Berberys Thunberga 'Aurea'
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Bardzo, bardzo możliwe.... To ,że widziałam te krzewy jednym ogrodzie i nie miały kształtu kulistego o niczym nie świadczy. Skoro miałeś je osobiście to uważam ,że Twoja opinia jest ważniejsza. A swoją drogą ciekawa jestem dlaczego te ,które oglądałam nie przyjęły kształtu kulistego? Może były za młode? 

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Berberys aurea
Muszę wrócić do tematu moich berberysów 'aurea'.
Zaczęły czerwienieć i brązowieć końcówki listków. Czy to już nadmiar słońca czy jakaś choroba. Przypomnę, że rosną w słonecznym miejscu.

Zaczęły czerwienieć i brązowieć końcówki listków. Czy to już nadmiar słońca czy jakaś choroba. Przypomnę, że rosną w słonecznym miejscu.

Pozdrawiam. Mirek.
- Ania Kropelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2009, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Ania Kropelka
Mirku, mój był kupiony zeszłego lata i nadal stoi w doniczce. Trochę go przesuszyłam w zeszłym roku i całkiem zrzucił liście, ale odbił z nawiązką.
Teraz ładnie wyrósł, ale liścia na brzegach wyglądają podobnie do Twoich, może troszkę mniej mają tego ciemniejszego koloru na brzegu, ale podobnie.
Może cierpi na brak wody?
Teraz ładnie wyrósł, ale liścia na brzegach wyglądają podobnie do Twoich, może troszkę mniej mają tego ciemniejszego koloru na brzegu, ale podobnie.
Może cierpi na brak wody?
- Ania Kropelka
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
'Aurea" to pierwszy berberys który kupiłam, w tej chwili mam 3 sztuki i jak zapomnę przyciąć to potrafi wypuścić niezłe drapaki. Nie jest tak rozcapierzony jak np popularna 'Atropurpurea' bo po prostu jest niższy i tyle:) Bardziej kulistą formę ma 'Bonanza Gold, ale to całkowity kurdupel. Ładny pokrój zbliżony do kuli ma 'Admiration', ma też prześliczne kolory.
Jeśli chodzi o 'Aurea' to polecam częste cięcie, ładnie się zagęszcza i bez problemu można uzyskać wymarzoną kulkę.
I nie sadziłabym już pomiędzy nie innych krzewów, bo za jakieś 3-4 lata trzeba będzie tam robić rewolucję. Chyb że dołem całkiem coś płożącego (jałowiec, ewentualnie irga) albo po prostu jakaś bylinkę okrywową, ułudka wiosenna wyglada z tym berberysem po prostu cudnie:)
Jeśli chodzi o 'Aurea' to polecam częste cięcie, ładnie się zagęszcza i bez problemu można uzyskać wymarzoną kulkę.
I nie sadziłabym już pomiędzy nie innych krzewów, bo za jakieś 3-4 lata trzeba będzie tam robić rewolucję. Chyb że dołem całkiem coś płożącego (jałowiec, ewentualnie irga) albo po prostu jakaś bylinkę okrywową, ułudka wiosenna wyglada z tym berberysem po prostu cudnie:)
Pozdrawiam, Marta