Kwiatuszki Milki
Proszę 

to są moje maluszki, ktore dostałam od jednej z forumowiczek- Kasi
dziękuję :*

to jest kwiatek również od Kasi

listek fiołka- od Kasi

moja dzisiejsza zdobycz:D o ile sie nie mylę jest to Grudnik...
i na koniec dla porównania jak urosła moja maluteńka bulwa..

na razie to tyle
jeśli ktoś ma jakieś uwagi to proszę piszcie... przyjmę z pokorą 

to są moje maluszki, ktore dostałam od jednej z forumowiczek- Kasi

to jest kwiatek również od Kasi

listek fiołka- od Kasi

moja dzisiejsza zdobycz:D o ile sie nie mylę jest to Grudnik...
i na koniec dla porównania jak urosła moja maluteńka bulwa..

na razie to tyle

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
Właściwie to możesz się oprzeć na wskazówkach dot. uprawy schlumbergery, które są tutaj. Musisz jedynie pamiętać, że roślinki różnią dwie rzeczy - kształt listków i pora kwitnienia.
Rhipsalidopsis ma brzeg pędów zaokrąglony, a schlumbergera - ząbkowany. Z porą kwitnienia sprawa jest już bardziej skomplikowana, bo hodowcy troszkę tutaj namieszali... Ale z założenia rhipsalidopsis przyrasta w okresie od sierpnia do listopada (wtedy trzeba pilnować podlewania i nawożenia), potem powinien być lekko zasuszony aż do stycznia, kiedy następuje zawiązywanie pąków kwiatowych.
Rhipsalidopsis ma brzeg pędów zaokrąglony, a schlumbergera - ząbkowany. Z porą kwitnienia sprawa jest już bardziej skomplikowana, bo hodowcy troszkę tutaj namieszali... Ale z założenia rhipsalidopsis przyrasta w okresie od sierpnia do listopada (wtedy trzeba pilnować podlewania i nawożenia), potem powinien być lekko zasuszony aż do stycznia, kiedy następuje zawiązywanie pąków kwiatowych.
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
-
Tak jest - przesuszenie powinno sprawić, że roślinka zawiąże pączki kwiatowemilka0105 pisze:Dziękuję Kari ;) czyli jeśli dobrze rozumiem to nie mam przesadzać z podlewaniem od listopada do stycznia?