Co sądzicie o tych piwoniach?

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

eee tam Mirzan, nie mam zamiaru kupować piwoni w sklepach internetowych czy na allegro. Irytuje mnie po prostu nierzetelna informacja i jeżeli chciałabym kupić to chcę wiedzieć o tym produkcie jak najwięcej a nie czytać przy każdej odmianie identyczną, powieloną informację, na dodatek błędną. Jak np przy Barbarze czy Jadwidze,że to nowość, bo to są stare polskie odmiany lub że to jest krzew, krzewiasta piwonia to trochę inna bajka. I jeżeli ktoś chciałby sobie zapewnić ciągłość kwitnienia piwoni przez okres np dwóch miesięcy, to będzie miał problem, przy wszystkich odmianach jest podany identyczny okres kwitnienia. Wiadomo,że np "Jadwiga" kwitnie późno a "Barbara" tak pośrodku. Ale co tam, życzę tatkowi Smerfowi dużo zdrowia i powodzenia w interesach.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Specjalnie poszedłem do OBI obejrzeć piwonie.I znalazłem wybór-piwonia odmianowa
red, 22,90zł.Sadzonka taka sobie, a jaka precyzyjna nazwa odmiany. Jednak wolę
od czasu do czasu zaryzykować na Allegro.
Ada
200p
200p
Od: 12 maja 2007, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

czy ktoś zaryzykował i kupił te piwonie?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

może Mirzan się skusił.
Awatar użytkownika
Ziela1233
200p
200p
Od: 5 mar 2008, o 13:49

Post »

Ja też nie preferuje kupna roślin z internetu. Takie kupowanie powinno mieć swoje jasne cele tzn. zamawiam sobie w internecie np. piwonie :)... trwa realizacja zamówienia... po kilku dniach czy tygodniach przyjeżdża pewien pan, z tą piwonią. A ja mam wtedy czas na obejrzenie jej, i przemyślenie czy kupuje. Jeśli tak płace za piwonie. Jeśli nie to płace panu 30zł za drogę i papa. Wiem z to z lekka nie realne, bo musiałoby być dużo tych ,,panów" ale tak jest najbezpieczniej. A w kupowanie roślin na necie nie wieże... .
Ada
200p
200p
Od: 12 maja 2007, o 18:52

Post »

Twój pomysł chyba nie jest dobry,bo za te 30 zł kupisz 3-4 piwonie z przesyłką/koszt jednej karpy u tego sprzedającego od 5,50 do 6,50 zł/
Awatar użytkownika
Ziela1233
200p
200p
Od: 5 mar 2008, o 13:49

Post »

Mozę przesadziłem ale podałem TYLKO przykład.
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31

Post »

Ja kupuję na allegro i nie narzekam.
Ostatnio nabyta piwonia wyglądała tak i wszystko zgadzało się z opisem.
Obrazek
Pozdrawiam, Halina
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Tatasmerf jeśli odwiedzisz to forum to spokojniej podejdz do tematu i nie odbieraj wszystkich pytań źle. Myślę, że formowicze mają prawo do zadawania różnych pytań tak juz jest. Zresztą nie ma co się dziwić, że pytają bo w sprzedaży wysyłkowej zresztą także na miejscu jest duzo pomyłek. Pomyłki zwłaszcza w podobnej cenie ( ok. 5% z zamowionej dostawy) nie są problemem dla kupującego duże ilości on sobie poradzi ale dla pojedynczego klienta który poluje na daną odmianę kilka lat dostaje ją i po kilku miesiacach stwierdza, że został nabity w butelkę to jest problem. Moim zdaniem najistotniejsze jest to czy kupując mamy pełne zaufanie do sprzedającego a to ocenić mogą klienci których należy szanować nawet kiedy są mało taktowni.
Jeśli chodzi o wysyłkę za granicę do USA lub z USA ( na pewno zawsze wszystko można wysłać) to doskonale wiesz, że koszty są duże dodatkowo cło zresztą w USA Piwonie nie są w dużych cenach zato w ogromnym asortymencie. Wracając do czasu w jakim paczka jest wysyłana pisząc o tak krótkim czasie stwierdzam, że nigdy nie zamawiałeś roślin z daleka. jeśli tak to podaj mi takiego przewoźnika o ekspresowej dostawie. Czas otrzymania paczki np. z USA to ok. 5-14dni paczka do ok. 2ch dni trafia owszem na nasze lotnisko ale jescze idzie do oclenia gdzie się zatrzymuje minimum 2 dni a nawet do 5 nastepnie dotarcie do odbiorcy. Przesyłki roślin z wysp trwają najprędzej dostałem na czwart dzień a najpóźniej na 9.
jarek
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Ada pisze:ulina,napisz proszę co to za odmiana?
Paeonia tenuifolia 'Plena'
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Nie chcę nikogo przekonywać, ani namawiać do zakupów wysyłkowych, tak z Allegro, jak ze szkółek, ale muszę stanąć w obronie sprzedawców. :D
Jako że moja okolica jest uboga w szkółki "na poziomie", tzn. ubogi asortyment roślin, zły opis sprzedawanych roślin, dlatego większość ciekawszych odmian mam albo z Allegro, albo od sprzedawców wysyłkowych.
Naprawdę, przy dużych ilościach zakupionych roślin, "nacięłam" się tylko kilka razy.
Sprzedawca na Allegro musi dbać o swoją opinię, czyli komentarz. Kilka negatywów, i po sprzedaży, nikt nie zaryzykuje zakupów u niepewnych sprzedawców.
Jest kilku sprzedawców, u których mogę kupować "w ciemno", oferowany towar jest zawsze zgodny z opisem.
Jeżeli kupuję u nieznanego sprzedawcy, najpierw czytam komentarze, a potem dopiero podejmuję decyzję.
Jeśli chodzi o kłącza piwonii, to kupowałam i sadziłam w bardzo różnych terminach, niekoniecznie zgodnych z zalecanymi. Jako, że ziemię mam gliniastą, którą właśnie piwonie bardzo lubią, to bez względu na wielkość kłącza zakwitały mi już na drugi rok po posadzeniu.

