Rośliny pływające - ATLAS

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
jackon
500p
500p
Od: 6 sty 2008, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Arku uczę się od mistrza :)
Ciebie nikt nie przebije w roślinach wodnych
pozdrawiam
Jacek
jackon
500p
500p

Post »

wieczory coraz dłuższe, można znaleść czas na poczytanie i napisanie kilku zdań
pora też przedstawić następne gatunki roślin pływających
za zgodą autora książki dr Hubert Zientek "Rośliny w oczkach wodnych" , którą przedstawiłem tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=12240
krótko przedstawię:

Pistia rozetkowa Pistia Stratiotes
zwana jest również topianem osokowatym, a popularnie sałatą wodną lub nilową.tworzy rozety o średnicy 15-25cm, liście jasnozielone, gęsto owłosione zbudowane z tkanki gąbczastej sterczące do góry.
Rozmnażanie podobnie jak hiacynta wodnego, poprzez rozdzielanie młodych roślin wyrastających na rozłogach
nie lubi zraszania wodą, dlatego stanowisko powinno być nasłonecznione z daleka od fontanny lub kaskady
można spróbować przezimować pistie w dobrze oświetlonym akwarium

Obrazek Obrazek Obrazek
pozdrawiam
Jacek
jackon
500p
500p

Post »

Salwinia pływająca Salvinia Natans
gatunek rodzimy objęty ochroną prawną ścisłą
jednoroczna paproć wodna występująca w warunkach naturalnych bardzo rzadko, tworząc na powierzchni wody gęsty dywan
preferuje stanowisko słoneczne i miękką wodę, podobnie jak pistia źle znosi zraszanie wodą
na zimę zamiera , wytwarzając wcześniej bulwkowate sporokarpy wielkości łebka od zapałki, które zimują na dnie oczka

autorem zdjęć jest dr Hubert Zientek

Obrazek Obrazek Obrazek

moja fotka trochę nieostra :(
Obrazek
pozdrawiam
Jacek
jackon
500p
500p

Post »

Azolla karolińska Azolla Caroliiana

obcy gatunek miniaturowej paproci tropikalnej,której ojczyzną są południowe rejony USA
można ją nabyć w specjalistycznych szkółkach roślin wodnych
tworzy na powierzchni wody kożuch drobnych,pofałdowanych,zachodzących dachówkowato na siebie liści,najpierw zielonych, później przebarwiających się na kolor brunatnoczerwony
preferuje stanowiska nasłonecznione, lub w lekkim cieniu, woda stojąca miękka
rozmnażanie przez podział większych egzemplarzy
duży problem z przezimowaniem tej rośliny w akwarium

autorem zdjęć jest dr Hubert Zientek

Obrazek Obrazek Obrazek

i moja próba zimowania w akwarium
Obrazek
pozdrawiam
Jacek
jackon
500p
500p

Post »

korzystając z uprzejmości dr Huberta Zintek,który pozwolił na opublikowanie na tym forum Jego zdjęć powracam do odmian rzęsy wodnej

rzęsa drobna Lemna minor

Obrazek Obrazek

spirodela wielokorzeniowa Spirodela polyrhiza

Obrazek Obrazek

rzęsa trójrowkowa Lemna trisulca

Obrazek Obrazek

wolffia bezkorzeniowa Wolffia arrhiza

Obrazek
Obrazek

rzęsa garbata Lemna gibba
niestety nie posiadam fotek tej odmiany, dlatego posiłkuję się fotkami z netu

Obrazek
źródło

Obrazek
źródło
mam nadzieję, że pokazane zdjęcia pozwolą Wam na rozpoznanie odmiany rzęsy jaką macie w swoim oczku
pozdrawiam
Jacek
jackon
500p
500p

Post »

zbliżamy się powoli do końca krótkich opisów roślin pływających w naszych oczkach wodnych
dwa ostatnie gatunki ze zdjęciami autora książki dr Hubert Zientek "Rośliny w oczkach wodnych"
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=12240

poprosiłem Autora aby zalogował się na to forum i ze swojego doświadczenia przytoczył kilka ciekawostek dotyczących tych roślin, aby wzbogacić naszą wiedzę i abyśmy unikneli w ich hodowli błędów i cieszyli się ich pięknem

żabiściek pływający Hydrocharis Morsus-Ranea

gatunek rodzimy, którego liczebność wciąż spada z uwagi na degradację środowiska naturalnego, meliorację oraz obniżanie się poziomu wód gruntowych, preferuje płycizny w oczku wodnym, lekkie zacienienie, wodę stojącą bez zraszania
liście pływające tworzą rozetki, są okrągłe, u nasady sercowato wcięte
w żyznej wodzie intensywnie się rozrasta, nadmiar trzeba usuwać
rozmnażanie poprzez oddzielenie młodych roślin od rozety rośliny macierzystej
na końcach rozłogów wytwarza pączki śpiące,które zimują na dnie zbiornika

Obrazek Obrazek
pozdrawiam
Jacek
jackon
500p
500p

Post »

następny gatunek rodzimy, o tyle ciekawy,że jest to roślina owadożerna ,objęta prawną ochroną ścisłą

pływacz zwyczajny Urticularia Vulgaris

można go spotkać w różnych ciekach,spokojnie dryfujący pod powierzchnią wody
kupić tą roślinę można jedynie w wyspecjalizowanych szkólkach roślin wodnych
roślina bardzo ciekawa, odżywiająca się za pomocą pęcherzykowatych pułapek zlokalizowanych pośród liści rośliny, pokarm stanowi zooplankton
preferuje płytką, nagrzaną wodę, lekko kwaśną
roślina trudna w uprawie w oczku wodnym
zakwita latem (czerwiec-lipiec), ale w oczku raczej nie możemy się spodziewać kwiatostanu
rozmnażanie poprzez oddzielenie młodych pędów od łodyg rośliny macierzystej
wytwarza zimowe pączki śpiące opadające na dno zbiornika

