Na pewno jakiś pęd utoruje sobie drogę do góry, ale z tego co ludzie piszą na forach to większość się nie przebija. Nie widziałam nigdy na żywo pędu draculi, ale zakładam, że są podobne do tych u masdevalii, czyli raczej cienkie i wiotkie, więc może dlatego. Ale najwyżej dziurki im wytniesz ;)norbert76 pisze: Co do wypuszczania pędu kwiatowego, to na zdjęciach widziałem, że wypuszcza zarówno gdzieś z boku koszyczka, ale też widziałem że od góry. Myślę, że kora jest tak lekkim substratem, a pęd kwiatowy jest raczej dość silny, że powinien znaleźć jakoś drogę.
Storczykowo u Norberta
Re: Storczykowo u Norberta
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, tak jak coś to po prostu dziurkę zrobię. 

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
Zakręcona na zielono - zapraszam
- norbert76
Rozwinął się kwiat Paph. Maudiae Black:

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hmm ciekawy kolor taki mega tajemniczy. Sabotki to raczej nigdy same w sobie mnie do siebie nie przekonają, ale pooglądać mogę 

- norbert76
Pomimo krążących informacji, że są trudne w uprawie osobiście mogę śmiało stwierdzić, że jest inaczej. Mało, że chętnie wypuszczają odrosty, stosunkowo szybko rosną - u mnie szybciej niż falenopsisy, to jeszcze regularnie kwitną.
No, a kwiaty mają oryginalne.
No, a kwiaty mają oryginalne.

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Na początku mojej storczykowej szajby podobały mi się najmniej ze wszystkich. Powiedziałabym nawet ze w ogóle
ale im bardziej poznałam różne gatunki, ich wymagania itp to doszlam do wniosku ze oprócz phalaenopsis i katlejek z którymi mi po drodze, może jednak warto spróbować z sabotkiem ?
i na pierwszy ogień wzięłabym wlasnie takiego jak Twoj Norbercie. Mam ogromną słabość do takich kolorów, co zresztą można bez problemu zauważyć w moim watku
Więc kusisz, oj kusisz 

- norbert76
Widzisz, spotykam się tutaj w niektórych wątkach z egzotycznymi nazwami storczyków i czytam, jak co niektóre ciężko doprowadzić do kwitnienia. Gdy można coś mieć również oryginalnego, a przecież niektóre sabotki mają liście z ciekawymi wzorami, mają oryginalne kwiaty w różnej kolorystyce i jak napisałem wcześniej dość łatwo się je uprawia bez większego cudowania.

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
A jak z podlewaniem? Bo różne opinie już słyszałam... i czy zauważyłeś inne potrzeby u tych z jednolitymi liśćmi i u tych z mozaika?
- norbert76
Podlewanie mniej więcej podobne, jak w przypadku falenopsisów. Jeśli chodzi o światło to rosną w pobliżu wschodniego okna, zarówno te z mozaiką jak i zwykłe. 

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
A jak sobie z paphiopedilum w okresie zimowym? 

- norbert76
Ograniczam jedynie nieco podlewanie oraz jak w przypadku falenopsisów zaprzestaję nawożenia. Oczywiście jeśli chodzi o podlewanie wszytko zależy od temperatury, u mnie oscyluje wokół 18 - 20 stopni i podłoże co zrozumiałe wolniej przesycha, ale jeśli u kogoś jest powyżej 20-stu, to wtedy można podlewać podobnie jak w sezonie. Sabotki z tego co zauważyłem nawet w niższej temperaturze nie ograniczają wzrostu więc ten fakt też trzeba uwzględnić. 
Z kolei zaskoczyło mnie Dendrochilum filiforme, które nagle zakwitło, co prawda skromnie i tylko jednym pędem kwiatowym, kwiatki niepozorne ale zawsze.
Zapach delikatnie miodowy.

A tutaj kwitnienie Ascocentrum curvifolium x rhynchostylis coelestis, kwiatki również niepozorne, niepachnące ale kolory ciekawe.
Zakwitło w pierwszej połowie kwietnia, więc już kwitnie około 2 miesięcy. 

Z kolei zaskoczyło mnie Dendrochilum filiforme, które nagle zakwitło, co prawda skromnie i tylko jednym pędem kwiatowym, kwiatki niepozorne ale zawsze.

A tutaj kwitnienie Ascocentrum curvifolium x rhynchostylis coelestis, kwiatki również niepozorne, niepachnące ale kolory ciekawe.

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Asia7084
- 200p
- Od: 16 lut 2015, o 10:47
- Kontakt:
Norbercie witam się z Tobą w Twoim wątku.
Pięknie zakwitła Ci Ascocentrum curvifolium x rhynchostylis coelestis, ta warżka pięknie kontrastuje.
Sabotki mówisz że łatwe w uprawie, zazdroszczę , u mnie niechcą rosnąć
raczej wegetują
w tle Twoich zdjęć widać chyba jakieś ciekawe konstrukcje na oknie , chętnie zobaczyłabym jak całe okno wyglada.
Pięknie zakwitła Ci Ascocentrum curvifolium x rhynchostylis coelestis, ta warżka pięknie kontrastuje.
Sabotki mówisz że łatwe w uprawie, zazdroszczę , u mnie niechcą rosnąć

w tle Twoich zdjęć widać chyba jakieś ciekawe konstrukcje na oknie , chętnie zobaczyłabym jak całe okno wyglada.
- norbert76
Witam również 
Nie, na oknach nie ma żadnych konstrukcji jedynymi konstrukcjami są kraty, jedna podwieszona pod sufitem, druga na ścianie. W obu przypadkach zostały przeznaczone w głównej mierze oczywiście pod storczyki. Potem wrzucę parę zdjęć, jak to mniej więcej wygląda.

Nie, na oknach nie ma żadnych konstrukcji jedynymi konstrukcjami są kraty, jedna podwieszona pod sufitem, druga na ścianie. W obu przypadkach zostały przeznaczone w głównej mierze oczywiście pod storczyki. Potem wrzucę parę zdjęć, jak to mniej więcej wygląda.

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mnie też w oko wpadła Ascocentrum curvifolium x rhynchostylis coelestis. Ciekawa kolorystyka. Widzę w koszyczku, czyli uprawiasz jak Vande? Coś w koszyczku jest oprócz korzeni?