Nieciekawa sytuacja - służebność drogi

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Służebność lub droga konieczna, ale teraz ustalona na drodze sądowej.
Sąd orzeka niewielką odpłatność za korzystanie z drogi.
Poleciłabym tryb cywilnoprawny, w/g:
http://www.poradaprawna.pl/index_pytani ... a&id=22286

Ale najpierw ustalenie o jakie typy służebności będzie docelowo chodziło!
http://www.forum.prawnikow.pl/topics5/24309.htm

http://www.millercanfield.pl/pub/78fc86 ... 817868.pdf
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Reniu !

Stało się !
Notariusz nie jest Twoim adwokatem. Sporządził taką umowę na jaką dostał zlecenie.
16 lat temu powinnaś dopilnować " drogi... lub prawa przejazdu " i wpisać to do działu III KW.
W tej sytuacji . Przejdź się do lokalnego adwokata i zasięgnij porady. Zabierz ze sobą wszystkie dokumenty. On to przejrzy w 5 - 10 minut. To nie jest droga wycieczka.
Dopilnuj aby precyzyjnie określił Ci poszczególne kroki postępowania.
Wcześniej.
Poczytaj art. 145 KC. Poszukaj w sieci komentarzy.
Będziesz wiedziała o co pytać.
Proszę nie posługuj się wiadomościami zasłyszanymi od sąsiadki kuzynki itd. Oni w najlepszej wierze mogą Ci udzielić złej rady.
Sprawa nie jest prosta. Myślę że bez adwokata lub radcy prawnego nie dasz sobie rady.

Pozdrawiam. Życzę powodzenia w sprawie.

Khn.
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam ja w podobnym temacie.
Czy można komuś odmówić korzystania z drogi.Droga ta nie jest ujęta w planach-jest to moja prywatna droga służąca mi do dojazdu do domu,którą mogę zlikwidować i zrobić sobie z drugiej strony.

Dziękuję za odpowiedz.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fallenangelv !

Pytanie jest wbrew pozorom mało precyzyjne. Opisz stan faktyczny i prawny.

Pozdrawiam.

Khn.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

podam bieżący przykład:
z moja działka graniczy sasiad ktory kupil dom od poprzednika. Była droga z ktorej korzysstali inni wlasciciele domkow. Traf chciał, ze prawdopodobnie w trakcie sprzedazy poprzedni właściciel dogadał sie z sasiadem i sprzedał mu drogę do swojego domu. Ten fakt zostal zatajony, facet wyjechał wq siną dal, nowy wlasciciel drogę zamknął a obecny zeby nie moja dzialka to do swojego domu by fruwał. Trwa sadowe ustalenie drogi koniecznej, wina jest po stronie urzedu gminy, ogrodki dzialkowe nie chca dzialki przeksztalcić na drogę.
Dramat ten trwa ponad 2 lata.
Notariusz nie odpowiada za nic, sad natomiast robi wizje lokalna i jak u nas jest nikt nic nie może!
Niby proste jak drut : musi miec dojazd do domu ale go nie ma, nie mozna z mienic aktu notarialnego - choć ja uwazam ze było to przestępstwo.
Jeszcze jedno w planach geodezyjnych doszli, ze ta droga i te domki sa samowolą budowlaną szt.7, budowane byly w latach 1980-1972.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ojciec przepisał bratu działkę graniczącą z naszą drogą prywatną.Dojeżdać można z głównej i z mojej.
Ale on podzielił tą działkę na dwa i pierwszą sprzedał i z niej można dojechać główna.
a na drugą można teraz tylko dojechać z mojej, więc czy ja mam prawo komuś odmówić wjazdu na tą drugą działkę moją drogą.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fallenangelv !

Odp. Tak i nie !

Temat zbyt skomplikowany jak na to forum. Przepraszam, ale nie opisałeś stanu faktycznego i prawnego. Podziału dokonano pewnie pod warunkiem ? Jakim ? Kiedy? Sprawdź decyzje itd.
Sprawdź KW ! Sprawdź ewidencje gruntów. Podział mógł być dokonany jeśli działka miała dojazd. Temat rzeka.

pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”