Sanseweria(Sansevieria) sadzonki liściowe,ukorzenianie,rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gatunek sansewierii nie ma znaczenia, bowiem wszystkie tworzą odrosty z tego co wiem.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

radocha pisze:No tak ale wy mylicie odmiany, bo to co dała ziel-ona i Gabriela to są sanseviery kępiaste a nie odmiany Hahnii. Mi chodzi typowo o odmiane hahnii.
To jak wygląda ta "hahnii" masz zdjęcie ?
radocha
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 03:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo podobnie tylko ma żółte obrzeża i liście są bardziej do góry, a ta kępiasta rośnie bardziej wszerz. Zdjęć nistety nie mam.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

radocha pisze:Bardzo podobnie tylko ma żółte obrzeża i liście są bardziej do góry, a ta kępiasta rośnie bardziej wszerz. Zdjęć nistety nie mam.
Moja ma żółte obrzeża :cry:
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ziel-ona ma odmianę Sansevieria trifasciata 'Hahnii' natomiast Gabriela Sansevieria trifasciata 'Golden Hahnii' natomiast pierwsze słyszę o sansevierii kępiastej jako roślinie. :D
radocha
200p
200p

Post »

Cieszę się że specjalista coś napisał bo ja to tylko tak sobie nazwałem żeby było wiadomo o co chodzi.
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Zgadza się, ja tylko wiem, że mam sansewierię hahnii, dłuższej nazwy nigdy nie jestem w stanie zapamiętać :oops: Podsumowując - wszyscy czekamy na odrosty, bo chcemy mieć sansewierie "kępiaste" :wink:
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Sansewieria żółto obrzeżona-sadzonki liściowe

Post »

Ponieważ sporo czasu straciłam na przeszukanie forum postanowiłam wiedzę o sadzonkach barwnych sansevierii umieścić w jednym wątku. A temat wydaje mi się ciekawy. Większość z nas sądzi, że nie da się zrobić sadzonek liściowych z barwnych sansevierii. A da się ! :)
Oto "patent":

Jak się robi sadzonki liściowe, trzeba wyciąć ostrym nożem czy sekatorem środkową, zielona część (zrobić dwa nacięcia ok 2-3 cm na granicy żółte/zielone i jednym prostopadłym odciąć zielony pasek). Wtedy nowe roślinki wyrastają z części liścia o zmienionej barwie i zachowują tą cechę.

Obrazek

Połączyłam info z wątków: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... %2A#276290 i http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=

A może macie jeszcze inne doświadczenia?
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p
Od: 4 cze 2008, o 20:31

Sanseweria ukorzenianie

Post »

Witam, ponieważ od pewnego czasu nie udaje mi się ukorzenianie sanseweri przez sadzonki liściowe to pożaliłem się znajomej i.. przyniosła mi 2 sansewerie, w dodatku takie jakie chciałem! Jedna niska z korzonkami, już siedzi w donicy, gorzej z tą moją bardziej wymarzoną, dostałem ją tak jakby odciętą, bez korzeni, teraz chciałbym się was poradzić co zrobić... ziemia do kaktusów z piaskiem i utrzymywać wilgoć, ziemia do kaktusów z piaskiem i podlewać normalnie czy dać ją do wody?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ziemia do kaktusów z piaskiem w proporcjach 1:3 (ziemia do piasku) i podlewanie jak całkowicie przeschnie ziemia w doniczce i to niewielką dawką wody, tylko by zwilżyć ziemię. :wink:
Awatar użytkownika
nita
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 sty 2009, o 18:13

Post »

Ja bym jeszcze zalecała zastosowac zaprawe Funaben( zamoczyc dolną częśc w zaprawie) zapobiega to gniciu roś. i oczywiście ciepła, ale nie bezpośrednio nasłoneczniona miejscówka dla Twojej roślinki. Pozdrawiam
nita
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

no i oczywiście trzeba liście pokroić na trzycentymetrowe odcinki i umieścić je do połowy w podłożu, pamiętając, by nie odwrócić ich do góry nogami :D
radocha
200p
200p

Sansevieria - rozmnażanie z sadzonek liściowych

Post »

Witam, chciałbym zapytać czy ktoś wie albo ma linki jakieś do stron, bo chciałbym się dowiedzieć jak najwięcej o rozmnażaniu sansevierii z sadzonek liściowych (nie przez podział odrostów). Tzn potrzebowałbym dokładnie wiedzieć jak przyciąć liść po podziale, jaka powinna być temperatura, jak często podlewać takie sadzonki, jaka ziemia będzie najlepsza (wydaje mi się że taka do sukulentów dobrze przepuszczalna jak dla sanseviery ale nie jestem pewien) no i czy takie sadzonki po przycięciu powinny obeschnąć tzn miejsce cięcia czy nie muszą (wole to co będzie korzystniejsze). No i na koniec ile czasu trwa zanim pojawią się korzonki, a potem ile trzeba czekać na młode pędy.

Może ktoś z Was już to robił i może się podzielić swoim doświadczeniem?? - o takie wypowiedzi mi najbardzej chodzi, bo przymierzam się do rozmnożenia w ten sposób i chciałbym już dziś pociąć liść na sadzonki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
radocha
200p
200p

Re: Jak rozmnożyć Sansevierię z sadzonek liściowych?

Post »

Szkoda, że nikt nie chce odpowiedzieć. To forum jest po to aby wymieniać się doświadczeniami i poradzić się lub komuś poradzić :-(
Grzdyl

Re: Jak rozmnożyć Sansevierię z sadzonek liściowych?

Post »

Nie bądź taki w gorącej wodzie kąpany.:D
Nie wiem czemu założyłeś nowy wątek, mogłeś przecież kontynuować pytania w swoim poprzednim.
Już Baryczka odpowiedziała Ci na część pytań, ja dodam tylko że najlepszy okres rozmnażania przypada na wczesną wiosnę, a liść dzielimy w poprzek na części o długości 5-7 cm. Tak podzielony liść musi przeschnąć, po czym dolną część zanurzamy w ukorzeniaczu i wsadzamy do gleby torfowo-piaskowej. Doniczkę lub kuwetę należy przykryć folią i postawić w jasnym miejscu, gdzie temperatura otoczenia wynosi około 20 stopni. Co kilka dni należy zdjąć folię na kilka godzin. Po ok. miesiącu lub dwóch pojawią się korzenie a następnie wybije z boku nowa rozeta. Wtedy przesadzamy je na stałe miejsce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”