Gosiu pięknie zakwitł twój grudnik, kwiatki stoją na baczność jak wojsko, moje raczej kwitły na bok lub do dołu , a pozostały po nich tylko zdjęcia , bo przekwitły...
Grudniczek na początku listopada. Niestety - został przestawiony i zgubił resztę pączków
Trafił do mnie jako maleńka szczepeczka w czerwcu, pierwszy kwiatek wyglądał tak:
a tak wyglądał zanim mu opadły kwiatki
Śliczny jest Twój grudniczek Małgosiu.....no popatrz i jeszcze kwitnie.
Moje grudniki już powoli kończą kwitnienie....jeden ma sporo pączków a ten już ma chyba ostatniego pączka ale może fiołki za niedługo zakwitną.
Grudniki to rzeczywiście roślinki, które swoimi barwami cieszą oczy Miałaś rację , Gosiu.
Ten sukulent bywa często mylony z tzw. Kaktusem wielkanocnym, więc dla przypomnienia :
SZLUMBERGERA = GRUDNIK = ZYGOCACTUS =KAKTUS BOŻEGO NARODZENIA
Pokazaliście wyżej tyle jego pięknych odmian różniących się zarówno kolorem jak i kształtem kwiatów, że niczego nowego tu nie dodam. Ale pokażę moje GRUDNIKI, które zwykle wyprzedzają kalendarz i kwitną na przełomie listopada i grudnia.
A poniżej często mylony z Grudnikiem KAKTUS WIELKANOCNY = RIPSALIDOPSIS . Jak widać mój przyjemniaczek też nie wie, kiedy jest Wielkanoc , bo pączki ma już teraz Pokażę go raz jeszcze , gdy je w pełni rozwinie.