Witam Paszka!
Dzięki za odp.w sprawie gabionu.Prześledziłam proponowany przez Ciebie artykuł-i to tylko jeszcze bardzie podsyciło moją chęć zbudowania takiego ogrodzenia.Podobają mi się inne zastosowania gabionów w architekturze ogrodowej a przedstawione w tym artykule!
Pozdrawiam!
Mnie też takie interesują. Nie wie ktoś gdzie to można kupić? Chciałabym w takich koszach posadzić zioła. Kiedyś widziałam zdjęcie z 2,5m gabionem z wylewającym się morzem pelargonii... fantastyczna sprawa!
Nie znalazłam u nas w Polsce takich, wszystkie mają 0,5 m szer, a w Chorwacji miały około 20 cm co załączam na mojej fotce. Drut był gruby i nie była to licha konstrukcja mimo że wyglądała na filigranową. Jeśli macie namiary na firmę, która robi właśnie takie kosze albo pomysł jak to zrobić to też proszę o namiary.
Przecież napisałam że na mojej fotce. mogę dodać że jest to moja prywatna fotka z wakacji 2010 r.
A korzystając z okazji dodam, że wąskie mają nazwę pergone , co znalazłam w necie, chyba niczego nie naruszam tą nazwą ??
1.Czy znacie jakiś patent na doniczki gliniane , takie z których złuszczają się płatami wierzchnie warstwy ?
2.Mam dostatek kamieni , kamyczków wykopywanych z ziemi na mojej jurajskiej działce.Przyszedł mi do głowy pomysł ( i tu proszę o podpowiedzi czy ten pomysł mądry czy nie) zagospodarowania kamieni w formie ławeczek.Czyli wypełnienia gabionu takimi kamieniami i przymocowaniu na górze jakiegoś siedziska (tylko jak ? i tu też pytanie).
ad.1 Doniczki sa albo bardzo stare, albo źle wypalone - jak ci bardzo zalezy możesz je ratowac okrecając materiałem umazanym w zaprawie cementowej - są na Forum pokazne takie donice... chyba nawet w wątku o pomysłach forumków.
ad. 2. W gambiony wsadza się raczej materiał trwały - a kamienie z wapienia do takich nie należą - takie kamienie wystawione na warunki atmosferyczne dośc szybko kruszejąi rozpadają się, szczególnie niekorzystnie działa na nie woda (deszcz, śnieg ).
Mocowanie siedziska do gambionu nie jest problematyczne - przed włożeniem do kosza materiału (kamieni czy co tam ma być) trzeba przygotowac mocowanie siedziska - kawałek kątownika (wkłada się pod siatkę) i śruby, wkręty które przechodzą przez siedzisko i zakotwiczają sie w kątowniku (nie wiem czy jasno to napisałam).
W każdym razie siedzisko montujesz jak gambiony stoją w miejscu docelowym, bo przenoszenia ich po montażu jest raczej utrudnione.
dziękuję za informację Ave.
Donice źle wypalone to wiem ale spore i przydatne dlatego szukam patentu na ich poprawienie.Poszperam w pomysłach forumków.
A co do gabionów to te moje kamienie nie są z wapienia miękkiego, są twarde.Mam taką wieloletnią piramidkę układaną z wykopanych
w ogrodzie i mają się dobrze.