Kompostowanie trawy (jak i czy)

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nadmiarem trawy (jeżeli kompostownik pełny) można wyściełać międzyrzędzia truskawek.
Jakub . . . . .
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Gosiu przyznam się, że osobiście tego nie robiłam. :oops:
Za ciężka praca na moje gabaryty, a syn miał powiedziane, przesypywać tak żeby przykryć, i chyba zrobił to właściwie, bo kompost się udał.
Zapewne było różnie, w jednych miejscach 5, a w innych 15 cm ale tego z centymetrem nie zrobi. :D

Nemo
truskawki zawsze ściółkuję skoszoną trawą, jest najlepsza do tego celu. :D
A właśnie sobie przypomniałam, że to chyba Ty udzieliłeś mi rady z przesypywaniem trawy, dziękuję. :D :D :D
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Lila a jak wielki masz ogródek, że uzbierałaś taką kupę? U mnie wszystko wydaje się jakieś mniejsze, może przez korzystanie z komposterów...
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Romanie moja działka ma tylko 30 arów. :D
Czy to dużo, czy mało? Wszystko jest względne. :D :D :D
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p
Od: 4 sty 2008, o 22:14

Post »

Wysypuję między krzewy np, po roku już jej nie ma dżdżwnice mają wyżerkę a są grube jak kalifornijki :) i bardzo jurne bo jest ich zatrzęienie, a w miejscu piasku pojawia się próchnica pięna , czarna , marzenie....... :lol:
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice
Awatar użytkownika
x_m-k
100p
100p
Od: 15 mar 2007, o 10:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Odpady z koszenia trawy.

Post »

Czy ma ktoś z forumowiczów wiadomości lub doświadczenie czy można obkładać odpadami z koszenia trawy drzewa/krzewy.
Mam tyle tego że w kompostowniku brakuje miejsca, a że glebę mam piaszczystą-szybko wysychającą-więc może to trochę zatrzymało by parowanie.
Nie grozi to ewentualnymi chorobami?
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Co tydzień koszę trawnik o pow. około 30 arów. Bezpośrednio po koszeniu zieloną trawą 2-3 krotnie w roku obkładam" samotniki" - drzewa i krzewy liściaste. W rogu działki zrobiłem z bali, wyłożony od środka folią o wym. 3 na 3 m kompostownik , tylko na ściętą trawę. Ścięta trawa po tygodniu składowania , w wyniku wysokiej temperatury zamienia się , prawie na popiół, po dwóch tygodniach przybiera konsystencję półpłynną. Już po 3 tygodniach kompostowania kompost dodają ( w miarę potrzeb) do dołków przy sadeniu drzew czy krzewów. Jesienią kompost przekopuję w tunelach służących do uprawy pomidorów i papryki. Na takim nawozie rosną krzaki pomidorów do wysokości 3 metrów, pełne owoców. Nie ma lepszego (poza obornikiem) nawozu do użyźniania gleby. Tadeusz.
Awatar użytkownika
x_m-k
100p
100p

Post »

Dzięki za odpowiedź. Co prawda dzisiaj obłożyłem już co nieco-ale pewności czy dobrze robię nie miałem.
A z treści Twojego postu (tunele, uprawy) wynika że przemawia doświadczenie :)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Nie musisz wcale kupować nowego kompostownika tylko zwiększyć przerób obecnego. Na rynku dostępne są kompostery, które pozwalają przyspieszyć procesy gnicia. Ale najlepsze jak wiadomo są zawsze metody naturalne. W sklepach wędkarskich możesz dostać dżdżownice kalifornijskie, która od naszych są o nawet 30% wydajniejsze. Fakt są trochę większe, ale skrzyżowano je tak aby potrafiły przerobić większą ilość szybciej niż dobrze znane nam dżdżownice domowe.
Awatar użytkownika
x_m-k
100p
100p

Post »

bigaczzz pisze:W sklepach wędkarskich możesz dostać dżdżownice kalifornijskie, która od naszych są o nawet 30% wydajniejsze.
Kupuje pomysł-koszt mały a skutek faktycznie może być zauważalny, zwłaszcza na piachu jak u mnie gdzie dżdżownicy nie uświadczysz :x
Skojarzyłeś mi że kiedyś ciotka robiła podobnie z dobrym skutkiem.
Dzięki za pomysł.
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Wszystko co Ci doradzono jest w porządku. Musisz się tylko liczyć z możliwością zwiększenia ilości kretów proporcjonalnie do ilości dżdżownic :twisted: :twisted: :twisted: Ja przez cztery lata na piaszczystej ziemi starałem się maksymalnie zwiększyć ilość dżdżownic. Jako wędkarz potrafię je łowić, więc łowiłem. Trzysta, pięćset sztuk w jeden wieczór na znanych mi terenach i wpuszczałem do ogrodu. Teraz nie mogę "opędzić" się od kretów. One też wiedzą gdzie jest "wyżerka" w postaci dżdżownic. ;:7 ;:7 ;:7
Mietek.
Awatar użytkownika
x_m-k
100p
100p

Post »

Fakt-jeden lub nornica robiła już zwiad pod stertą grubych odpadów schnącą do spalenia.
Ale ap ropo: podobno jakiś gość miał własnoręcznie zrobiony odstraszacz na krety podobno bardzo skuteczny.
Mianowicie miał zakopany w glebie zepsuty stycznik energetyczny-działało to podobno jak wywoływacz małego trzęsienia ziemi.
Kretów podobno w okolicy nie było :) :shock:
Awatar użytkownika
witek_w
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 maja 2008, o 23:15

Trawa.... :(

Post »

Mam ok 400 m2 trawnika, cała "działeczka" to raptem 700m2 (z domem włącznie) - jeden orzech, trzy malutkie modrzewie,jedna sosenka, 30 thuji wzdłuż płotu. Koszę raz na tydzień i mam 3-4 worków 160l trawy... Nie wyobrażam sobie, że "gotowe" kompostowniki (300 - 600l) to przerobią - czy się może mylę? Nie mam miejsca na kompostownik 3x3m, jak i nie mam za bardzo miejsca ma "wstępną obróbkę" trawy (suszenie, przekładanie) - mam trójkę dzieci, które chce się bawić, a nie omijać place skoszonej trawy (pod którą, zresztą, świeża zamarniałaby w 1 dzień). Jakieś pomysły? A może trawa, naprawdę "znika" w kompostowniku w ciągu tygodnia na tyle szybko, że 500l starczy? No nie wiem co robić. Raz jak chciałem suszyć i spalić, to tak zaczęło padać... Do worków i do kosza...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
dachasia
50p
50p
Od: 5 paź 2006, o 21:44

Post »

Kiedyś pokazywali w programie z angielskich ogrodów sposób na kompostowanie liści i trawy. Duże worki na śmieci wypełnione trawą i podziurawione widłami, aby miały przewiew, ustawione w kącie ogrodu i systematycznie podlewane wodą. Można by faktycznie dodakowo te trawę posypywać preparatami przyspieszającymi kompostowanie.
Pozdrowienia Nina
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też mam ten problem! Susze tą trawę, ale jak jest wilgotno na dworze to zapach taki wydziela, że hmmmm! W worki kiedyś wsadziłam, porobiłam dziurki, ale przy wysokiej temp. zaparzyła się i jeszcze gorzej było jak ją wysypałam z tych worków...
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”