Dzielżan Helenium - BAZA
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dzielżan (Helenium) - BAZA
Jak Wasze dzielżany?
Mój zaczyna kwitnienie
Mój zaczyna kwitnienie
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Całkiem dobrze radzą sobie w półcieniu. Są wysokie i musiałam je podwiązać, ale rosną prawie na granicy działki więc nie przeszkadzają. Muszę w przyszłym roku w czerwcu część podciąć nisko, to będę miała dwa piętra.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Witam
Dzielżany u mnie

Dzielżany u mnie

Dołączam i ja do grona miłośników dzielżanów. Na początek mój ulubieniec - wczesny dzielżan Hoopesa. Do tej pory myślałam, że jest tylko w kolorze żółtym, a okazuje się, że częściej spotykany jest chyba pomarańczowy...
Może ktoś z Was ma go na wymianę?

Ciekawe!!! A tu gratka dla miłośników dzielżanów i floksów, można pobawić się w identyfikację ;-)
Może ktoś z Was ma go na wymianę?

Ciekawe!!! A tu gratka dla miłośników dzielżanów i floksów, można pobawić się w identyfikację ;-)
- andowan
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kocham dzielżany od dawna ale po obejrzeniu zdjęć najnowszych odmian ( nie miałam dotąd pojęcia, że tyle ich jest i to jakich
) zupełnie straciłam dla nich głowę. Postanowiłam wzbogacić swoją kolekcję o chociażby kilka z nich. A oto, jak kwitły w ubiegłym roku te dzielżany, które już mam w swoim ogrodzie.
Zdjęcia usunięto z hostingu.
bab...

Zdjęcia usunięto z hostingu.
bab...
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Re: Dzielżan Helenium - BAZA
Podbijam wątek o tych radosnych barwnych kwiatach. Mam tylko jedną kepkę i właśnie czekam na kwitnienie, a wasze fotki z wielką przyjemnością oglądam. 

- andowan
Wando - zgadzam się z Tobą, że dzielżany kwitną radośnie
i odkąd pojawiły sie odmiany nieco niższe od gatunku, z chęcią je sadzę w swoim ogrodzie.
Wiosną, zupełnie przypadkiem, natrafiłam na adres angielskiej szkółki z pięknymi odmianami ale koszty wysyłki były zaporowe a zarówno szkółkarz, jak i firma kurierska, zastrzegały sobie w regulaminie brak odpowiedzialności za uszkodzone w podróży rośliny więc zrezygnowałam z zakupów. Gros odmian, które mnie zachwyciły, znalazłam w szkółkach niemieckich i dzięki życzliwości przyjaciół stałam się właścicielką ponad dwudziestu nowych odmian dzielżanów .
Te kwitną już od ponad dwóch tygodni. El Dorado ma kwiaty średnicy ponad 5 cm a niski Waltraud niewiele mniejsze.

Wiosną, zupełnie przypadkiem, natrafiłam na adres angielskiej szkółki z pięknymi odmianami ale koszty wysyłki były zaporowe a zarówno szkółkarz, jak i firma kurierska, zastrzegały sobie w regulaminie brak odpowiedzialności za uszkodzone w podróży rośliny więc zrezygnowałam z zakupów. Gros odmian, które mnie zachwyciły, znalazłam w szkółkach niemieckich i dzięki życzliwości przyjaciół stałam się właścicielką ponad dwudziestu nowych odmian dzielżanów .
Te kwitną już od ponad dwóch tygodni. El Dorado ma kwiaty średnicy ponad 5 cm a niski Waltraud niewiele mniejsze.

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Dzielżany są teraz za wysokie na wysyłkę.
Ja jak wysyłałem moje, to musiałem je przyciąć, bo się nie chciały zmieścić do kartonu.
Ja jak wysyłałem moje, to musiałem je przyciąć, bo się nie chciały zmieścić do kartonu.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Andowan, piękne odmiany. Szkoda, że nie wkleiłaś więcej. Masz dwadzieścia, powiadasz? Nie miałam nawet pojęcia, że tyle ich jest
W mojej rodzimej szkółce widziałam dzisiaj zaledwie trzy różne. Ale są to raczej wielkie kępy i trzeba sobie na nie zarezerwować sporo miejsca 

- andowan
Wando - będę wklejała zdjęcia w miarę wykwitania poszczególnych odmian.
Różne odmiany Helenium można obejrzeć na stronie http://www.helenium.info/helenium/abbeydore-bronze
Różne odmiany Helenium można obejrzeć na stronie http://www.helenium.info/helenium/abbeydore-bronze
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
Mam dwa rodzaje, nie wymagają specjalnej pielęgnacji, nic przy nich nie robię, a każdego roku pięknie kwitną. Jesienią 2011 podzieliłam stare kępy poprzesadzałam w inne miejsca, zastanawiałam się jak to zniosą i... rosną bezproblemowo, mają już pąki. Jutro wkleję zdjęcia.
Zdjęcie z zeszłego roku:

Uploaded with ImageShack.us
Zdjęcie z zeszłego roku:

Uploaded with ImageShack.us
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
- Danutka55
- 1000p
- Od: 5 lut 2009, o 17:36
Ja swoje dzielżany i wiele innych ciekawych roślin kupowałam na ryneczku od kobiet,które chcą się pozbyć nadwyżek.Ceny przystępne,a kupując kwitnące rośliny nie będzie się zawiedzionym.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
Danuto no właśnie we Wrocławiu z tym ryneczkiem to powiedziałabym, że jest bardzo krucho i kiepsko. Wszystkie które znałam zostały niestety zlikwidowane
, ostatnio jak szukałam lubczyku to patrzyli się na mnie jak na wariata
. Ale będę się rozglądać, ale nawet u sąsiadów na działeczkach nie widziałam niestety, żeby móc pójść i ładnie poprosić o korzonek 

Joasia