Witam!
Może to mączniak?Powoduje szybkie brązownienie i zasychanie liści.Rośliną wygląda jak porażona jakimś herbicydem!Ja próbowałam odratować moją roślinę, niestety żadne środki nie skutkowały i po prostu ją wycięłam, bo widok stał się już straszny....Trudno...
Czy to ta sama plamistość co u róż, czy może coś innego? Kupiłam w internecie 3 wiciokrzewy i jednemu żółkną tak listki od dołu. wszystkie chore zaraz po kupnie zerwałam, mając nadzieję, że to wynik podróży, ale po około 10 dniach sytuacja się powtórzyła.
Witam,
Dostałam wczoraj sadzonke wiciokrzewu Serotina i chciałam się upewnić czy wszystko z nią w porządku
Na moje oko wygląda trochę dziwnie - zwłaszcza młode listki (są trochę poskręcane).
Jest to pierwszy wiciokrzew w moim zyciu więc po prostu nie wiem jak powinien wyglądać i być może martwię się niepotrzebnie. Roślina została kupiona w centrum ogrodniczym więc teoretycznie powinna byc zdrowa ale nigdy nic nie wiadomo... Dodatkowo liście są pokryte plamami białego nalotu i zastanawiam się czy to pozostałości po opryskach czy może choroba grzybowa
http://www.target.com.pl/katalog/choroby/8.html
Posiadając wiciokrzewa kup Amistar-jest tak podatny na mączniaki że przyda się profilaktyka.
Amistar działa nawet 4-6 tygodni i w mojej opinii jest bardzo skuteczny-i lej dokładnie wszystkie części rośliny.