Czy jeśli kupię już te winorośla to czy trzymać je na balkonie czy w domu? Bo na sadzenie jeszcze za wcześnie - a po 15 maja wyjazd do Lublina swoim samochodem mi się nie kroi. Pozdrawiam Wszystkich

dobra odmiana na białe wino. Jednak by zrobić 25 l gąsior wina tzreba 4-5 krzewów tej samej odmiany.Zosia098 pisze:wyselekcjonowałam następujące odmiany do ewentualnego zakupu:
Bianca,
Izabella (podobno tylko na altany),
Nero,
Kordianka,
Dobra odmiana i na wino i do jedzeniaPerła Zali.
Oprócz tego mają w ofercie Alden,
bardzo wytrzymała i plenna odmiana na białe wino. Do jedzenia raczej nie.Aurora,
Świetna odmiana, ale zbyt delikatna na klimat Lubelszczyzny.Chrupka Różowa,
Gałubok,
Schuyler. Dobra odmiana do jedzenia i na wino. Bardzo silnie rośnie. Nadaje się także na altanę.jakiś Sujler,
Beznasienna odmiana o czarnych owocach.Venus,
Odmiana dość trudna w uprawie. Duze deserowe owoce o przecietnym smaku.Wostorg.
.Czy jeśli kupię już te winorośla to czy trzymać je na balkonie czy w domu?
Zawsze do usługZosia098 pisze:Bardzo dziękuję za rady - i to tak szczegółowe.
A na co zwracać szczególnie uwagę przy wyborze danego krzaczka - chodzi mi o wygląd - np. grubość, ilość rozgałęzień.
Za wcześnie na rozpoznawanie. Jednak po liściach widzę, ze to coś przyzwoitego.rebeka pisze:Sztobry od dawna w doniczce, wypuszczają listki. Więc ja z pytaniem: czy można już snuć przypuszczenia, co to za odmiana? Żółta, słodka, małe jagody. Nie pamiętam, kiedy dojrzewa. Rośnie pod blokiem znajomych w Krakowie. Spróbuję wkleić linka do zdjęć:
http://forumogrodnicze.info/up/rebeka5.jpg
http://forumogrodnicze.info/up/rebeka6.jpg
Dobre deserowe odmiany potrzebują wiekszej ilosci starego drewna (kumulują tam pewne niezbędne składniki odżywcze). I tę ilość drewna zapewnia się właśnie w stałych wieloletnich ramionach.Zosia098 pisze:1. Jest tam takie ładne zdjęcie winirośla i są wyprowadzone 2 ramiona stałe. Ale wyczytałam też, że owocujące latorośla wyrastają tylko z ubiegłorocznej latorośli czyli łozy. I nie bardzo rozumiem po co są potrzebne te ramiona z węzłami krzewiennymi. Czy to w danym roku pozwala się tylko urosnąć 2 -4 latoroślom z tych węzłów krzewiennych? (aby w przyszłym roku były to łozy).
Zdrewniała łodyżka czy zielona?2. Mam Izę Zaliwską - wygląda mi ona na sadzonkę jednoroczną. Kupiłam ją jeszcze gdy nie miałam pojęcia o sadzonkach. Wygląda ona tak, że jest sztorb i spod ziemi wyrasta cienka 2-3 mm łodyżka (jest chygba zrośnięta z tym sztorbem) dosyć wysoka - 40 cm. Czy trzeba ją teraz skrócić a jeśli tak to za ktorym oczkiem bo podobno Iza należy do rodziny, która ma pierwsze trzy oczka niepłodne?
Raczej tak.Zosia098 pisze: zostawię więc dwie najdorodniejsze latorośle - czy z tych co najniżej wyrastają?
zozumiem, że u wszystkich winorośli trzeba zostawić dwie najdorodniejsze latorośla i resztę wyłamać za ok. miesiąc (nie będą płakać?).
Jak Ci pasuje. Pień w tej formie moze być od 20 cm do 200 cm nawetA na jakiej wysokości mają być te stałe ramiona, żebym mogła je na zimę przysypać ziemią