
Co można zrobic z owoców czerwonej porzeczki?
Możesz zerwać porzeczki,zasypać cukrem i czkać aż puszczą soczek.Ja tak zrobiłam z wiśniami,którą dostałam o teściowej,a teraz czekam na soczek.
soczek puści to przeleję wszystko na sitko,a do soczku dodam spirytusik,zamieszam i rozleję do butelek i do mojego bareczku schowam.Zimową porą przed snem to najlepsze lekarstwo.Z pozostałą częścią,która mi została to są wiśnie wydrelowane i szkoda je wyrzucać,więc do słoiczków i wekuję troszkę,a potwm pychotka do ciasta lub zmiksować z maślanką,lub ugotować kompot,jak kto woli.To możesz zrobić z porzeczką a nie będziesz żałować w zimę jak będziesz sobie popijać własny owocowy napój mleczny.Powodzenia ci życzę i pamiętaj swój owoc to swój z krzaczka a nie ze sklepu.Pa ;:13 ;:13 ;:13 ;:13

- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5152
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: ze wsi/prawie środek Polski
- Kontakt:
Też dziś szukałem sposobu na porzeczki i znalazłem takie coś:
Porzeczkówka - nalewka z porzeczek
1 i 1/2kg dojrzałych czerwonych porzeczek
1/4kg cukru
1 i 1/2l czystej wódki
szklanka spirytusu 96%
Porzeczki przebrać, opłukać, oderwać od gałązek, włożyć do słoja, przesypując cukrem warstwa po warstwie. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc. Powstały syrop zlać, wstawić do lodówki, a owoce w słoju zalać wódką i odstawić na 3 tygodnie. Ekstrakt zlać do butelki, wymieszać z syropem, dolać spirytus odstawić na 2 miesiące. Nalewkę przefiltrować przez kilkakrotnie złożoną gazę i odstawić jeszcze na 4 miesiące.
Odcień czerwonej nalewki można pogłębić, dodając do niej sok z czarnych porzeczek, wiśni, aronii lub czarnego bzu.
Skopiowane bez zgody autora (Agi)
ze strony http://gotowanienaekranie.blog.onet.pl/ ... index.html
Porzeczkówka - nalewka z porzeczek
1 i 1/2kg dojrzałych czerwonych porzeczek
1/4kg cukru
1 i 1/2l czystej wódki
szklanka spirytusu 96%
Porzeczki przebrać, opłukać, oderwać od gałązek, włożyć do słoja, przesypując cukrem warstwa po warstwie. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc. Powstały syrop zlać, wstawić do lodówki, a owoce w słoju zalać wódką i odstawić na 3 tygodnie. Ekstrakt zlać do butelki, wymieszać z syropem, dolać spirytus odstawić na 2 miesiące. Nalewkę przefiltrować przez kilkakrotnie złożoną gazę i odstawić jeszcze na 4 miesiące.
Odcień czerwonej nalewki można pogłębić, dodając do niej sok z czarnych porzeczek, wiśni, aronii lub czarnego bzu.
Skopiowane bez zgody autora (Agi)

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- mikrobia
- 200p
- Posty: 255
- Od: 24 maja 2007, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/Syców
- Kontakt:
Dżem z porzeczki czerwonej
Mój tegoroczny dżemik z porzeczki czerwonej:

Mówiąc szczerze - chyba w życiu lepszego dżemu nie jadłam!!! Robię go bardzo prosto:
-wiaderko porzeczki czerwonej
-3-4 kg cukru
Wykonanie: porzeczki gotować około 3-4 godziny, dodając co godzinę po 1 kg cukru. Gotowanie jest zakończone, gdy kropla dżemu żeluje po wystygnięciu. Nie dodaję żadnych żeli, bo porzeczka jest chyba jedynym owocem o tak dużej ilości pektyny, która gwarantuje "twardość". Na zdjęciu dżemik jest jeszcze ciepły, ale po wystygnięciu jest zupełnie twardy. Ja dla pewności zagotowuję słoiki około 25 minut.

Mówiąc szczerze - chyba w życiu lepszego dżemu nie jadłam!!! Robię go bardzo prosto:
-wiaderko porzeczki czerwonej
-3-4 kg cukru
Wykonanie: porzeczki gotować około 3-4 godziny, dodając co godzinę po 1 kg cukru. Gotowanie jest zakończone, gdy kropla dżemu żeluje po wystygnięciu. Nie dodaję żadnych żeli, bo porzeczka jest chyba jedynym owocem o tak dużej ilości pektyny, która gwarantuje "twardość". Na zdjęciu dżemik jest jeszcze ciepły, ale po wystygnięciu jest zupełnie twardy. Ja dla pewności zagotowuję słoiki około 25 minut.
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...