Co można zrobić z popiołem po paleniu liści ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Co mozna zrobic z popiołem po paleniu lisci

Post »

Popiół tak, ale kompost z liści ma odczyn lekko kwaśny :D

http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... _specjalne
Agnieszka W.
200p
200p
Od: 23 wrz 2009, o 09:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witam,

Moja znajoma podsypuje popiołem żywopłot ( ma taki zwyczajny ) - ałycza :) ( ala śliwka ).

A jeszcze niektórzy sypią popiół na mech ( utrapienie ). Czyli raczej nie zakwasza.
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Z samych liści ciężko kompostować bo latem jest ich mało a więcej zielska. Jeżeli jednak chce się uzyskać kwaśny kompost to dodajemy igliwie z świerków sosen itp :) O ile pamiętam to musi to być ok 10% całości.
Awatar użytkownika
tejaka
50p
50p
Od: 20 paź 2009, o 21:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może nie na temat,ale dlaczego nie dostałam powiadomienia o odpowiedzi mimo,że zaznaczyłam taką opcję?Podobnie w innych tematach.Piszę tutaj na dowód,że wysłałam post,a brak powiadomienia.Proszę o odpowiedź ,bo jeśli nie jest to wina forum,to muszę szukać blędu w moim komputerze.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tejaka, jeśli masz jakiekolwiek pytania do administracji forum, to wpisuj je tam, gdzie mają szansę być przeczytanie :D
Czyli w sekcji PYTANIA, INFORMACJE techniczne. Archiwalne KONKURSY

A poza tym poczytaj tu, może coś się wyjaśni:
- Powiadomienia.
Jeśli się nie wyjaśni, to dopisz swoje pytanie w tamtym wątku, dobrze?

:wit
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
tejaka
50p
50p
Od: 20 paź 2009, o 21:27

Post »

Jasne i przepraszam za tamten post,ale chciałam mieć pewność,że ktos odpowie,bo znów nie dostałam powiadomienia i o Twojej odpowiedzi dowiedziałam się tylko dlatego,że sama pilnuję tego tematu.
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19

Re: Co mozna zrobic z popiołem po paleniu liści

Post »

Może ktoś jednoznacznie powie co mam zrobić w tym roku z liśćmi dwóch dużych czereśni. W zeszłym roku wszystkie zgrabione spod nich liście (z 10 koszty ubitych liści tego było) spaliłem w beczce uzyskując wiadro popiołu (przesiałem go przez sito by pozbyć się większych i niespalonych kawałków) i w ciągu roku rozsypywałem pod rośliny. W tym roku trochę poczytałem o ziemi liściowej i nie wiem czy zrobić znowu popiołowy koncentrat tego z czego czereśnie w ciągu roku zbudowały liscie albo spróbować te liście przekompostować. Więc co lepiej zrobić z nimi w tym roku?
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Przekompostować.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Ja też mam sporo liści m. innymi z jabłoni i wiśni. Składam na pryzmę i polewam rozpuszczonym mocznikiem.
ryszarda
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 paź 2011, o 16:29
Kontakt:

Post »

Natka pisze:Witam
tak sie zastanawiam czy robicie coś z popiołem po spaleniu lisci i innych czesci roslin po porządkach jesiennych. Czy popiół jest nawozem czy też nie można go sypac pod rosliny
Prosze o odpowiedz bo będę palić już niedługo.
Palenie liści -to coś co wywołuje frustrację otoczenia..zwłaszcza mokre liście,łodygi roślin..nie ma ognia jest mnóstwo dymu..Chyba lepiej robić z nich kompost..
Rayy
200p
200p

Post »

Ja spalałem liście w czymś w rodzaju pieca- w beczce ustawionej na cegłach szamotowych dzięki czemu spaliły się one bardzo szybko (efekt komina- ciepłe spaliny zasysają od dołu powietrze podsycające ogień) i w dodatku w temperaturze wyższej niż w normalnym ognisku co bardzo dobrze sprawdza się przy spalaniu porażonych chorobami, wirusami, robalami, bakteriami itd. części roślin w tym całych owoców. W pół godziny miałem spalone wszystkie zgrabione z całego ogrodu liście, zgniłe owoce, ścięte gałęzie- wszystko co w ogrodzie zostaje. Dym nie był wilgotny i ciężki jak z ogniska więc leciał górą i szybko rozszedł się w powietrzu nie niepokojąc sąsiadów.
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p
Od: 23 sie 2010, o 16:01

Post »

a czy można tym popiołem podsypywać byliny i rośliny cebulowe? Mam duże drzewa w ogrodzie i z co z tego idzie dużo liści. Drzewa to czereśnie, jabłonie. Nie umiem niestety rozpoznać czy liście są chore czy nie :(
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata :)
Rayy
200p
200p

Post »

Jeśli nie chcesz ich przerobić na ziemię liściową, proponuję ją spalić w beczce co opisałem wyżej.
A popiół można sypać pod rośliny lubiące ziemię zasadową.Z cebulowych np. tulipany dobrze rosną w ziemi słabo zasadowej lub obojętnej, więc trochę popiołu mogą dostać ale lepiej z nim nie przesadzić, narcyzy mogą mieć ziemię nieco bardziej zasadową, lilie białe i lilie złotogłów lubią ziemię zasadową (inne odmiany muszą mieć ziemię kwaśną).
Więc zależy pod jakie dokładnie rośliny chcesz popiół wysypać.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
PanOgrodnik
100p
100p
Od: 24 kwie 2010, o 22:59

Post »

Popiół drzewny to najlepszy nawóz organiczny. Ale zastanawia mnie tylko jedno. W okresie wegetacji na liściach jest mnóstwo chorób grzybowych itp. Jak z takich liści można robić kompost? Spalone liście to juz lepiej ale jak dobrze się nie spalą to czy nie rozsiejemy po ogródku grzyba, wirusów i innych chorób ?
Rayy
200p
200p

Post »

Popiół już nie jest nawozem organicznym a mineralnym. Tak jak chyba już pisałem wcześniej, jest w nim wszystko co roślina przeznaczyła na budowę liści w ciągu całego roku w postaci skoncentrowanej. Pozbawiony jest tylko części azotu, prawie całości węgla którego roślina nie pobiera przecież roślinami, ale z drugiej strony, CO2 ze spalenia staje się znowu użyteczny dla roślin.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”