Chwila relaksu - np. haft krzyżykowy

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Zosiu, czy Ty haftując, używasz tamborka? (chodzi mi o tę kanwę plastikową). :P Dorota
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Właściwie mnie nie pytasz o to, ale ja nie używam nigdy tamborka. Kupiłam sobie, ale leży w kącie, bo mi tylko utrudnia. Na kanwie plastikowej jeszcze nie wyszywałam, ale już czekam na przesyłkę, bo zamówiłam ją sobie. Miałam zamiar wyszyć ozdoby świąteczne do zawieszenia na gałązkach wierzby mandżurskiej, ale już chyba nie zdążę. Moja koleżanka już takie zrobiła i wygląda to bardzo ładnie.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

z robótek ręcznych to ja lubie właśnie haft krzyżykowy, robienie na szydełku, haftowanie jakiś wzorków np. na torbie...
old_I-s

Post »

dorcia napisał/a cytat:
Zosiu, czy Ty haftując, używasz tamborka? (chodzi mi o tę kanwę plastikową).

Haftując na plastykowej kanwie używałam tamborka, bo się przyzwyczaiłam i nie potrafiłam się bez niego obejść.Co prawda kanwa jest na tyle sztywna ,że można się bez niego obejść. Używam też takiej specjalnej igły ,która ma gładkie zakończenie i dużą dziurkę do nawlekania. :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja trzymam obrazek w ręce, gdy haftuję. oczywiście kupuję gotowce z namalowanymi kwiatkami, które potem haftuję.
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja nie lubię sztywnych kanw - najlepsze dla mnie są te normalne, wiotkie. A do szycia używam tamborka, bo wtedy kanwa jest równomiernie naciągnięta w trakcie szycia ;)
Dawid
dorcia
1000p
1000p

Post »

Mój pierwszy obrazek "lilie wodne" wyszywałam na gotowcu, ale już więcej nie chcę. Czysta kanwa, wzór i nici dają ogromne pole do popisu.
Ewuniu, podzielisz się z nami spostrzeżeniam co do kanwy plastikowej?
Zosiu, ja też używam specjalnych igieł do haftu krzyżykowego, są one różnej grubości. Dawidzie, też uważam, że na tamborku świetnie kanwa się napręża i obraz wygląda zdecydowanie lepiej.
A jakich nici używacie. Ja wyszywam ariadną ,raz kupiłam DMC, ale to nie na moją kieszeń. Dorota :P
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p

Post »

O kanwie plastikowej już pisałam. Ja również używam tych igieł specjalnych. Nici w większości Ariadna, ale czasami kupuję też DMC. Jednak kolory nici tej firmy dają lepszy efekt. Niestety, efekt w kieszeni też jest. Gotowców nie lubię. Tylko raz wyszyłam i to mały obrazek i już więcej nie chcę. Wolę czytać schematy i nanosić na tkaninę samodzielnie.
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p

Post »

Właśnie otrzymałam srebrną kartę. Bardzo się z tego powodu cieszę i dziękuję serdecznie Adminowi.
dorcia
1000p
1000p

Post »

Ewuniu, gratuluję srebrnej karty, to już wyższy szczebel wtajemniczenia ;:114

Tak ,nitki DMC dają lepszy efekt ,ale kosztują 1,5 raza tyle co ariadna. Gdy haftuje się duży obraz to jest ogromna różnica w cenie całości :P
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja gejsza szyta jest nićmi DMC i tymi nićmi szyję też obecny obraz. Staram się dobierać nici wg legendy przy wzorze, jeśli nie ma tam Ariadny to wtedy stosuję numerację DMC. Kiedyś korzystałem z tablic konwersji, ale dla niektórych kolorów DMC nie ma zamienników w Ariadnie.
Dawid
dorcia
1000p
1000p

Post »

W "Haftach Polskich" przy graficznym przedstawieniu podane są kolory i numery nici: Madeiry, DMC, Anchor i Ariadny. Można sobie wybrać, zależy jaką sumą pieniędzy w danym momencie dysponuje się . Dorota :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja robilam gotowce, aczkolwiek na pewno fajnie się robi obrazek na zwykłej kanwie. ja niestety nie mam pustych kanew, ale gdybym miała, to bym wyszyła storczyka (o ile umiałabym go naryzować na kanwie)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
old_I-s

Post »

Gdzieś w internecie widziałam takie coś,co przetwarzało zdjęcie zrobione aparatem na zdjęcie z krzyżykami i opisem jaki kolor i gdzie.Nie pamiętam czy to przetwarzało na tamtej stronie,czy na tamtej stronie był program do ściągnięcia, do tych właśnie celów. Mam nadzieję ,że wyraziłam się jasno i mnie rozumiecie.Próbowałam poszukać ale niestety nie potrafię znaleźć.Może komuś się uda. Wyhaftować własny portret to dopiero rewelacja. :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja bym chciala jakiegoś prostego storczyka, np. Phalaenopsisa i sobie wyhaftować. najelpeij na sztywnej kanwie, bo sie mi dobrze na takich robi. i przydałoby się nadrukowanie wzoru nie na kartkę, ale na kanwę, bym wiedziała, jak wyszywać. na raziezrobiłam gotowce: tulipany i słoneczniki, robię też maki, ale od kilku miesięcy nie potrafie ich skończyć, bo mi sie ciągle nie chce...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”