Brzoskwinia - cięcie
Kopczyk trzeba usypać z ziemi. Jest specjalna agrowłóknina zimowa, ktorą owiń pień - całe drzewko. Ponieważ masz młody okulant posadzony w tym roku to przygnij młode gałązki do środka ( jak są) i okręć je sznurkiem. Następnie całość drzewka owiń agrowłókniną i owiń to sznurkiem. Wbij obok długą rurkę lub kij i przymocuj drzewko do niego (by wiatr go nie złamał). Jak nie masz agrowłókniny to zabezpiecz je kartonem lub papierem falistym przez owinięcie. Papier falisty dostaniesz w sklepie meblowym.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=228 tu masz zdjęcie drzewka owinietego sznurkiem przed założeniem agrowłókniny (post z 14 Listopad 2006, 15:57 - 3 zdjęcie).
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=360 tu masz zdjęcie zabezpieczonego drzewka agrowłókniną P-50 z kopczykiem jak pisał Macio.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=360 tu masz zdjęcie zabezpieczonego drzewka agrowłókniną P-50 z kopczykiem jak pisał Macio.
Pozdrawiam Andrzej.
-
- 200p
- Od: 14 lis 2007, o 14:21
-
- 200p
-
- 200p
-
- 200p
Brzoskwinia - cięcie
Każdą morelę przycina się w drugim roku po posadzeniu, nie wcześniej. Jeżeli luty nie jest mrożny około 15-go. Ja zrobiłam to póżną jesienią. Np. jeżeli posadzona została jesienią 2007r. to cięcie należy wykonac jesienią 2009r., albo w lutym 2010r.
Życzliwa
Cięcie Brzoskwini
Witam serdecznie Pani Jolu
,
jestem nowicjuszką i to nie tylko na tym forum ale też jako ogrodniczka
mam posadzone drzewka brzoskwini (mają 4 lata).
Nie wiem jak je przyciąć
Proszę o pomoc
z pozdrowieniami
Aga

jestem nowicjuszką i to nie tylko na tym forum ale też jako ogrodniczka

mam posadzone drzewka brzoskwini (mają 4 lata).
Nie wiem jak je przyciąć

z pozdrowieniami
Aga
- Justyna0608
- 50p
- Od: 26 mar 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
brzoskwini się teraz nie obcina
dopiero później jak będzie cieplej bo brzoskwinia najlepiej owocuje na zeszłorocznych przyrostach
pierwsze ciecie wykonuje sie nie wcześniej niż w drugiej połowie kwietnia, kiedy można już rozpoznać zbrązowiałe pędy co świadczy o ich uszkodzeniu przez mróz
brzoskwinie najlepiej owocują na krótkopędach bo tam zawiązują sie pąki kwiatowe
wycina sie najpierw pędy wegetatywne na których nie ma pączków kwiatowych i rosną pionowo do góry tzw. wilki oraz gałązki suche oczywiście
ps. jak coś to więcej o cięciu drzew owocowych jest w książce Sadownictwo Praca zbiorowa pod red naukową prof. dr. S.A. Pieniążka Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne

Cięcie brzoskwini
Witam
a czy teraz po owocowaniu nie przycina się gałęzi, moja brzoskwinia bardzo się rozrosła i z doświadczenia wiem, że jeszcze do końca jesieni sporo urośnie. A skoro owocuje na pędach ubiegłorocznych i podobno na częściach zewnętrznych (na końcu) gałęzi, to jak to zrobić, żeby było dobrze?
a czy teraz po owocowaniu nie przycina się gałęzi, moja brzoskwinia bardzo się rozrosła i z doświadczenia wiem, że jeszcze do końca jesieni sporo urośnie. A skoro owocuje na pędach ubiegłorocznych i podobno na częściach zewnętrznych (na końcu) gałęzi, to jak to zrobić, żeby było dobrze?