No to ładnie, drugi raz mi się trafia acidantera, a ja znowu nie potrafiłam jej rozpoznać Rzeczywiście rosły kiedyś na rabatce, ale wydawało mi się, że w innej jej części.
Co do krokosmi - też miałam taką myśl, bo trzymałam niedawno jej cebulki w ręce i wydawały się bardzo podobne. Niestety problem polega na tym, że nigdy jej nie sadziłam, a i pozostali domownicy się zapierają
No to niezły klops, bo ja nie kojarzę żadnej z tych roślinek... Teraz to już zupełnie nie wiem, co o tym myśleć... Najdziwniejsze jest to, że ktoś posadził te cebule we wkopanych w ziemie donicach... Powody mogły być tylko dwa - albo roślinka jest ekspansywna, albo wymaga zimowania w garażu/piwnicy.
Nie mam wyboru - sadzę i... czekam
witam, ja też kupiłam cebulki calli wsadziłam je co prawda w zwykłą ziemię ale 3 z 4 na razie ładnie rosną zrobię foteczki to się pochwalę, ale też nie bardzo wiem jak o nie dbać na razie niczym ich nie zawoziłam, wygrzewają sie tylko na słońcu i dostają wody ile potrzebują :)
Witajcie, na nowej działce wykopałam kilknaście takich kępek cebul? Jest ich więcej- nie wiem czy usuwać, czy zostawić, bo to moze nie chwasty? Co to może być za kwiat?
Moim zdaniem te cebulki przypominają najbardziej właśnie śniedki baldaszkowate. To niewysoka roslinka. Kwitnie ładnie, tylko po kwitnieniu trzeba szybko obcinać kwiaty, inaczej opanuje cały ogród.
Też stawiam na cebulkiŚniedka baldaszkowatego, który jest ładnym, ale ekspansywnym, wiosennym kwiatkiem.
Potwornie się rozsiewa i po paru latach, można go znaleźć w różnych miejscach ogrodu
Nie rozumiem tylko, dlaczego jest u nas pod ścisłą ochroną ??? (jak podaje Wikipedia)
po kwitnieniu trzeba szybko obcinać kwiaty, inaczej opanuje cały ogród.
Może właśnie dlatego? ;)
Dziękuję Wam bardzo za pomoc!
Bardzo piekny ten kwatek, trochę jak w górach...
Rzeczywiscie mam tych cebulek mnóstwo, cześć niewykopana jeszcze została w ziemi.