Ja posiadam dość dużo książek o roślinach, jedne są bardziej a inne mniej przydatne. Czasami kupuję coś w antykwariacie bo niektóre stare pozycje jak np. "Szkółkarstwo ozdobne" Z. Terpińskiego PWRiL 1984 str. 422 czy "Botanika dla techników leśnych" Z. Obmińskiego PWRiL 1977 str. 533, choć nie zawierają wielu pięknych kolorowych zdjęć to jednak można znaleźć w nich dużo ciekawych informacji. W księgarni napotykamy wiele ciekawych książek, których dawniej u nas nie było. Są zwykle bardzo dobre pod względem edytorskim, a ja lubie kiedy książka jest ładnie wydana bo branie jej do ręki dostarcza, poza wiedzą, także przyjemności. Tu można wskazać np. serie Mulitico "flora Polski"
z doskonałymi "Atlasem roślinności lasów" i "Atlasem roślin chronionych" czy też książki wydawnictwa Officyna Botanica w których jest mnóstwo świetnych zdjęć choć ja wolałbym też wiecej informacji pisanych zamiast pictogramów o wymaganiach roślin.
To jedna z moich półek z książkami o roślinach.
Postaram się w miarę możliwości czasowych napisać coś więcej o książkach, które uważam za dobre. Na początek krótko o 4 z nich.
"
Historia i struktura ogrodu rodzinnego" Beata J. Gawryszewska wyd. SGGW 2006 str. 140,
ciekawie napisana książka o znaczeniu i funkcjach ogrodu w życiu człowieka, rodziny, społeczności. Pokazana jest perspektywa historyczna od starożytności do czasów współczesnych. Mnie zainteresowały szczególnie opisy struktury ogrodu (przedogródek, cześć wypoczynkowa, użytkowa i niezagospodarowana), znaczenie i symbolika sfer oraz elementów tej struktury. Są przykłady współczesnych ogrodów w Polsce i Anglii. Polecam, naprade warto.
"
Drugie życie drzewa" j.Gutowski, A. Bobiec, P. Pawelczyk, K. Zub wyd. WWF str. 245
Książke kupiłem podczas wizyty w Puszczy Białowieskiej. Jest to kompendium wiedzy na temat znaczenia i roli martwych i zamierających drzew w lasach i parkach. Każdy z Was pewnie widział jak na powalonych drzewach w lesie rosną różne grzyby i rośliny np. paprocie, mchy, grzyby itp. Takie drzewa pozwalają żyć tysiącą różnych organizmów a przy tym nadają lasom specyficznego uroku, i to jest właśnie ich drugie życie. Bez takich z pozoru umierających drzew ekosystem leśny byłby zachwiany. Ksiązka dla ciekawych.
"
Iglaki w ogrodziem - katalog roślin i poradnik" Ewa Chojnowska Multico 2006 str. 261
Nie znalazlem lepszej książki o iglastych. Świetne zdjęcia i dużo dobrych informacji. Począwszy od tego jak urządzić ogród z iglakami i jak dobrać np. odpowiednie rośliny na miejsca cieniste, suche i inne. O różnych formach (pokroju), kolorze, szyszkach itp. itd. Dobre informacje o pielęgnacji i rozmażaniu. Druga część książki to bogaty przegląd gatunków i odmian. Polecam bo to przydatna publikacja do której często sięgam.
"
Byliny słońca i cienia" Barbara Mika, MULTICO 2008 str. 139
Naprawde niezła książka o bylinach z mnóstwem ciekawych informacji. Jest do ciekawe uzupełnienie do książki "Byliny" E. Radziula, która dla mnie jest "simply the best". A tak przy okazji ja wolę polskich autorów książek ogrodniczych. Niektóre nowe publikacje obcojęzycznych, czesto także ze względu na kiepskie tłumaczenia, pozostawiają wiele do zyczenia. Chodzi mi o ksiązki o charakterze tzw. poradników typu ogród w 24 godziny a nie o pozycje jak "Historia ogrodów" Penelope Hobhouse ARKADY, "Piekne ogrody" Robin Wiliams ARKADY czy "Ogród w zgodzie z naturą" M.R Kreuter o których napisze następnym razem.