Alicja z Krainy Storczyków....

ODPOWIEDZ
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Monisiu te muszki to ziemiórki. Było na naszym forum już o tym - poczytaj, to będziesz wiedziała co zrobić i co zastosować.
Awatar użytkownika
Alicja N.
100p
100p
Od: 18 lut 2008, o 15:04

Post »

to jest ta plamka na liściu, a w sumie to nawet dwie, ale jedna taka malutka. od czego to może być?? raczej nie od słońca, bo stoi daleko od okna i nigdy nie padały na niego bezpośrednio promienie słońca (tzn odkąd zaczełam na to zwracać uwagę :oops: , ale wtedy jeszcze tego liścia nie było)
Obrazek

a to nowy listek na keiki :D
Obrazek

tak, te muszki to ziemiórki 8)
dziś rano przybyła jeszcze jedna, taka malutka... chyba zaczynają wychodzić... ale tablice rozstawione, więc się nie martwię.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu co to uszkodzeń - niezbyt widać na zdjęciu, jest nie wyraźne. Zdezynfekuj i obserwuj, jeżeli sie nie będzie powiększać, to nie masz się czym martwić. Poogladaj dokładnie z lupą, czy nie ma jakowyś ;:214 , a być może to tylko uszkodzenie mechaniczne, kto wie.
Awatar użytkownika
Alicja N.
100p
100p

Post »

tamte plamki w tle to po wciornastkach, a mi chodzi o to przebarwienie. tam nie ma nic podejrzanego, a przebarwienie widać dopiero pod odpowiednim kątem :? i jak tak machałam kwiatkiem, żeby ustawić ten 'odpowiedni kąt' to dostrzegłam drugą plamkę, ale taką malutką nie widoczną na zdjęciu.
a dziś przemyłam wszystkie liście mieszanką wybuchową- propolis x spirytus x woda mineralna x woda destylowana. zobaczę co z tego będzie.... z tej choroby miewam dziwne pomysły :wink:
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Alicjo - uważaj ze spirytusem, żebyś liści nie popaliła. :(
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ładny storczyk :) a ja ziemiórki zwykle rozgniatam na szybie lub łapię w powietrzu... ale na storczykach na szczęście nieczęsto je spotykam. one wolą zwykłe kwiaty doniczkowe.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu wcale nie masz dziwnych pomysłów. Skład mieszanki, którą wykonałaś, nie powiem, całkiem, całkiem. Spirytus dezynfekuje, woda go rozcieńcza, więc raczej nie popali liści, propolis też dezynfekujący i odżywczy. Tylko patrzeć jak się wzmocni i będzie pięknie rósł. Dobry z ciebie lekarz ;:147
Awatar użytkownika
Alicja N.
100p
100p

Post »

mam nadzieję, że moje lekarstwo nie zaszkodzi, a pomoże :D , póki co, to kwiatki będą miały weekend odpoczynku ode mnie, bo jutro wyjerzdżam na 3 dni. ale taki odpoczynek im sie przyda, bo w końcu nikt nie będzie im przeszkadzał w rośnięciu :oops:

szkoda, że wystawa w Krakowie nie jest w ten weekend...uuu....bo akurat w Krakowie będę... co za pech :(
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Witaj Alicjo :D
Śliczna ta Twoja kolekcja :P i takie nasycone kolory :P widziałam ostatnio różowego Miltoniopsisa w OBI, bardzo mi sie spodobał, ale bałam się go zakupić, bo jak na razie same falki miałam :P długo już go masz ??? jak o niego dbasz ???
Awatar użytkownika
Alicja N.
100p
100p

Post »

nie, nie mam go długo, a dbam o niego najlepiej jak mogę :)
staram się nie przelać, stoi w kącie, żeby nie padały na niego bezpośrednio promienie słoneczne i nie zraszam celowo (choć ostatnio dostało mu sie trochę mgiełki przypadkiem i końcówki kwiatór zbrązowiały i nie wygląda to ładnie niestety)

a teraz po długiej nieobecności, chciałabym sie pochwalić moim nowym nabytkiem. jest gigantyczny! liście mają 27cm największy, a trochę mniejszy 26cm. łodyga ma prawie 70 cm...kwiaty też ma niczego sobie. ale sami zobaczcie :D przywieziony z Krakowa, jechał ze mna ponad 6 godzin w pociągu i zrobił furorę w przedziale :P
Obrazek

Obrazek

byłam nieszczęśliwa, że pojechałam do Krakowa dokładnie tydzień przed wystawą, więc na pocieszenie wybrałam się do Ogrodu Botanicznego UJ i nie żąłuję. bardzo ładnie prowadzone storczyki (oczywiście mam mnóstwo zdjęć :) )

dla miłośników białych falenopsisów
Obrazek

śliczny bordowy
Obrazek

pachnący malutki cytrynek
Obrazek

wielkolud...mnóstwo kwiatów, pęd grubości mojego kciuka
Obrazek

i jego ogromne lejące sie liście
Obrazek
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu kwiaty jak zwykle piękne, nie będę tu zbyt oryginalna. Co do zraszania storczyków, można to robić, jak najbardziej, ale omijać same kwiaty. W ciepłe dni, kiedy samo powietrze jest bardzo suche, mgiełkę podarować tylko liściom i najlepiej od ich spodniej strony (tam są w stanie tę wilgoć najlepiej wchłonąć). Zobaczysz jak ci się potem za dobra opiekę odwdzięczą.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Alicjo Ale się naoglądałam, piękności. Najbardziej podoba mi się cytrynek ale różowy jest gigantyczny i powalający. :shock:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ach, jakie piękne te storczyki... żółty Phalaenopsis rzeczywiście duży, ale zachwycający i ciekawy... ja mam trochę podobnego, też najdłuższe liście mają ok. 30 cm długości (te starsze, bo teraz puszcza krótsze)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Alicjo, bardzo ładny ten Twój nowy nabytek, ja już od jakiegoś czasu marzę o żółtym falku, ale jak narzie wszystkie ,które spotykałam były marne, a Twój to okaz zdrowia.Paphiopedilum ,też bardzo ładne i tez bym takie chciała(kurcze co za zachłanność i choroba) Pozdrawiam i życzę nowych ciekawych okazów
Awatar użytkownika
Alicja N.
100p
100p

Post »

cieszę się, że podoba się Wam mój nowy falenopsis, marzyłam o takim od dawna :D

a co do zraszania kwiatów to ja zraszam codziennie rano (no chyba, że jest naprawdę zimno) ale tylko falenopsisy, a to kwiaty na miltoniopsis zbrązowiały, bo za mocno "psiknęłam" :P

póki co, kupowanie kwiatów- stop. trzeba rachunki płacić przecież :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”