Witajcie!
Dzisiaj to dopiero piękny słoneczny dzień! W pełni wykorzystaliśmy go na odwiedzenie części grobów. Najważniejsze odwiedzimy pierwszego listopada.
Niestety, od wszystkich dzieli nas duża odległość, zatem zajmie nam to cały dzień. Na szczęście kończymy zawsze obiadem u siostrzenicy małżonka.
Na działkę wybiorę się dopiero po świętach.
Maryniu - mam plan wobec tej chryzantemy i go nie zmienię. Zrobię kilka małych sadzonek, a cała reszta znajdzie się na kompoście.
Nie kwiaty tojadu mi giną, tylko całe łodyżki.

Mam go stosunkowo niedługo, bo trzeci rok. W ubiegłym roku wypuścił jedną dodatkową odnóżkę, w tym roku aż trzy (w sumie miał cztery). Niestety, zostały mi tylko dwie.

Jeśli go nie przeniosę w głąb działki, to może całkowicie zginąć.
Spokojnego tygodnia, Maryniu.
Jolu - gdyby nie chryzantemy, niewiele kolorków byłoby na działce widać, tylko takie pojedyncze gdzieniegdzie jeszcze są.

Masz rację, że tojad ładnie się prezentuje o tej porze roku, gdy większość roślin już do snu zimowego się układa.
Twoje życzenie spełnione.

Słoneczko pięknie dzisiaj świeci.

Dziękuję i wzajemnie życzę Ci słonecznego całego tygodnia.
Soniu - co do celozji, to powinna być niższa i mieć jeden duży kwiat-grzebień.

Celozja kłosowa w taki sposób rośnie i posiada kilka kłosów, ale nie grzebieniasta.
Moim pomysłem na skarlenie chryzantem jest zrobienie nowych sadzonek i wyhodowanie młodych niskich roślinek.
Dziękuję

i Tobie również życzę spokojnego świętowania.
Halszko - w kilku kolejnych latach przycinałam chryzantemy, co na niewiele się zdało.

Kwitły w tym samym czasie, co w tym roku, a rosły z roku na rok coraz wyższe.
Tojad dwukolorowy 'Cloudy' to jedna roślina. On tak kwitnie. Z czasem białe kwiaty zabarwiają się najpierw tylko na brzegach, później całe na niebiesko.
Ubywa mi młodych łodyżek, które wypuszcza od korzeni, ponieważ rośnie przy samej siatce od strony wspólnej alejki i widocznie ma wielu amatorów.
Wiosna
ą przesadzę go w głąb działki, by nie był widoczny dla spacerujących alejką.
Dziękuję za dobrą słoneczną pogodę,

której życzę i Tobie, najlepiej na co najmniej cały tydzień.
Dobrego, najlepiej słonecznego tygodnia.