że w takich przypadkach stosowana jest folia, albo obręcze pod każdą z roślin. Sądzę, że to rozwiązania dobre do zastosowania w małych ogródkach, ale ja mam tylko parę roślin i mały ogródek, więc co ja tam wiem ;:88
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wszystkich liliowców mam ponad 50 ,ale duzo z nich nie kwitnie.Sadzonki są jeszcze młode.Poza tym jest czasami znaczna róznica między zdjęciem w katalogu a rzeczywistością.

Zdjęcie 1-Barbara Mitchel-pierwszy kwiat
zdjęcie 5-Stella de oro
zdjęcie 7 -Fulva Kwazano
zdjecie 10 -Paiges Pinata
zdjecie11-Daring Deception-pierwszy kwiat
zdjęcie 12-daring Dilemma-pierwszy kwiat
zdjęcie 14-Fooled Me
zdjęcie 15-Bonanza
zdjecie 18-Joan Senior
zdjęcie 20 -Pirates Patch-pierwszy kwiat
zdjęcie 24-Sweet Sugar Candy
zdjęcie 27-Strawberry Candy
zdjecie 28.23-Druids Chant-pierwsze kwiaty -każdy kwiat tej odmiany jest inny :shock:
zdjęcie 22-Lynn Hall
zdjęcie 25-Frans Halla -ten z tyłu.Ten z przodu niby podobny ,ale to jakas nowa odmiana

To wszystkie ,które udało mi się oznaczyc .Reszy nie mam zapisanej a częsc z nich była kupowana na róznych targach bez oznaczenia.
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”