Termol i nasze przepisy do niego :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

To dokładnie tak jak ja, właśnie usmażyłam placki ziemniaczane przygotowane w termomixie, jakie to szczęście nie musze już trzeć ziemniaków!
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

my też robimy ciasto naleśnikowe , ciasto do pierogów ... i inne rzeczy - tylko biszkopty coś słabo po ubijaniu termimiksowym rosną ...

ale może by tak jakieś przepisy ??? pochwalcie się tym co macie dobrego w zanadrzu...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Najczęściej korzystam z tej niebieskiej książki z przepisami do termomixa.
Ewentualnie troszeczkę ulepszam po swojemu, ale tak żeby zachować taką samą konsystencję potraw.
Do rozdrabniania jest niezastąpiony.
I uwielbiam sorbety z własnych zamrożonych owoców.

A jakie chcesz przepisy k-c ? Czy chodzi Ci o takie poza książką?
Pozdrawiam i zapraszam
Ogródek TAJGI 2008 2009 2010/2011
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja Termomix kupiłam już bardzo dawno, jeszcze w Polsce nie było dystrybucji tego urządzenia. Nie mam książki w j. polskim i cieszę się, że znajdę tu nowe przepisy. Najczęściej robię w tym sosy, zupy - krem, np. z zielonego ogórka. Mielę mak na makowiec. Bardzo szybko robi sie w tym ajerkoniak i kawa cappuccino. Robiłam też ciasto na pierogi i makaron. Od pewnego czasu mam robot z przezroczystym pojemnikiem i wole w nim robić ciasta bo widzę czy czegoś trzeba dodać i czy już ciasto odpowiednio wyrobione.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

Tajgo najlepiej takie poza książką bo książkę to chyba wszyscy mają :)

Krysiu - jeśli chcesz to mogę Ci skserować tę książkę - tam jest mnóstwo różnych ciekawych przepisów
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W termo....robię ciasta drożdżowe, czasami chlebek, oczywiście ciasto na pizzę, pierogi, naleśniki. Zupki a szczególnie z zielonego ogórka jest rewelacyjna i chyba każdemu smakuje. Ciasta ucierane i biszkopty podobnie jak Karolkowi mnie nie wychodzą. Wolę robić ręcznym robotem elektrycznym. Wychodzą bardzo szybko kokosanki, ciasto na faworki, pączki nie udały mi się, również próbowałam robić ptysie, ale w moim odczuciu lepiej wychodzą jednak robione robotem elektrycznym. Robię również niektóre surówki, oczywiście placki ziemniaczane. Wszystko, gdzie potrzeba szybkiego miksowania jest to urządzenie super. Natomiast ciasta, gdzie ważne jest dobre napowietrzenie typu właśnie biszkopty, ciasto ptysiowe lepiej jednak robić nie w tym urządzeniu.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Re:

Post »

rogalm1 pisze:Dziękuję tu.ja za linka! Już dawno szukałam grupy termomixomaniaków, ja używam prawie codziennie (zwłaszcza latem na działce). Jak znajdę wolna chwilę to wkleję kilka przepisów
Hej! szukałam tego linka, ale nie znalazłam.
W necie jest sporo, ale wolałabym sprawdzony.
Siostrzenica niedawno kupiła to urządzenie i bardzo sobie chwali. A ja zaczynam
się zastanawiać, zwłaszcza, że czytam, iż Rogalm używa go na działce i to często. :D
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Re: Termol i nasze przepisy do niego :)

Post »

