Mazurski ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mazurski ogród

Post »

Aniu ...hortensje bukietowe i krzaczaste posiadam w swoim ogrodzie z ogrodowymi mam gorsze doświadczenie ale się nie poddaje :D
Dlatego taki mój zachwyt u Ciebie...
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Mazurka71
50p
50p
Od: 4 lut 2021, o 18:16
Kontakt:

Post »

Co roku sadziłam do donic wilca ziemniaczanego, pięknie latem się rozrastał. Przychodziły jesienne chłody ginął i wyrzucałam pozostałości. W zeszłym roku jesienią wygrzebałam z ziemi trzy bulwy, do jedzenia raczej się nie nadawały :) więc przechowałam w torfie z innymi. Zaczęły wypuszczać kiełki, zatem awansowały po pocięciu do ziemi. Jestem ciekawa czy doczekam się równie okazałych jak mateczne rośliny.
Obrazek
Mazurka71
50p
50p
Kontakt:

Post »

W ogrodzie wiosny nie widać, ale na parapecie owszem :)
Oprócz wilców jest poziomkowe poletko i paprykowe. Tylko jak ja to wszystko przepikuję z niesprawną łapką.
Słonecznej i udanej niedzieli Wam życzę, Ania
Obrazek

Obrazek
Mazurka71
50p
50p
Kontakt:

Post »

Od bardzo dawna w naszym ogrodzie nie rosły astry, powód dość prozaiczny... Chorowały :(
Jestem ciekawa czy Ci goście zakupieni za pośrednictwem internetu poradzą sobie i doczekam się prawie metrowych jak pisze na nasionach okazów. Swoją drogą jestem ciekawa jakie są doświadczenia innych osób z uprawą astrów
Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Aniu, czy Ty chcesz założyć plantację poziomki ;:oj Pikowania mnóstwo, a jeszcze jedną ręką ;:111 Myślę, że możesz jeszcze pozwolić im podrosnąć, będzie łatwiej.
Astrów już dawno nie siałam, u mnie raczej byliny, chociaż przeglądając nasionka, coraz bardziej mam ochotę na parę jednorocznych ;:224 Mam koleżankę, która astry uwielbia i ma ten sam problem. Przez trzy lata nie sadziła ich, żeby gleba odpoczęła i to było za krótko, zmarniały mimo oprysków. Spróbuj je posiać w miejscu, gdzie nigdy nie rosły, może się uda ;:215 Spróbować warto!
Wilec z pewnością będzie jeszcze piękniejszy niż rok temu. ;:63
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Mazurka71
50p
50p
Kontakt:

Post »

Wiesz Marto w zasadzie ogród to głównie byliny, mało jednorocznych. Wyjątkiem są aksamitki które zawsze sobie radzą, szałwie i smagliczki. Lecz tyle jest w handlu pięknych roślin że trudno się oprzeć i nie kupić;) No właśnie choroby grzybowe astrów, tego się obawiam ;:145 Przerwa była dłuższa niż trzy lata więc się okaże czy ukraińskie kwiatki sobie poradzą
Poziomki ech wysiane z nadmiarem, bo dwa lata temu marnie skiełkowały i później latem sporo ich zginęło:( Zobaczymy ile ich przetrwa i jak sobie poradzę z nimi.
Pozdrawiam serdecznie w pochmurną niedzielę
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Fajne kotki.W tym miejscu gdzie będziesz sadzić astry kup worek ziemi i posadż astry,może to im pomoże.
Mazurka71
50p
50p
Kontakt:

Post »

Danusiu dziękuję bardzo za podpowiedź, świetny pomysł z tą ziemią. Zastosuję:)
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, przybiegłam do Ciebie z rewizytą i oniemiałam z wrażenia jak zobaczyłam Twoje hortensje ;:oj ;:215 Takie dorodne, obficie kwitnące okazy ;:224 Niesamowicie to wygląda. Bukietowe uwielbiam, a z ogrodowymi miałam do czynienia kilka lat temu. Niestety nie okryłam ich zimą i przemarzły. O kwitnieniu nie było mowy i trochę się do nich zraziłam. Okrywanie to sporo pracy, a przy różach też jej nie brakuje i z ogrodowych zrezygnowałam. Ale jak patrzę na Twoje, to znów nabrałam na nie ochoty ;:108 Widziałam już dzisiaj w L..u tyle, że w środku, bo na zewnątrz pewnie za zimno, tym bardziej, że u nas zapowiadają nocne przymrozki.
Nasionka astrów wyglądają zachęcająco. Nigdy nie siałam. Zakupiłam w szkółce 4 szt.bylinowych. Mam nadzieję, że będą ładnie rosnąć ;:173

