Sparaxis

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sparaxis

Post »

Miałam je na piasku i...potrzebują by im ulepszyć jednak trochę tą glebę.
Nie lubią również zbyt szybkiego przesychania podłoża,
więc gdyby "nóżki " miały umieszczone w półcieniu, było by im zapewne bardzo miło.
To niziutkie i małe kwiatuszki, ale bardzo ładne. ;:173
Awatar użytkownika
Olago
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To ja maszeruję z moimi cebulkami do lodówki
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Post »

Do lodówki? :shock:
A za co? :lol:
Wystarczą im doniczki i chłodniejsze pomieszczenie. :lol:
Awatar użytkownika
Olago
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 09:57

Post »

Doniczkę posiadam, gorzej z chłodniejszym pomieszczeniem, mam albo mieszkanie albo baaaaardzo zimny, widny strych. Na strychu zakupione lilie i liliowce zamieszkuja pod kołderką :D
_fox_

Post »

Podpowiem tylko że jak zawiąże nasiona to potrafi się ładnie wysiać w gruncie ;:108
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08

Post »

A nie będą lepiej kwitły, jeśli będzie się ucinało przekwitnięty kwiatostany tak jak np. u aksamitek czy dalii? :?:
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Kontakt:

Post »

Locutus witaj.Twoje już kwitną?? ;:oj Moje wprawdzie mają już całkiem,całkiem te lancetowate listki ale jeszcze nie.Natomiast mam je w dwóch wersjach tzn.nasadziłem w donicy i pędziłem w domu (teraz są na balkonie) i wersja w ogrodzie,jak możesz przypuszczać daleko mniejsza ale na dziesięć cebul w ogrodzie wyszły wszystkie,więc jest dobrze.Kolorystycznie u mnie oba nasadzenia to miks kolorów bo takie wersje w kapersach dostałem.Dzisiaj dopiero "gapa" ze mnie właduję obok nich cebulki Zephirantusa powinno im być ok razem... Obrazek
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Paweł ? A kwitną, kwitną i to prawie od miesiąca. No ale ja mieszkam we Francji, Sparaxisy u mnie zimowały w gruncie, więc i rosnąć zaczęły kiedy tylko im pasowało.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Kontakt:

Post »

No i jesteśmy jak to się mówi "w domu".Tak Twój klimat wszystko wyjaśnia w sensie wegetacji Locutus stąd tak pięknie kwitną.Ale oby długo cieszyły oczy bo są niebanalnie i stosunkowo wydaje mi się przynajmniej w Polsce centralnej rzadko sadzone a zasługują na większą uwagę.Wiele osób nadal ich nie zna.Na pewno warto poznać to cebulowe cudeńko. ;:333
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Czy jak bym jutro posadziła
to jeszcze zakwitną w tym roku?
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Kontakt:

Post »

Powinny,nie ma na co czekać i się wahać,przynajmniej dasz im szansę.Najlepiej posadź je w donicy szerokiej ale nie głębokiej,zwiększysz te szanse.One dosyć szybko i ładnie wschodzą Mariolu.Szkoda cebulek by leżały i wysychały. ;:333
Paweł
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Dzięki pędzę do B po cebulki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Kontakt:

Post »

O matko a w Twojej Biedronce są cebulki sparaksisa?? ;:oj ;:oj Jestem w szoku ja w moich dwóch najbliższych wcale nie widziałem,muszę chyba zmienić soczewki. :wink: Były Zehirantusy ale sparaksisów to na oczy nie widziałem a mam takie "uzależnienie" że jak wchodzę to od razu najpierw przeczesuję stojaki z roślinami,nasionami,cebulami etc.Czyżby coś mi umknęło?? Raczej niemożliwe,może nie wszędzie były... Tak czy tak,kup i posadź.Czekam na info Mariolko jakie były te cebulki ile sztuk i po ile. :wit
Paweł
tin_t
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 gru 2013, o 08:47

Post »

w dalszym ciągu w netto w sprzedaży ma sparaxis z terminem sadzenia IX-X :/ już się nie nabiorę, moje dwa podejścia do tej rośliny były nieudane: właśnie jesienne sadzenie, ale także wiosenne, bo niestety wzeszło tylko kilka (3-4) i nie zakwitły niestety. szkoda.

Proszę o poprawną pisownię./Iwona

Zdublowany temat zamykam. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=31&t=10615
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”