Obrazek Obrazek
pozdrawiam
Jacek
jackon
500p
500p

Post »

zakończyłem opisy roślin pływających, pewnie nie wszystkie zdjęcia i krótkie opisy zadowolą każdego, dlatego prosiłbym,abyście dodawali swoje spostrzeżenia, uwagi, fotki zrobione w swoich oczkach, każdy post wniesie coś nowego
przecież forum ma nas uczyć, pozwalać unikać podstawowych błędów
dlatego każda opinia, każde doświadczenie, każde zdjęcie jest tak ważne
pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Odnośnie salwini to w handlu salwinia natans jest niespotykana, choć najczęściej jako ten właśnie gatunek jest oferowana. Rośliny które można nabyć to salwinia uszata (Salvinia auriculata) i na tych przedstawionych zdjęciach jest właśnie ten gatunek. W akwarium zimuje ona bez większych problemów i nie zawiązuje sporokarpów jak rodzimy gatunek.

Odnośnie azolli to zadomowiła się ona w niektórych państwach na naszym kontynencie jak Rumunia czy Wielka Brytania- podejrzewam też że może zimować w Polsce- tak przynajmniej twierdzi właściciel szkółki Hydroflora. zimuje na dnie w postaci przetrwalników i odradza się dość późno szczyt rozwoju osiągając właśnie o tej porze roku.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
jackon
500p
500p

Post »

wiedziałem Arku,że na Ciebie można zawsze liczyć
dziękuję za rozpoczęcie dyskusji na ten temat
pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Obrazek

i jeszcze mała uwaga do tej fotki
azolla możne się pięknie przebarwiać na czerwono ale dzieje się to równomiernie

w tym przypadku zrobiłem takie zestawienie tylko zdjęcia (wymieszałem azolle z dwu miejsc ocienionego i słonecznego)

bez sztucznej ingerencji uzyskanie takich kontrastów jest niemożliwe
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
jackon
500p
500p

Post »

w tym roku nie wprowadzałem do oczka azolli
miałem tą roślinę w ubiegłym roku
uzyskałem taką różnicę zabarwienia w jednym miejscu w basenie, zaraz przy kamiennej obwódce
sytuacja byłe podobna, część roślin jesienią praktycznie stała w cieniu, do innych dochodziło światło słoneczne
pozdrawiam
Jacek
Hubert
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 wrz 2008, o 09:26
Kontakt:

Ciekawostki

Post »

Jest mi bardzo miło, że Jackon wykorzystał moje zdjęcia na forum. Mam nadzieję, że zarówno one, jak i opisy poszczególnych gatunków znacząco wzbogacą wiedzę forumowiczów – oczkomaniaków. Za namową Jackona postanowiłem dodać kilka ciekawostek. Wolffia bezkorzeniowa uznana jest za najmniejszą europejską, bezkorzeniową roślinę naczyniową wydającą kwiaty (w Polsce niestety nie zakwita).
Kotewka orzech wodny uznana jest w Polsce za gatunek zagrożony wyginięciem i objęty w Polsce ochroną prawną ścisłą. Jednakże w krajach południowej Europy, Azji oraz w północno-wschodnich rejonach USA kotewka uważana jest za wysoce inwazyjny chwast, zarastający wodne szlaki komunikacyjne i w związku z tym masowo tępiony. Orzechy kotewki są jadalne (po ugotowaniu). Kiedyś wypiekano z nich ciastka i karmiono nimi zwierzęta. W stanie surowym orzechy są trujące.
Bardzo rzadkim i ginącym przedstawicielem roślin owadożernych w Polsce jest także aldrowanda pęcherzykowata (Aldrovanda vesiculosa). Wszystkie owadożerne objęte są w naszym kraju ochroną prawną ścisłą.
Żabiściek pływający zepchnięty przez wiatr na płyciznę często ukorzenia się w podłożu, podobnie jak limnobium gabczaste.
W Ameryce Południowej hiacynty wodne wykorzystuje się do produkcji paszy dla zwierząt, sody, alkoholu oraz nawozu organicznego, a na niektórych wyspach Indonezji spożywany jest przez miejscową ludność jako warzywo.
Nie wiadomo, skąd dokładnie pochodzi pistia rozetkowata, ale po raz pierwszy została znaleziona w Nilu, niedaleko Jeziora Wiktorii.
W Australii do biologicznego zwalczania salwinii użyto owadów – ryjkowców (Cyrtobagous salviniae), które żerują na liściach.
Azolla karolińska wegetuje w symbiozie z niebieskozielonym gatunkiem glonów – sinicami z rodzaju Anabaena, które mają zdolność wiązania wolnego azotu z powietrza. W zamian sinice czerpią od paproci cukry.
Wgłębka wodna jest znaną rośliną akwariową, ale mało kto wie, że występuje także w warunkach naturalnych Polski (zbiorniki astatyczne, zacienione leśne oczka, płytkie doły potorfowe i starorzecza na niżu). Generalnie w oczku wodnym rośnie słabo, szybko brunatnieje i zamiera.
Hubert
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
jackon
500p
500p

Post »

Hubert serdecznie dziękuję
ja to forum już opuszczam
to mój ostatni post tutaj
pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Re: Rośliny pływające - ATLAS

Post »

Chciałam poprosić o pomoc w zidentyfikowaniu rośliny pływającej na zdjęciu poniżej. Bardzo interesuje mnie jak się nią zająć zwłaszcza w czasie zimy, czy jest jednoroczna i inne dostępne detale.
Obrazek Obrazek
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”