Jeszcze raz piszę, nikogo do niczego nie chcę namawiać, to co napisałam, to na bazie własnych doświadczeń. :D
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Kontakt:

Post »

Ja mam na all swoich ulubionych sprzedawców, często tez korzystam z polecenia znajomych. Sama też polecam zaprzyjaźnionym ogrodnikom takich, których warto polecić:)
Pozdrawiam, Marta
Ismena
500p
500p
Od: 5 sty 2008, o 20:00
Kontakt:

Post »

Jeśli chodzi o wysyłkę za granicę do USA lub z USA ( na pewno zawsze wszystko można wysłać) to doskonale wiesz, że koszty są duże dodatkowo cło zresztą w USA Piwonie nie są w dużych cenach zato w ogromnym asortymencie. Wracając do czasu w jakim paczka jest wysyłana pisząc o tak krótkim czasie stwierdzam, że nigdy nie zamawiałeś roślin z daleka. jeśli tak to podaj mi takiego przewoźnika o ekspresowej dostawie. Czas otrzymania paczki np. z USA to ok. 5-14dni paczka do ok. 2ch dni trafia owszem na nasze lotnisko ale jescze idzie do oclenia gdzie się zatrzymuje minimum 2 dni a nawet do 5 nastepnie dotarcie do odbiorcy. Przesyłki roślin z wysp trwają najprędzej dostałem na czwart dzień a najpóźniej na 9.
jarek[/quote]

Z przesyłką z zagranicy wcale nie jest tak wesoło.Ja otrzymałam zapleśniałe i jeszcze oclone.Jak złożyłam reklamację ,to odpisali,że to poczta przetrzymała i szukaj wiatru w polu.Mój znajomy
otrzymał przesyłkę z Francji z piwoniami ,która szła 3 miesiące,to mozna sobie wyobrazić w jakim stanie doszła. Kupno zagranicą jest to loteria,na wszystko trzeba być przygotowanym.Już teraz można u nas w kraju kupić ładne piwonie.Pozdrawiam
Ismena
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Ismena
500p
500p
Od: 5 sty 2008, o 20:00
Kontakt:

Post »

Ziela1233 pisze:Ja też nie preferuje kupna roślin z internetu. Takie kupowanie powinno mieć swoje jasne cele tzn. zamawiam sobie w internecie np. piwonie :)... trwa realizacja zamówienia... po kilku dniach czy tygodniach przyjeżdża pewien pan, z tą piwonią. A ja mam wtedy czas na obejrzenie jej, i przemyślenie czy kupuje. Jeśli tak płace za piwonie. Jeśli nie to płace panu 30zł za drogę i papa. Wiem z to z lekka nie realne, bo musiałoby być dużo tych ,,panów" ale tak jest najbezpieczniej. A w kupowanie roślin na necie nie wieże... .
Ja jeśli chcę być pewna co do rośliny to jadę do szkółki lub kolekcjonera i kupuję z kwiatem i wtedy nie ma już pomyłki.Zapraszam jak będą kwitły liliowce w lipcu , można sobie wybrać.
Zapraszam na stronę.Pozdrawiam
Ismena
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Ismena mam pytanie w jakiej cenie jest liliowiec fotka umieszczona w Galeria 1 numer 440 pełny.
jarek
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”