Ja też chcę mieć swój ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nad trawkami też myślałam :) Ale to już na pewno na wiosnę. Teraz mogłyby niezdążyć się zadomowić przed zima. No i wiosna będzie o wiele większy wybór. Myslisz, że klonik dałby sobie radę w moich warunkach?
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ja myślę że jakbyś przygotowała glebę pod niego, to spokojnie mógłby tam sobie rosnąć. :lol:
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

treissi pisze:No właśnie obawiam się, że koleuski mogą przepaść jak zmarzną. Dlatego myślę nad jakimiś ładnymi skrzyneczkami na nie.

(
Z drugiej strony koleuski tak szybko rosną, że nic się nie stanie jak przepadną, a w razie czego można też jesienią wykopać i wsadzić do doniczki
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba nie ma co marudzic tylko trzeba brac się za robotę :)

Jednak zacznę chyba od zakupu glebogryzarki i areatora. Tylko prosiłabym osoby, które mają takie urządzenia o jakieś wskazówki, czym się kierowac przy wyborze.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to przy takim zakupię nie bardzo Ci mogę pomóc bo nie mam pojęcia o tego typu sprzętach. Wiem tylko tyle do czego służą ale inne sprawy to już raczej do fachowców trzeba się zgłosić. :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Treissi zacznij od uporządkowania działki, czyli najważniejsze odchwaszczenia. Usuń jak najstaranniej wszystkie chwasty trwałe, szczególnie perz, oset, mniszek, rdest, pokrzywę, skrzyp. Możesz to zrobić usuwając ręcznie lub potraktować jakimś środkim chemicznym - chwastobójczym. Następnie należałoby postarać się o nawóz organiczny (obornik), rozrzucić i przekopać zostawiając na zimę w ostrej skibie. Obornik poprawi strukturę gleby oraz jej żyzność. Wiosną możesz przystąpić do nasadzeń. Przez zimę będziesz mieć czas na planowanie co i gdzie posadzisz. Pooglądaj ogrody forumowiczów, znajdziesz tam mnóstwo pomysłowych rozwiązań, które na pewno Ci się spodobają i zechcesz je powielić w swoim ogrodzie.
Nie spiesz się, nie rób niczego "na siłę", pośpiech jest złym doradcą. Sadząc rośliny w słabą glebę, nie osiągniesz efektów, których się spodziewasz, będziesz zawiedziona, a nie ma nic gorszego niż porażka na początku.
Moje uwagi są zaczerpnięte z doświadczenia, ponieważ stanęłam przed podobnym do Twojego wyzwaniem.
Życzę Ci powodzenia, pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu bardzo dziękuję za cenne wskazówki. Zrobię chyba tak jak mówisz. Sama myślałam o tym, żeby teren jakoś przekopac, ale jest on jak dla mnie dośc duży i jakoś nie ma chętnego do tej roboty :( Dlatego myślę właśnie o glebogryzarce, ale obawiam się, że urządzenie to może zbyt płytko "skopac" ziemię :?
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie po zimowej przerwie :)

W Waszych ogródkach tyle już pięknych kwiatów. Cały czas się coś dzieje :)

A w moim niestety nic się nie zmieniło :( Wyszło tak jak wyszło,mże nie dałam rady zrobić tak jak planowałam. Dlatego teraz chciałabym chociaż cokolwiek zacząć. Nie będę się już szykowała na robienie całości, wysypywanie ziemi, itp., bo wiem, że sama nie dam rady. A chętnych do pomocy niema :( Kolejną przeszkodą są niestety pewnego rodzaju problemy finansowe - a roślinki ogrodowe niestety tanie nie są :( Dlatego chciałabym spróbować po kawałeczku - zacząć od małej rabatki i może powoli uda się stworzyć coś fajnego.

