Pasta na kanapki.Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło"
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki
Pasta tuńczykowo jajeczna
1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka majonezu
1 łyżka chrzanu
szczypiorek (lub inna zielenina)
sól, pieprz
Jajka zetrzeć na drobnej tarce, rybę rozdrobnić. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku - lepsza jak trochę postoi i przegryzie się.
-- Pn, 25 stycznia 2016, 12:41 --
Pasztet z królika wg. mojego Dziadka
Mięso z królika
750 g podgardla wieprzowego
100 g wątróbki cielęcej lub drobiowej
5 ? 6 suszonych grzybów
Pół selera
Cebula
Marchew
4 jajka
2 ? 3 bułki (namoczone w płynie z duszenia mięsa)
Ziele angielskie, liść laurowy
Sól, pieprz
Łyżeczka gałki muszkatołowej
? łyżeczki mielonego jałowca
? łyżeczki mielonego imbiru
Tłuszcz do formy
Bułka tarta
Słonina
Grzyby namoczyć. Mięso natrzeć jałowcem, włożyć do rondla, dodać podgardle, warzywa. Wlać wodę z moczenia grzybów razem z grzybami. Dusić ok. 1,5 godziny. 20 minut przed końcem duszenia dodać wątróbkę. Zostawić do wystudzenia w wywarze. Wywaru nie ma pozostać dużo, bo dodajemy go do masy mięsnej Z ostudzonego mięsa wybrać kości, a mięso i pozostałe składniki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Wbić jajka ? pianę ubić ? dodać sól, pieprz, gałkę, imbir; dokładnie wymieszać. Wysmarować formy tłuszczem, wysypać tartą bułką, ew. wyłożyć cienkimi plasterkami słoninki. Wypełnić szczelnie masą mięsną, wstawić do nagrzanego piekarnika; piec ok. 40 min do 1 godz. w średnio gorącym piekarniku. Wyjąć z formy po ostudzeniu lub zostawić w niej.
1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka majonezu
1 łyżka chrzanu
szczypiorek (lub inna zielenina)
sól, pieprz
Jajka zetrzeć na drobnej tarce, rybę rozdrobnić. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku - lepsza jak trochę postoi i przegryzie się.
-- Pn, 25 stycznia 2016, 12:41 --
Pasztet z królika wg. mojego Dziadka
Mięso z królika
750 g podgardla wieprzowego
100 g wątróbki cielęcej lub drobiowej
5 ? 6 suszonych grzybów
Pół selera
Cebula
Marchew
4 jajka
2 ? 3 bułki (namoczone w płynie z duszenia mięsa)
Ziele angielskie, liść laurowy
Sól, pieprz
Łyżeczka gałki muszkatołowej
? łyżeczki mielonego jałowca
? łyżeczki mielonego imbiru
Tłuszcz do formy
Bułka tarta
Słonina
Grzyby namoczyć. Mięso natrzeć jałowcem, włożyć do rondla, dodać podgardle, warzywa. Wlać wodę z moczenia grzybów razem z grzybami. Dusić ok. 1,5 godziny. 20 minut przed końcem duszenia dodać wątróbkę. Zostawić do wystudzenia w wywarze. Wywaru nie ma pozostać dużo, bo dodajemy go do masy mięsnej Z ostudzonego mięsa wybrać kości, a mięso i pozostałe składniki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Wbić jajka ? pianę ubić ? dodać sól, pieprz, gałkę, imbir; dokładnie wymieszać. Wysmarować formy tłuszczem, wysypać tartą bułką, ew. wyłożyć cienkimi plasterkami słoninki. Wypełnić szczelnie masą mięsną, wstawić do nagrzanego piekarnika; piec ok. 40 min do 1 godz. w średnio gorącym piekarniku. Wyjąć z formy po ostudzeniu lub zostawić w niej.
Beata
- borowa
- 200p
- Posty: 339
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki
Ziołowe masełko
Miękkie masło blenduję ze szczypiorkiem, pietruszką czasem jak nas najdzie ochota to też i z czosnkiem.
Może być jako baza pod kanapkę tradycyjną lub już bez żadnych dodatków.
Czasem urozmaicam tymiankiem, bazylią - zawsze z ogródka lub mrożoną.
Miękkie masło blenduję ze szczypiorkiem, pietruszką czasem jak nas najdzie ochota to też i z czosnkiem.
Może być jako baza pod kanapkę tradycyjną lub już bez żadnych dodatków.
Czasem urozmaicam tymiankiem, bazylią - zawsze z ogródka lub mrożoną.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- szamanicaaa
- 100p
- Posty: 147
- Od: 2 mar 2013, o 00:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Roztocze
Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki
U mnie najlepiej schodzi pasta twarogowo-rybna.
Na kostkę twarogu daję 1 puszkę ryby w sosie własnym lub oleju,dodaję jedną cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę-doprawiam jeśli trzeba solą i pieprzem i bardzo dokładnie rozgniatam wszystko widelcem. Kanapka z takim smarowidłem i plastrem pomidora jest pyszna
Na kostkę twarogu daję 1 puszkę ryby w sosie własnym lub oleju,dodaję jedną cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę-doprawiam jeśli trzeba solą i pieprzem i bardzo dokładnie rozgniatam wszystko widelcem. Kanapka z takim smarowidłem i plastrem pomidora jest pyszna

- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki
Własnie zrobiłam dzisiaj, ale zamiast cebuli dałam pora.
Beata
- szamanicaaa
- 100p
- Posty: 147
- Od: 2 mar 2013, o 00:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Roztocze
Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki
Też tak czasem daję.
A te smarowidła tutaj są wspaniałe-można urozmaicić kanapeczki
A te smarowidła tutaj są wspaniałe-można urozmaicić kanapeczki

Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki
Mi na chlebie bardzo smakuje mikstura: olej + zgnieciony czosnek + sól 

Re: Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło" na kanapki
Jajka na twardo, marynowane grzyby, mnóstwo natki pietruszki lub szczypiorku, majonez. Grzybki i jajka siekamy, dodajemy resztę. 

- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Pasta na kanapki.Pyszne i bardzo zdrowe "smarowidło"
Awanturka
Tak w moim domu nazywano pastę z sera z rybą. Ja trochę ją wzbogaciłam
250 g sera białego półtłustego (może być chudy)
1 puszka szprotek w oleju Caro (dodaję też trochę oleju ze szprotek)
1 cebula drobno posiekana
1 marchewka tarta na drobnych oczkach
sól, pieprz, słodka papryka
Wszystko wymieszać i doprawić do smaku.
Tak w moim domu nazywano pastę z sera z rybą. Ja trochę ją wzbogaciłam
250 g sera białego półtłustego (może być chudy)
1 puszka szprotek w oleju Caro (dodaję też trochę oleju ze szprotek)
1 cebula drobno posiekana
1 marchewka tarta na drobnych oczkach
sól, pieprz, słodka papryka
Wszystko wymieszać i doprawić do smaku.
Beata