Do Gabi:
Royal Standard to krzyżówka plantaginea x sieboldiana, Twoja ma za duże liscie jak na plantagineę, a Royal S. ma też białe i pachnące kwiaty.
Do Leszka
1,2. to Great Expectations
3,4,7,8 to Hyacinthina, ale jakoś pięknie wybarwiona(lekko zmutowana? ),
następne to Francee,
9. zdjęcie to fortunei ALBOPICTA
10 lancifolia
11- nie wiem, wybarwienie jak u Halcyon, ale za drobne liście,
12 raczej Reversed, bo za grube liście jak na Fire and Ice ( jeśli bardzo wolno rośnie to Reversed)
Dzięki Tomaszu za rozpoznanie. Ja kiedyś wchodziłem na strony amerykańskie do szkółek największych producentów na świecie i jest tam tyle podobnych, różniących się drobnymi szczegółami i wiem jak trudno jest rozpoznać.
Aneto, cos mi to na KATHERINE LEWIS nie wygląda, kojarzy mi sie raczej z Paul's Glory. Ma zbyt karbowane liscie. Katherine Lewis to sport June, wsie mają gładkie liście.
popatrz na moją i porównaj
wiosna
lipiec
postać dojrzała, lipiec
Katherine ma jeszcze przydymione, zielone przebarwienia na liściu
Leszku, one tylko na zdjęciach są podobne, bo nie czuć na nich struktury i substancji liścia. W rzeczywistości są naprawdę inne. Kiedyś myślałem, że Holy Mole i Avocado są podobne. Nie są:)
Nie mam jednak pewności całkowitej co do Twej Francee, na zdjęciu podejrzanie podobna do Frosted Jade. Chyba Twoja siedzi w sporym słońcu, stad moje watpliwości.
rozwieją sie jeśli wiesz, czy tworzy nasiona. Jeśli tak, to Frosted Jade. Francee jest sterylna.
Jestem pod wrażeniem rozmiaru Waszych funkii !!! Większość moich to jeszcze maleństwa
Sukcesywnie postaram się zamieszczać ich zdjęcia. Na początek Summer Music, Dream Queen i Great Escape