Aucuba czy kroton?

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Aucuba czy kroton?

Post »

Doceniam to, że tak się rozpisałaś ale w swym ostatnim poście zadałem pytanie, dlaczego na tych dwóch zdjęciach liście nie są ząbkowane, pomimo tego że wyraźnie napisałaś że u aukuby liście są ząbkowane.
I również zaznaczyłem, że moje pytanie dotyczy górnych liści. :wink:
Ze zdjęć dla mnie jednoznacznie wynika, że liście u tej rośliny nie zawsze są ząbkowane. Być może pojawia się ono wraz ze starzeniem się liści, ale fakt faktem że nie zawsze są. :wink:
W każdym razie tej kwestii w swoim poprzednim poście już nie poruszyłaś.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Ale poruszyłam w ostatnim wpisie. Dla mnie jest to tak oczywiste, że ząbki powstają z czasem, wybacz, nie myślałam, że to nie jest dla Ciebie wiadome :)
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania odnośnie aukuby, czy innych roślin, z którymi mam doświadczenie w uprawie to chętnie odpowiem.

Tylko na koniec zapytam, czy przekonałam Cię, ze Scousi jest szczęśliwą posiadaczką krotona, którego zarówno górne (młodsze) i dolne (starsze) liście nie maja ząbków na krawędziach? Czy jednak obstajesz przy swoim, ze jest to aukuba i w moim przekonaniu wprowadzasz ludzi w błąd?
Awatar użytkownika
scousi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 gru 2010, o 01:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gdyby były jeszcze jakieś wątpliwości. Zrobiłam zdjęcia odrostów z rośliny matecznej, które niedawno udało mi się zdobyć. Widać jak na dłoni różnice pomiędzy aucubą a krotonem. Nikt nie zwraca uwagi na wybarwienie. Jest ono podobne, ale mimo wszystko inne.
Obrazek

Obrazek

A to korzenie aktualnie

Obrazek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Scousi!
Nie ma zadnych wątpliwości od samego poczatku. :heja :;230 ;:138
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie było wiadomo od samego początku, bo pierwsze zdjęcia były niejednoznaczne. :wink: Zresztą jakbyś dokładnie przejrzała dyskusję, to nie tylko ja miałem wątpliwości. Dziwnym trafem "przeoczyłaś" wypowiedź basia_styk (drugi post od góry) :
basia_styk pisze:Czy to na pewno kroton na zdjęciach? Jakoś tak przypomina mi aukubę...

B.
Na marginesie to co dla Ciebie może być oczywiste, nie musi być dla wszystkich. :wink:
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Skoro mnie już wywołałeś "do tablicy" - pierwsze zdjęcia były o ile pamiętam pokrojowe. Natomiast zbliżenia w szczególności wierzchołka rośliny rozwiewały od dawna wszelkie wątpliwości - aukuby mają duże, zaostrzone pąki, krotony małe, lekko jakby podwinięte. W swoim czasie uprawiałam i jedną, i drugą roślinę. I zresztą jako szeregowy forumowicz mogę mieć wątpliwości, ubawiła mnie za to bardzo późniejsza dyskusja :)

B.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Otóż to, patrząc na pierwsze zdjęcia można było mieć wątpliwości, więc nie można się zgodzić z twierdzeniem napisanym przez Iwonę, że od samego początku było wiadomo że to kroton, a nie aukuba. :wink: No, może poza taką super znawczynią, jak wspomniana Iwona. :wink:

Nawiasem stałaś się nieświadomie sprawczynią całego zamieszania, szczerze to gdyby nie Twoja wypowiedź, nawet nie zainteresował bym się tematem. :wink:
Ale to nic, dyskusja przyda się pewnie w przyszłości dla innych. :)
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
scousi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 gru 2010, o 01:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki takim dyskusjom forum żyje. Z zachowaniem kultury sprzeczanie się jest bardziej twórcze niż destrukcyjne. W każdej innej sytuacji nie byłaby tak dokładnie omówiona specyfika każdej z tych roślin. Mnie natomiast pozostaje cieszenie się faktem, że bezproblemowo idzie mi ukorzenianie tej trudnej w teorii do rozmnożenia w warunkach domowych rośliny. To znaczy trudności nie ma w tym żadnej. Ot w tym przypadku zawsze się to udaje :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”