Miłego tygodnia ;:196
Mazurka71
50p
50p
Kontakt:

Post »

Dorotko astry bylinowe to chyba tzw marcinki? Są śliczne. Nie potrafię ich przed mączniakiem uchronić i darowałam sobie ich uprawę. Pozdrawiam serdecznie:)
Mazurka71
50p
50p
Kontakt:

Post »

Oglądające Wasze wiosenne ogródki, gdzie zaczyna robić się już barwnie , wiosennie zatęskniłam i ja za kolorami i wygrzebałam parę zdjęć mojego ogrodu. Wiem, wiem to taka trochę dżungla, ale nic na to nie poradzę że lubię taki chaos;) trawnik, iglaki...to nie dla mnie. Zapraszam Was na spacer:)
Jak nie lubić trojeści, łatwa w uprawie, totalnie nie wymagająca bylina, w tle niebieskie..to nie lawenda, lecz kocimięta, coś z życia kotom się przecież należy:)Obrazek

Lubię mocne zestawienia kolorystyczne i barwne plamy, stad to połączenie: bacopa(paskuda wymagająca ciągłego skubania) i lobelia
Obrazek

Można by powiedzieć, pierdzielnik, ot taki kwiatowy bałagan, co roku trochę inny, stałym elementem są dzwonki, róże i juki(tutaj akurat małe)
Obrazek

Ławka już tak nie gryzie w oczy, zmieniła kolor na zielony, czeka na ciepłe dni by powrócić pod rdest auberta. Jest to roślina uwielbiana przeze mnie, co rok gole ją pozostawiając parę około metrowych pędów i co roku jest taka czapa:)
Obrazek

Niedługo sie okaże co po zimie prztrwało...
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu a mnie bardzo podoba się taka dżungla ;:215 plamy kolorystyczne bardzo lubię.
Siewki pięknie urosły, niedługo będzie pikowanie. Sporo donic z kwiatami ustawiasz, fuksje sama rozmnażasz.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Aniu taki ogród , to moje klimaty ;:oj Przepięknie ;:oj Chciałabym mieć takie większe placki kolorów, ale moja zachłanność na różne rośliny i mała działka nie pozwalają się rozpędzić . Oglądam z zachwytem u innych :) .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Mazurka71
50p
50p
Kontakt:

Post »

Doroto tak, fuksje sama rozmnażam. Jest parę matecznych wiekowych, chociaż w tym roku zamówiłam dwie nowe i czekam niecierpliwie na przesyłkę.
Danusiu myślisz że ja się nie rozpędzam? ;) Co rusz coś wpadnie mi w oko i wtykam w ogrodzie, a później przesadzam niezadowolona z efektu. Jest też trochę takich roślin które nie zakwitły, nie wyglądają tak jak w opisie, a ja czekam i czekam bo żal zlikwidować.
Pozdrawiam Ania
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Aniu :wit
Niestety nie będę oryginalna i tak jak wszyscy, zachwycę się hortensjami ;:oj Zwłaszcza ogrodowymi, bo to one sprawiają najwięcej kłopotów. Podziwiam Cię za tę chęć, żeby je tak pieczołowicie owijać, ale patrząc na ten cudnie kwitnący szpaler, to widać, że naprawdę warto ;:63 Ogrodowy busz występuje nie tylko u Ciebie i jest wielu takich, którzy taki ogród preferują. Jak najbardziej zaliczam się do tych osób i doskonale odnajduję się w Twoim ogrodzie ;:oj
O szałwia brazylijskie nawet nie słyszałam, pięknie się prezentuje ;:108
Pozdrawiam serdecznie ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”