Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny. Cz.2

Rośliny doniczkowe
ewa64
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 sty 2023, o 20:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny. Cz.2

Post »

U mnie przędziorki zjadły cały lubczyk i bratki - polecam środek Ortus. Pryskałam raz i nie wróciły. Dla pewności zamierzam powtórzyć oprysk.
Regulamin
eldirfar
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 cze 2023, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny. Cz.2

Post »

Ktoś kojarzy co to mi się przypałętało na podstawkę od palmy koralowej? Nie widać tego na liściach tylko wyłazi na podstawkę. Czy to mogą być poczwarki ziemiórek? Niestety ciągle toczę z nimi bój.

Obrazek
AndrzejWxx
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lut 2025, o 17:39

Robaki na kwiatkach doniczkowych.

Post »

Witam wszystkich, ponieważ to mój pierwszy post. Ostatnio zacząłem interesować się roślinami doniczkowymi i mam obok siebie 3 rośliny. Paproć Humata, Grudnik, Fiołek alpejski. Dziś zauważyłem, że pojawiły się na parapecie jak i na roślinach takie jak na filmiku. Na fiołku na spodku od doniczki są też takie robaki ale jasne. Zamieszczam filmik proszę o pomoc co to może być i jak to zwalczyć?
https://youtu.be/dJcogg885Z4?si=oLQ27lxgPI55v_4A
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Robaki na kwiatkach doniczkowych.

Post »

Szczerze mówiąc, to z tego filmiku mało wynika, ciężko będzie na 100% zweryfikować co to dokładnie za szkodniki.
Jeśli nie są to pojedyncze pajączki, to najbliżej mi to przypomina roztocza, np. Roztocz truskawskowiec.
Możesz zrobić oprysk akarycydem np. Floramite. Oprysk powtarzasz po tygodniu czasu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
AndrzejWxx
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lut 2025, o 17:39

Re: Robaki na kwiatkach doniczkowych.

Post »

Nie posiadam niestety sprzetu lepszego by móc to lepiej nagrać, są naprawdę malutkie. Poczekam może jeszcze ktoś będzie miał pomysł, a jeśli nie zastosuje się do Twojej rady. Bardzo dziękuję i pozdrawiam:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”