Przeglądają Wasze ogrody i strony internetowe znalazłam dużo pięknych roślin. Zastanawiam się nad kupnem nasion (taki zakup jest najtańszy :oops: ). I w związku z tym chciałabym się poradzić :oops: Jak uważacie ma to sens? I czy teraz można jeszcze wysiewać nasiona? Obawiam się, że zanim one wyrosną to znowu mnie zima zastanie :(
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jasne że można nasionka jeszcze wysiewać. teraz jest ku temu najlepsza okazja :D
A sens zawsze to ma:D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Ja mam odmienne zdanie niż Krzysiek :D :D :D
Obsiewanie roślinami jednorocznymi ogródka do zabawa nie dla początkujących w urządzaniu rabat.
Tym można się bawić jak ma się już zagospodarowany ogród i chce sie go urozmaicić.
W Twoim przypadku treissi,uważam,że to będzie strata pieniędzy.
Gwarancji nie masz żadnej,że Ci się to powiedzie ( mnie do dziś niewiele się udaje uzyskać z wysiewów nasion)
a poza tym wydasz kasę na coś czego w przyszłym roku już mieć nie będziesz.
Problem będzie ciągle aktualny.
Po co więc inwestować w takie zgubne przedsięwzięcie????
Uważam,że pomysł systematycznego zagospodarowywania Twojego ogródka jest dobry ale inwestuj w rośliny wieloletnie.
Niech to będzie po kilka sadzonek bylin ,niech to będą zaledwie 3 krzewy , ale to będą już rośliny na długie lata.
Co roku dzieląc je uzyskasz następne sadzonki.
I to ma sens dla takich inwestorów jak TY czy ja!
Przerabiałam to dawno temu ,bo nie miał mi kto podpowiedzieć i co roku po fali wiosennego zapału przychodziło zniechęcenie.
Dopiero jak zaczęłam sadzić rośliny wieloletnie, każdej wiosny oczekiwałam z utęsknieniem.
Treissi masz jeszcze masę przyjaciół na forum którzy na pewno wesprą Cię sadzonkami...
Tak więc przemyśl problem ,życzę powodzenia
:D :D :D
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Karo ma rację! Tej wiosny oczekiwałam z utęsknieniem i cieszyłam się każdą wychodzącą rośliną. Warto sadzić krzewy i byliny. Pod krzewy przygotuj porządnie dołek, bo to mieszkanko na długi czas, ma być wygodne.
Możesz teraz zaplanować kącik wypoczynkowy, altanę, ścieżki a resztę ogrodu urządzać po kawałku. Jeśli obawiasz się chwastów, słusznie zresztą, to obsiej ogród lucerną, koniczyną, albo saradelą (nasiona są na wagę, za kilka zł kupisz je w sklepie ogrodniczym, albo takim dla rolników). Potem tę zieloną łączkę skoś i przekop, to sie nazywa "zielony nawóz" i poprawia strukturę gleby, wzbogaca ją w składniki pokarmowe.
A żeby Ci nie było smutno, to na malutkim kawałku przy domu posiej sobie nagietki, aksamitki, nasturcje i maciejkę. Będzie kolorowo i pachnąco.
A rośliny do ogrodu można mieć od życzliwych forumowiczek, które mają nadmiar. Wiem z doświadczenia, bo dostałam na początek rośliny, które już rosną i będą kwitły, a przecież mam ogród od roku.
Życzę sukcesów, pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani przepraszam, że nie odpisałam wcześniej. Moja wina - przyznaję. :oops: :(

Trochę (a nawet bardzo) namieszało mi się w życiu i z moich planów nic nie wyszło :( Dom nadal nie otynkowany, a ogrodzenie niewymienione... I nie zapowiada się, żeby w najbliższym czasie było to zrobione :( Może w przyszłym roku, ale to nic pewnego. Nic już nie planuje... :(

Mój ogródeczek też niestety nie jest zrobiony... W pewnym momencie stwierdziłam, że nic nie będę robić dopóki nie doprowadzimy do porządku domu i ogrodzenia. Jednak potem stwierdziłam, że z takim nastawieniem nigdy niczego nie zrobię... I tak niedawno zaczęłam troszkę kombinować... Nie są to wielkie zmiany i postępywielkie, ale jak dla mnie to już coś :)

Pod płotem ma powstać asymetryczna rabatka. Jakiś czas temu skopałam ten teren. Miałam zamiar kupić coś na pozbycie się chwastów, a potem dać jakiś nawóz i w przyszłym roku sadzić roślinki. Jednak dostałam niedawno kilka roślin i wsadziłam je tam. Nie jest to jednak ich ostateczne miejsce. Chciałabym na tej rabatce w 3-4 miejscach posadzić jakieś niskorosnące drzewka.

Kilka ujęć tej rabatki.
1
Obrazek
2
Obrazek
3
Obrazek
4
Obrazek
5
Obrazek
6
Obrazek
7
Obrazek
8
Obrazek
9
Obrazek
10
Obrazek

Na tym zdjęciu widać 'rabatkę' mojej ciotki (mieszkamy w tym samym domu). W ubiegłym roku były tu aksamitki w tym posadziłą 3 róże. Pomyślałam sobie, że można by ją nieco przerobić, bo obecnie nie wyglada ciekawie... Jeśli ciotka się zgodzi to chciałabym zrobić coś takiego...

Obrazek

To drugie kółeczko to też planowana rabatka. W jej środku ma być drzewko migdałowe, które już jest wsadzone (na zdjęciu nie widać).

Pigwa albo pigwowiec (nie odróżniam ich :oops: ). Jest zaniedbany - nigdy nie był niestety przycinany. Wczoraj wyszytałam, że nadaje się na żywopłot i zastanawiam się czy nie spróbować.

Obrazek

Mam jeszcze kilka innych zdjęć, ale to już może później :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To jest pigwowiec, porównaj sobie liście, to dwa różne światy.
No a początek ciekawy. No tak życie czasem nam komplikuję różne
sprawy ale w końcu dojdziemy do tego co chcemy. A przynajmniej
ja mam taką nadzieję że tak jest :lol: :lol: :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie Krzysiu - życie potrafi wszystko skomplikować. W moim przypadku już nie pierwszy raz, więc odechciewa mi się czasami planowania czegokolwiek :(
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Ja też chcę mieć swój ogródek

Post »

Witajcie po długiej nieobecności :wit

U mnie w ogródku właściwie nic się nie zmieniło i nadal nie ma co pokazywać...

Specjalnie dla forumowej koleżanki prymulki :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”