Berberys Thunberga 'Aurea'

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bardzo, bardzo możliwe.... To ,że widziałam te krzewy jednym ogrodzie i nie miały kształtu kulistego o niczym nie świadczy. Skoro miałeś je osobiście to uważam ,że Twoja opinia jest ważniejsza. A swoją drogą ciekawa jestem dlaczego te ,które oglądałam nie przyjęły kształtu kulistego? Może były za młode? :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p
Od: 12 gru 2007, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Berberys aurea

Post »

Muszę wrócić do tematu moich berberysów 'aurea'.
Zaczęły czerwienieć i brązowieć końcówki listków. Czy to już nadmiar słońca czy jakaś choroba. Przypomnę, że rosną w słonecznym miejscu. Obrazek Obrazek
Pozdrawiam. Mirek.
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mój wygląda dokładnie tak samo i stoi w pełnym słońcu. Dołączam sie do prośby o podpowiedź....
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p

Post »

a kiedy Aniu wsadziłaś swojego berberysa? chodzi mi o to czy miałaś już problem z usychającymi listami?
Pozdrawiam. Mirek.
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirku, mój był kupiony zeszłego lata i nadal stoi w doniczce. Trochę go przesuszyłam w zeszłym roku i całkiem zrzucił liście, ale odbił z nawiązką.

Teraz ładnie wyrósł, ale liścia na brzegach wyglądają podobnie do Twoich, może troszkę mniej mają tego ciemniejszego koloru na brzegu, ale podobnie.

Może cierpi na brak wody?
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30

Post »

Berberys Thunberga 'Aurea' wymaga stanowiska półcienistego.

W pełnym słońcu jego liście ulegają poparzeniu, powstają brunatne plamy, liście opadają. Ponadto w półcieniu ładniej się wybarwia.
Pozdrawiam, Jagoda
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Jagódko!

Właśnie w takie miejsce planuję go posadzić, domyśliłam się że pełne słońce jest przyczyną problemów z liśćmi...
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p

Post »

Wiem, że preferuje półcień, ale u niektórych rosną w słońcu i miałem nadzieję, że u mnie również poradzą sobie ze sloneczkiem. czy jeszcze jest czas by je przesadzić?
Pozdrawiam. Mirek.
ewa1966
100p
100p
Od: 26 sty 2009, o 13:56

Post »

Witam.Proszę o radę i podpowiedz.Ile metrów od granicy mogę posadzić berberysy czerwonolistne,ma być to żywopłot nie formowany, jaką szerokość zajmują dorosłe krzaki?
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Kontakt:

Post »

'Aurea" to pierwszy berberys który kupiłam, w tej chwili mam 3 sztuki i jak zapomnę przyciąć to potrafi wypuścić niezłe drapaki. Nie jest tak rozcapierzony jak np popularna 'Atropurpurea' bo po prostu jest niższy i tyle:) Bardziej kulistą formę ma 'Bonanza Gold, ale to całkowity kurdupel. Ładny pokrój zbliżony do kuli ma 'Admiration', ma też prześliczne kolory.
Jeśli chodzi o 'Aurea' to polecam częste cięcie, ładnie się zagęszcza i bez problemu można uzyskać wymarzoną kulkę.

I nie sadziłabym już pomiędzy nie innych krzewów, bo za jakieś 3-4 lata trzeba będzie tam robić rewolucję. Chyb że dołem całkiem coś płożącego (jałowiec, ewentualnie irga) albo po prostu jakaś bylinkę okrywową, ułudka wiosenna wyglada z tym berberysem po prostu cudnie:)
Pozdrawiam, Marta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”