Moja przygoda ze storczykami rozpoczęta :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

śliczne są!
Ja swoim listki przemywam wilgotnymi wacikami.
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Do przecierania listów wystarczy zwykła ściereczka dość miękka (kawałek szmatki) byle była czysta i wcześniej nie miała kontaktu z preparatami chemicznymi.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja jak przemywam liście, to przemywam wodą z kilkoma kroplami soku z cytryny, wtedy się ładnie błyszczą.

a co do storczyków, to nic dziwnego, że ci się spodobał ten Phalaenopsis, jest taki piękny!!! (mi też by się spodobał, bo Phal. biały z rózową warżką to chyba mój ulubiony). twój ma też ładne liście i korzonki.
Awatar użytkownika
Fiolek88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 mar 2008, o 09:53

Post »

Dziękuję za porady z przemywaniem liści ;:3 Bardzo się cieszę, że Storczykowa pochwaliłaś listki i korzonki, bo po moich pierwszych przeżyciach (ze ślimakami) jest dla mnie to bardzo ważne,dziekuje ;:196
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fiolek88 pisze:Dziękuję za porady z przemywaniem liści ;:3 Bardzo się cieszę, że Storczykowa pochwaliłaś listki i korzonki, bo po moich pierwszych przeżyciach (ze ślimakami) jest dla mnie to bardzo ważne,dziekuje ;:196
no bo Phalaenopsis wygląda na zdrowego :)
Awatar użytkownika
Fiolek88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Teraz chyba powinnam napisać, że wyglądał ;:144 , bo gdy sprawdzałam czy są jeszcze ślimaki w moim pierwszym okazie (na szczęście nie ma) położyłam plaster ziemniaka na mojego nowego Phalaenopsisa i ku mojej radości nie miał ślimaków, za to znalazłam dwoje robaczków :( , a mianowicie milimetrowego czerwonego pajączka, i coś mhm sama nie wiem jak to określić, tez miało koło 1mm było płaskie i błyszczące koloru szaro-czarnego, przez kilka dni dawałam świeżego kartofla i pajączków już nie widziałam od wczoraj :) , ale te drugie nadal jest, nawet nie umiem tego nazwać ;:46 , może ktoś spotkał się z takim żyjątkiem?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nie wiem,co to może być. nie znam się na szkodnikach, bo zetknełam się tylko z ziemiórkami i tarcznikami (całe szczęście nie na storczykach).
ale może te robaczki tylko weszły do storczyka i nie namnożyły się...
Ilonka
50p
50p
Od: 27 lut 2008, o 15:49

Post »

jak czerwony pajączek, to może był to przędziorek?
Awatar użytkownika
Fiolek88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Boję się, że sie namnożyły, bo widze ich coraz wiecej :( poszperałam troche po internecie i ten czerwony pajączek do Przedziorki mi nie pasuje, ale może to któraś odmiana. Nie ma dobrych zdjęć w internecie, a co do drugiego szkodnika to wydaje mi się, że są to Wciornastki, ale pewna tego też nie jestem :( Teraz mam sesje i boję się że jak zaniedbam moje Storczyki to będzie po nich, a tak pieknie kwitną. Patrząc przez doniczkę (jest przezroczysta) wydaje mi się że tych wciornastków jest mnóstwo. Pajączki tez znajduję, prosze powiedzcie czy mam kupić jakies preparat na te paskuctwa, czy może jest jakiś naturalny sposób?

Co mnie zaniepokoiło wygląd tego korzenia, zdjęcie nie jest super ostre, ale widac co trzeba...
Obrazek
Chodzi mi to włoski wychodzące z pod korzenia :(
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Nie wiem co to jest...., ale na swoim zauwazyłam to samo...Moze ktos nas oswieci ;:147 :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

te włoski to chyba nic poważnego... na kilku moich też takie są i jak dotąd nic się nie dzieje. może to takie z korzenia wyrosło. ale nie wiem, co to może być...
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Jedną z funkcji korzeni storczyków epifitycznych (i w mniejszym stopniu - litofitycznych) jest funkcja czepna, utrzymująca roślinę na pniu/gałęzi/skale etc. I widoczne na zdjęciu włoski właśnie temu służą :)
Tak w każdym razie sądzę - nie będąc fachowcem w dziedzinie :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Ewelinka
100p
100p
Od: 4 lut 2007, o 13:21

Post »

Odnoście włosków- z pewnością korzenie storczyków mają funkcję czepną ale to co tam widzicie to włośniki- wytwór skórki korzenia (ryzodermy). Znajdują się w szczytowych częściach korzeni i są przeważnie jednokomórkowe. Ich funkcją jest zwiększenie powierzchni chłonięcia wody oraz soli mineralnych Oczywiście występują różne modyfikacje tych tworów i u każdej rośliny wyglądają trochę inaczej :) Mam nadzieję ze rozwiałam wątpliwości :wink:
Aha! Śliczne storczyki! chyba nie miałam jeszcze okazji pochwalić :wink:
Pozdrawiam,
Ewelinka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Jak pisałam - nie jestem fachowcem. Jednak jeśli to włośniki - a nie mówię, że nie - to dziwne jest to, że występują jedynie na spodniej części korzenia. Poza tym w przypadku korzeni pokrytych welamenem - a takie są korzenie storczyków - włośniki są raczej mało funkcjonalne? W korzeniach roślin ziemnych włośniki są rozmieszczone na przestrzeni kilku zaledwie centymetrów za strefą elongacyjną (na zdjęciu nie widać długości korzenia, jednak te tajemnicze włoski znajdują się blisko rośliny) - i jedynie na tym odcinku korzenie takich roślin wchłaniają wodę i sole mineralne. Korzenie storczyków zwykle wchłaniają całą powierzchnią , welamen jest tu jednym z przystosowań.
Jak widać temat ciekawy :)
Może mamy jakiegoś znawcę, który pomógłby?
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Ewelinka
100p
100p
Od: 4 lut 2007, o 13:21

Post »

A więc jednak mogłam się mylić :oops: (wydawało mi się to prawdopodobne) Przyznam że o welamenie nie słyszałam ale bardzo mnie tym zaciekawiłaś i obiecuje poczytać ;:70 A temat interesujący i z chęcią dowiedziałabym się co to takiego :D
Pozdrawiam,
Ewelinka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”