widzę piękna działeczka się zapowiada kwity piękne i wszystko takie zadbane aż miło się ogląda i aż czuć przy komputerze zapach tych Twoich pięknych kwiatów
Leosto piękny ten twój ogród. Podziękuj rodzinie, że cię zalogowała na nasze forum. Masz działeczkę 10 lat to pewnie i sporo doświadczeń, którymi się będziesz z nami dzielił.
Ogromne dzięki za pochwały.Spróbuję samodzielnie wkleić kilka zdjęć. Przyznaje się, niektóre są z chwastami ale zdjęcia były robione tylko dla mojej wiadomości gdzie jest co posadzone. Jako że dorabiam do emerytury i po kilkudniowych opadach nie zdążyłem wypielić. Uznałem że należy pokazać taki obraz na codzień ,nie na pokaz i przyznacie chyba że rośliny mają inny wyląd,są brdziej naturalne i po prostu żyją, ale to jest tylko mój pogląd.
Drodzy forumowicze moje zdjęcia są pokazywane według pory dorastania i zanim dojdę do zimy to trzeba jeszcze sporo zdjęć pokazać. Napiszcie czy tak chcecie. pozdrawiam Laszek.
Witaj wśród miłośników pięknych roślin. Dobrze, że za namową rodziny postanowiłeś pokazać swoją działkę, bo jest naprawdę piękna, bardzo zadbana, a piwonie są śliczne lecz szczególnie spodobała mi się różowa wejgela. Z przyjemnością będę oglądała kolejne zdjęcia z twojej działki.
Pozdrawiam Irena.
Witaj LEOSTA. W tej chwili to jest to, czego nam potrzeba. Masz bardzo ładną działkę i piękne rośliny.
Pytałeś czy chcemy oglądać zdjęcia w/g pory dorastania, ależ oczywiście że chcemy
Pokazuj dalej czekam :P
Piękne są Twoje piwonie .Ja swoje przesadziłam w sierpniu i jestem ciekawa ,czy zakwitną . Teraz też muszę dokamić je ,żeby wzmocnić . Czy na jednym ze zdjęć to hortensja ogrodowa . Mam podobną ,tylko że mniejszą .Trzeba będzie też się ją zaopiekować /dokarmić nawozem - kwaśnym/ . ;:228
Witaj Gabi. Troszkę to określenie '' według pór roku'' nie jest ścisłe ale już wyjaśniam. Jak już pisałem robienie zdjęć było tylko w celu udokumentowania gdzie co rośnie. Zdjęcia wykonywałem hurtowo, dużo w jednym dniu nie bacząc na kwiaty. Nie mniej, oddaje ona moją wizję ogrodu [działki].Bardzo uwielbiam zieleń i uważam że sam pokrój rośliny jego listowie jest podstawą rośliny a kwiat jest, powinien być tylko uzupełnieniem rośliny, umiejętnie wkomponowanym właśnie w zieleń. I takie wyważenie proporcji jest mistrzostwem. Gdyż kwiat sam w sobie jest piękny dość zwracający na siebie uwagę. Ja traktuję działkę jako rekreację ale jako lekarstwo, swoistą terapie zielenią.Gdy wchodzę do mojego ogrodu to jakbym się zanurzał w otchłań wszechobecnej zieleni. Nie od dziś wiadomo że najbardziej relaksuje, odpręża kolor zielony. To tyle wstępu i już wklejam zdjęcia.
Droga Ewo, odnosząc się do twoich wątpliwiści odpowiadam: wszystkie hortensje w kolorze różowym to hortensje ogrodowe. Co do piwoni: odpowiadam tylko na podstawie mojej wieloletniej praktyki. Piwonia bardzo dobrze toleruje ziemię lekko kwaśną jak i obojętną.W/g mnie optymalne pH dla piwoni to 6,o-6,5. Ja swoich piwoni nigdy nie nawożę nawozem kwaśnym. Jak tylko ruszy wegetacja ,wczesną wiosną posypuje tylko i wyłącznie ''Azofoską z kompletem mikroelementów''. Oczywiście posypuje po uprzednim zruszeniu wokół nich wierzchniej warstwy ziemi.Ziemia po zimowym uleżeniu zostaje dotleniona jak i nawóz lepiej, prędzej dostaje się do korzeni, na dodatek robię to w dzień pochmurny a nawet deszczowy. Drugie naworzenie, od sierpnia dobrze rozłożonym kompostem oczywiście uprzednio po- jak wyżej.Przesadzć piwonie powinno się właśnie od połowy sierpnia.Ja przesadzałem w tym czasie jak i wielokrotnie wczesną wiosną, oczywiście z bryłą ziemi i nigdy mi się nie zdażyło aby nie zakwitła.Przypomnę że w przypadku piwoni bardzo ważna jest głębokość sadzenia.Z rozmów z innymi działkowcami wynika że piwonia jest pod tym względem bardzo kapryśna i może w danym roku nie zakwitnąć.
Ja piwonie uprawiałem dużo lat wcześniej na dziełce z rodzicami jak i teściami. Jak wiesz piwonie są moim oczkiem w głowie i bywa że do nich rozmawiam i podobno to jest bardzo ważne dla tych kwiatów; jakie wyniki sama oceń.