I ja się nad nim zastanawiam ... coraz mocniej - przeraża mnie jednak cena ...
I wyczytałam tutaj , że nie wszystkie ciasta wychodzą ... a mnie na tym zależy bo właśnie padł mi robot :(
Nie wkleję żadnego przepisu - ale proszę o poradę - warto wydać tak astronomiczną cenę ( dla mnie ) na to urządzenie ?
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Warto! Po trzykroć warto!
Strasznie ułatwia życie kuchenne. U mnie wszyscy uwielbiają zupę z zielonej sałaty. Placki ziemniaczane z termolem to chwila-moment. Poza tym każdej jesieni robię w nim dżemy w hurtowych ilościach.
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też potwierdzę, że warto, szczególnie jak jest rodzina i gotuje się codzienne obiady. Kapitalne są zupy z książki z przepisami, większość ciast, najsłabiej wychodzą biszkopty, gdzie ciasto musi być dobrze napowietrzone, a tego w termolu się nie osiąga, albo ja nie umiem z ich przepisu zrobić. Wiele sałatek i surówek, to są sekundy. Ja w tej chwili nie korzystam za dużo, gdyż zostałam sama, a więc i potrzeby są mniejsze, ale nie mogę powiedzieć, że urządzenie stoi bezczynnie. Jedno - nie można tego urządzenia schować, tylko musi stać na wierzchu i przypominać, że istnieje :D
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziewczyny !
A nie jest to unowocześniony malakser ?
A jeśli nie, to czym się rożni ?
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po pierwsze tym, że można w tym urządzeniu gotować. I można jednocześnie zrobić obiad dwudaniowy wykorzystując dostawkę do gotowania na parze.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

No .. ja ta k czytam i czytam ... i już sama nie wiem ..

A czy zupy z tego to tylko kremy ? Czy można też taką zwykłą jarzynówkę ugotować np ? Z kawałkami jarzyn?
Czy mogę tam ugotować ziemniaki ?
Mam 3- osobową rodzinę - ale moi chłopcy - to specyficzni żarłocy - chudzielcy :) :) ... ziemniaków zup . trzeba nam jak dla większej rodzinki :)

Czy wyrobię w tym ciasto na dużą czy tylko na tę wąską blaszkę ?

Właśnie padł mi robot kuchenny i i tak coś muszę kupić .. mąż mi odradza, ze względu na cenę , a ja czytając opinie internautów - tez się zaczęłam zastanawiać - bo przecież jak kupię robot np za 800 - 1000 zł i parwowar za np. 600 - to zostanie mi jeszcze sporo kasy, a w parowarze ugotuje chyba nieco więcej ?
Teraz jest ciekawa promocja - trwa do końca marca .. muszę szybko podjąć decyzję i dlatego proszę was o radę :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Ale w parowarze nie zrobisz lodów ani dżemów.
Ciasto na pewno zrobisz na dużą blaszkę. Ja robię często drożdżowe na pizzę. Czasami robię chleb, ale częściej bułki. Nawet mak na makowiec można przygotować w termolu. Do gotowania ziemniaków to raczej nie służy...Ale jogurt można samemu sobie robić. U mnie służy też jako waga i miarka ;:224 No i to cappuccino...
Ja wiem Miiriam, że to nie są małe pieniądze. Zresztą co ja mówię: to są duże pieniądze ( szczerze to nawet nie wiem ile teraz to kosztuje) - jednak urządzenie warte swojej ceny. Jednak musisz sama sobie dać odpowiedź czy potrzebujesz i czy chcesz.
Nie przekonała Cię prezentacja?
Trzeba jednak uważać, bo z tego co wiem jest też podobna maszyna innej firmy.
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Można gotować zupy nie tylko kremy. Z tym, że jarzyny nie są pokrojone w równą kosteczkę, ale posiekane. Od tego jakie obroty się ustawi zależy wielkość rozdrobnienia jarzyn. Pojemność urządzenia jest 2 litry, więc musisz sama zdecydować czy dla potrzeb Twojej rodziny taka ilość np. zupy wystarczy.
Natomiast poinformuję właścicieli termoli z dłuższym stażem, że jest już nowa wersja tego urządzenia z wygodniejszym jeszcze dzbankiem niż nasz, nowa książka z przepisami bardziej zmodyfikowanymi niż w niebieskiej książce, więcej przepisów. Można taką książkę sobie kupić albo przez dystrybutora, albo w siedzibie firmy - chyba prowadzą też sprzedaż internetową. Trzeba poszukać na ich stronie. Ja sobie dokupiłam we Wrocławiu w siedzibie firmy i jestem z niej bardzo zadowolona.
Miriam chyba nie była na prezentacji - radziłabym gdzieś się wkręcić na taką prezentację, to wtedy można dopiero podjąć decyzję. Cena na pewno jest bardzo duża, ale jest możliwość kupna tego urządzenia na raty, więc kieszeń nie odczuwa tego tak bardzo jak wyłożyć od razu taką kwotę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”