Podpora/mocowanie dla winogrona?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Podpora do winogron
W kratownice można wmontować drut nośny dla winorośli tak, jak to się stosuje w szpalerowej uprawie. Odpowiednio wkomponowany drut będzie mało widoczny lub nawet niewidoczny i to on przejmie ciężar. Można też zamiast drutów, zamontować kantówkę drewnianą na wysokości typowej dla drutów nośnych w uprawie winorośli. Taka kantówka wzmocni kratownicę i jednocześnie będzie podporą dla winorośli.
Nie spodziewaj się, że na ścianach będziesz mieć setki kg winogron. Aby zapewnić osłonę ścian, musisz posadzone krzewy prowadzić nisko. Inne krzewy powinnaś posadzić przy słupach - tu wyprowadzasz wysoki pień aż na samą górę konstrukcji.
Nie spodziewaj się, że na ścianach będziesz mieć setki kg winogron. Aby zapewnić osłonę ścian, musisz posadzone krzewy prowadzić nisko. Inne krzewy powinnaś posadzić przy słupach - tu wyprowadzasz wysoki pień aż na samą górę konstrukcji.
Widzę, że trafiłam na "speca"
Dzięki za cenne uwagi 

-
- 100p
- Od: 7 lip 2015, o 15:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie podpora do winorośli zrobiona jest w formie stalowej winorośli. Problem jest tylko przy cięciu, trzeba uważać 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tutaj tego typu podpory nie mają zastosowania. Trzeba połączyć różne formy prowadzenia winorośli, bo winorośl ma służyć jako osłona/zasłona. Część krzewów trzeba wyprowadzić na górę, a część ma stanowić ściany boczne lub jak tutaj tylko na niskim pniu, albo w formie sznura skośnego.U mnie podpora do winorośli zrobiona jest w formie stalowej winorośli.
-
- 100p
- Od: 7 lip 2015, o 15:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I tak to u mnie wygląda, tyle że po usunięciu sznurków i stolarki.malopolanin pisze: Tutaj tego typu podpory nie mają zastosowania. Trzeba połączyć różne formy prowadzenia winorośli, bo winorośl ma służyć jako osłona/zasłona. Część krzewów trzeba wyprowadzić na górę, a część ma stanowić ściany boczne.