Lisko wymądrzaj się wymądrzaj ,podoba mi się to

To jest bardzo mądre jak napisałaś że przewidujesz sytuacje ,ale wszyscy nie są tacy sami .Jeden jest roztargniony i roztrzepany drugi znowu zapominalski .Ale dobrze ktoŚ tam powiedział ,ze przy dzieciach to w d.... trzeba mieć oczy

Co do wychowania bezstresowego, to ja nie jestem zwolenniczką.
Była u mnie taka sytuacja , około 3 miesiące temu .Zastałam dzieci ( 5/6 lat) stojące na parapecie (pierwsze piętro) wystraszyłam się bardzo .Wytłumaczyłam dzieciom ,dlaczego tak nie można robić .Po kilku dniach ,sytuacja powtórzyła się znów .Starając się nie pokazać swojego zdenerwowania ,spokojnie im wytłumaczyłam że jeśli to się powtórzy ,dostaną karę .I co było dalej ? jak myślicie ?
oczywiście powtórzyło się trzeci raz , rozmowa była krótka i spokojna.Oświadczyłam swoim dzieciom że dzisiaj jest dzień bez słodyczy .Był lament i rozpacz a mi się serce krajało ,ale wytrwałam i sukces odniosłam .Moje dzieci nie wchodzą już na parapet , i wzajemnie się pilnują .Słyszę nie raz jak mówią ,nie rób tak bo będzie zakaz słodyczy .A dla moich maluch to największa kara .
poza tym Kocham swoje dzieci i nie wyobrażam sobie życia bez nich .Cieszy mnie każdy ich uśmiech i radość .Kiedy słyszę od nich :
-mamusiu ty jesteś najpiekniejszą i najkochańszą mamą na świecie ,albo będąc na podwórku przynoszą mi kwiaty i nadstawiają policzek ,wiedząc że dostaną buziaka.Kiedy jestem na zakupach i wracam po godzinie ,cała czwórka widząc mnie przytula się i ściska .A co by było jak bym musiała wyjechać na dłużej ........ Pół roku temu byłam w szpitalu na zabiegu ,tego samego dnia wróciłam .Ale była radość ,jak dzieci zobaczyły że wjeżdżam samochodem na podwórko.W samych skarpetkach przybiegły aby mnie uściskać ... czy to nie jest Miłość ?
Wiem że moje dzieci mnie kochają , i kiedyś mnie zabraknie bo taka jest kolej rzeczy ..... Ale zrobię wszystko aby moje dzieci ,miały najpiekniejsze wspomnienia:D
Jedynie serce matki
uczuciem zawsze tchnie.
Jedynie serce Matki
o wszystkim dobrze wie.
Dać trochę ciepła umie
i każdy ból zrozumie.
A gdy przestaje dla nas bić
tak ciężko , ciężko żyć