Edyseja - orchidee
- Iwcia&Patyrek
- 500p
- Od: 5 sie 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
piekne te storczyki:) różowy z białym wręcz boski
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Iwcia&Patyrek zapraszają
na orchideoholizm na dobre zachorowałam przed wakacjami tego roku.. storczyki podobały mi się od zawsze ale miałam obiekcje, że nie sprostam ich wymaganiomStorczykowa pisze:piękne masz storczyki! fajnie, że założyłaś swój wątek, byłam ciekawa twojej kolekcji. widzę, że też masz Phalaenopsisa z liśćmi w kropki (ten co ma jasnoróżowe kwiaty, z lekko nakrapianą warżką i dolnymi płatkami). bardzo podobają mi się też te z kwiatkami w kropki i w ogóle wszystkie masz ładne. ile masz wszystkich storczyków? ile lat je zbierasz?
falenopsis z liśćmi w kropki to całkiem popularna hybryda (w LM było ich sporo), na doniczce opisana "Philadelphia".. f. żółtą i różową nakrapiane widziałam po raz pierwszy.. rzeczywistości są znacznie ładniejsze jak na zdjęciu więc nie sposób się było opanować i ich nie kupić (choć cenę miały dość wysoką bo ok. 40 zł)
storczyki mam takie jak na zdjęciach + 3 hybrydy katlei = 2 dwuliścienne i 1 jednoliścienna (sprezentowałam je mamie ale mama po jakimś czasie mi je oddała bo lubi wietrzyć mieszkanie), a także młodziutką Laelię purpurata werkhauseri x coerulea (rodzice wyglądają tak: http://www.pbase.com/glazemaker/image/78247165 http://www.pbase.com/glazemaker/image/96052094), keiki dendrobium typu nobile (białe) i sadzonki wanilii.. w pracy mam kwitnące na fioletowo dendrobium (identyczne jak Twoje) oraz limonkową falenopsis peloric
moim "chciejstwem" jest falenopsis ciemnoróżowa z białą warżką, a tak poza tym nie potrafię powiedzieć jakie rośliny mi się marzą (bo wielu jeszcze nie znam) ;DAnnaL pisze:Cieszę się, że mogłam popatrzeć na Twoje cudeńka. Wszystkie ładne jednak mnie zauroczył 1 i 6 z pierwszego postu.Nie wiem jak inni ale ja jak zaglądam to wydłuża mi się lista tych, które widziałabym chętnie na swoim parapecie. No cóż na razie powzdycham a może kiedyś zdobędę.
Anna
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
tak dużo storczyków uzbierałaś w tak krótkim czasie? a ten w kropki wcale nie jest popularny. po raz pierwszy spotkałam je na wiosennej wystawie storczyków i było ich zaledwie 2. widziałam je tylko na wystawie. w sklepach jestem bardzo rzadko, ale jak już jestem, to są tylko najzwyklejsze, nienazwane hybrydy albo nie ma nic. tak niezwykłych storczyków nigdy nie spotkałam poza wystawą. ale u mnie nigdy nie ma nic ciekawego. tu gdzie mieszkam nie ma żadnych sklepów, w których mogą być storczyki, muszę jeździć trochę dalej, a tam też nic oryginalnego nie ma. pozostają tylko wystawy.na orchideoholizm na dobre zachorowałam przed wakacjami tego roku.. storczyki podobały mi się od zawsze ale miałam obiekcje, że nie sprostam ich wymaganiomStorczykowa napisał/-a :
piękne masz storczyki! fajnie, że założyłaś swój wątek, byłam ciekawa twojej kolekcji. widzę, że też masz Phalaenopsisa z liśćmi w kropki (ten co ma jasnoróżowe kwiaty, z lekko nakrapianą warżką i dolnymi płatkami). bardzo podobają mi się też te z kwiatkami w kropki i w ogóle wszystkie masz ładne. ile masz wszystkich storczyków? ile lat je zbierasz?
falenopsis z liśćmi w kropki to całkiem popularna hybryda (w LM było ich sporo), na doniczce opisana "Philadelphia".. f. żółtą i różową nakrapiane widziałam po raz pierwszy.. rzeczywistości są znacznie ładniejsze jak na zdjęciu więc nie sposób się było opanować i ich nie kupić (choć cenę miały dość wysoką bo ok. 40 zł)
dzięki, sama sobie również tego życzę ;Dśnieżka pisze:No to życzę Ci, aby w Nowym Roku udało się zrealizować to marzenie.
ponoć czasem bywają takie falki w Obi ale tak się składa, że znajduje się ono na drugim końcu miasta i przy minusowych temperaturach na zakupy się tam nie wybiorę (nie mam samochodu także storczyki mogą nie przeżyć podróży)
Edyta