To podaj proszę te fakty jak mogą trawy mnożące się wegetatywnie przez kłącza i rozłogi, zmienić cechy morfologiczne?????
Mogę odszukac i wkleić ten e-mail na czym polega trudność w mnożeniu in vitro tzn gubieniu cech odmianowych przez niektóre miscanthy, kóre podobno dość łatwo mnoży się w ten sposób
Wybarwienie roślin zależy od warunków fizyko chemicznych środowiska, od kondycji roślin.
Ja też Mariuszku uprawiam Cosmopolitana , Cabareta i nie różnice w wybarwieniu to tylko kwestia nasłonecznienia stanowiska
Carex riparia 'Variegata' nie mam ale mam zamówione parę multipaletek na wiosnę tego roku z myślą o nasadzeniach trawami ozdobnymi poletek doczyszczających ścieki w przydomowych, roślinnych oczyszczalniach.
Ciut mniejsza to naprawdę trudno zauważalna i rozróżnialna cecha a innych cech nie zaobserwowałem u siebie porównując te odmiany Piórkówek.
To nic,że je posiadasz jeśli z komplikujesz i nie potrafisz wyciągnąć właściwych wniosków
:P
Trawy swój sukces rozwojowy zawdzięczają prostej budowie i prostym, niekomplikowanym mechanizmom rozrodu dzięki czemu udało im się zasiedlić tak zróżnicowane środowiska od tropików do arktycznych.
Owszem ogromna większośc gatunków traw jest wiatropylna i obcopylna
Jeżeli zawiodą lub okażą się nieskuteczne mechanizmy obronne to ten inny materiał genetyczny to możliwośc heterozygotyczności a przy mozliwej poliploidyzacji możliwość zachowania swojego genotypu i powstania nowej i nawet płodnej odmiany.

)
Ale dość mądrzenia się , idę pograć na Kurnik w szachy
Jeśli grasz to zapraszam na partyjkę