Podpora/mocowanie dla winogrona?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Podpora do winogron

Post »

W kratownice można wmontować drut nośny dla winorośli tak, jak to się stosuje w szpalerowej uprawie. Odpowiednio wkomponowany drut będzie mało widoczny lub nawet niewidoczny i to on przejmie ciężar. Można też zamiast drutów, zamontować kantówkę drewnianą na wysokości typowej dla drutów nośnych w uprawie winorośli. Taka kantówka wzmocni kratownicę i jednocześnie będzie podporą dla winorośli.
Nie spodziewaj się, że na ścianach będziesz mieć setki kg winogron. Aby zapewnić osłonę ścian, musisz posadzone krzewy prowadzić nisko. Inne krzewy powinnaś posadzić przy słupach - tu wyprowadzasz wysoki pień aż na samą górę konstrukcji.
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę, że trafiłam na "speca" :uszy Dzięki za cenne uwagi ;:168
Grzegorz887
100p
100p
Od: 7 lip 2015, o 15:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie podpora do winorośli zrobiona jest w formie stalowej winorośli. Problem jest tylko przy cięciu, trzeba uważać :lol:
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie podpora do winorośli zrobiona jest w formie stalowej winorośli.
Tutaj tego typu podpory nie mają zastosowania. Trzeba połączyć różne formy prowadzenia winorośli, bo winorośl ma służyć jako osłona/zasłona. Część krzewów trzeba wyprowadzić na górę, a część ma stanowić ściany boczne lub jak tutaj tylko na niskim pniu, albo w formie sznura skośnego.
Grzegorz887
100p
100p
Od: 7 lip 2015, o 15:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

malopolanin pisze: Tutaj tego typu podpory nie mają zastosowania. Trzeba połączyć różne formy prowadzenia winorośli, bo winorośl ma służyć jako osłona/zasłona. Część krzewów trzeba wyprowadzić na górę, a część ma stanowić ściany boczne.
I tak to u mnie wygląda, tyle że po usunięciu sznurków i stolarki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”